Άρση περιοριστικών μέτρων: Οι ημερομηνίες "κλειδιά" - Σε τρεις φάσεις το άνοιγμα

Στιγμιότυπα από το κέντρο της Αθήνας
Στιγμιότυπα από το κέντρο της Αθήνας EUROKINISSI

Οι Έλληνες βλέπουν "φως" στο τούνελ των περιοριστικών μέτρων. Πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων, με την εφαρμογή τους να απλώνεται σε τρία στάδια. Τι θα πρέπει να προσέξουμε.

To μεγάλο στοίχημα του Πάσχα, κερδήθηκε και πλέον ανοίγει η συζήτηση για την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα.

Το Μαξίμου αναμένεται να λάβει τις σχετικές αποφάσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ωστόσο συγκεκριμένες ανακοινώσεις θα γίνουν αρχές Μαΐου και σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή θα γίνει κλιμακωτά.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το μεσημέρι της Τρίτης, η χαλάρωση θα ξεκινήσει από τη δικαιοσύνη στις 27 Απριλίου με τη λειτουργία υποθηκοφυλακείων και ειρηνοδικείων και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα πραγματοποιηθεί διάγγελμα του πρωθυπουργού προς τον ελληνικό λαό.

Η άδεια Αθήνα
Η άδεια Αθήνα EUROKINISSI

Αν όλα πάνε καλά και η διασπορά του κορονοϊού, συνεχίσει να είναι χαμηλή, το πρώτο ορόσημο τοποθετείται στις 4  Μαΐου, όταν και  σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο αναμένεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε άνοιγμα μικρών καταστημάτων και κομμωτηρίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε βήμα αποκλιμάκωσης θα υπάρχει έλεγχος για την εξέλιξη της επιδημίας και σε περίπτωση έξαρσης, είτε θα καθυστερεί το επόμενο βήμα, είτε θα επανέρχονται μέτρα.

Κλειστά καταστήματα
Κλειστά καταστήματα EUROKINISSI

Το δεύτερο στάδιο θα είναι στις 11 Μαΐου, με καταστήματα εστίασης, δικαστήρια και σχολεία (μόνο Γ' Λυκείου).

Το τρίτο στάδιο τοποθετείται, τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου, με ελεύθερη μετακίνηση και άνοιγμα μουσείων, θεάτρων και πολυκαταστημάτων.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τα κλειδιά για την άρση των μέτρων, αλλά και την ομαλή εξέλιξη μετά την αποκλιμάκωση είναι:

- Τήρηση των αποστάσεων

-Yγιεινή των χεριών

-Όχι φιλιά και επαφές για να αποφευχθεί μετάδοση με σταγονίδια

- Χρήση μάσκας όταν είμαστε σε απόσταση μικρότερη από 2 μέτρα και οπουδήποτε υπάρχει συνωστισμός

Φιλί στην εποχή του κορονοϊού
Φιλί στην εποχή του κορονοϊού AP

Όσον αφορά τις πανελλήνιες εξετάσεις, όπως έχει πει πολλές φορές η υπουργός Παιδείας στόχος είναι να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο και να ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Ηλικιωμένος έξω από εκκλησία
Ηλικιωμένος έξω από εκκλησία EUROKINISSI

Παραμένει ερώτημα πολύ σημαντικό το τι θα ισχύσει με τους ηλικιωμένους (65+), καθώς όπως είχε δηλώσει ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, το μόνο βέβαιο είναι ότι οι ευπαθείς ομάδες θα βγουν από την καραντίνα στο τέλος. Ωστόσο εξετάζεται αυτό να μη γίνει οριζόντια, αλλά οι υγιείς να μπορούν να βγαίνουν.

Τέλος, αγωνία υπάρχει και για τον τουρισμό, καθώς η πορεία του δεν εξαρτάται μόνο από τις αποφάσεις στην Ελλάδα, αλλά από τις αποφάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, τις εξελίξεις στις αερομεταφορές, αλλά και την κατάσταση στα ελληνικά νησιά όσον αφορά τις υγειονομικές δομές.

Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά την άρση των περιοριστικών μέτρων αν και υπάρχει σχεδιασμός, θα χρειαστούν ειδικά πρωτόκολλα λειτουργίας και διαρκής επανεξέταση της κατάστασης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Απαγόρευση Κυκλοφορίας, Κορονοϊός, Πάσχα, Πανελλήνιες 2020
SHARE:

24Media Network