Πέτσας: Από τη Δικαιοσύνη στις 27 Απριλίου ξεκινά η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων

Πέτσας: Από τη Δικαιοσύνη στις 27 Απριλίου ξεκινά η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων
Ο Στέλιος Πέτσας Eurokinissi

Τα υποθηκοφυλακεία και τα ειρηνοδικεία θα ανοίξουν στις 27 Απριλίου, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους αρχηγούς στη Βουλή την επόμενη βδομαδα κατα την οποία θα απευθύνει και διάγγελμα.

Απο τα ειρηνοδικεία που θα ανοίξουν στις 27 Απριλίου θα ξεκινήσει η σταδιακή άρση της απαγόρευσης που είχε επιβληθεί στο πλαίσιο των μέτρων για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατα την ενημέρωση των πολιτιών συντακτών.

Ο Στέλιος Πέτσας τόνισε οτι “η ανταπόκριση της κοινωνίας στα δύσκολα και πρωτοφανή μέτρα υπήρξε καθολική. Οι Έλληνες περάσαμε και αυτό το τεστ ατομικής υπευθυνότητας και συλλογικής ωριμότητας”

Τόνισε πάντως πως στη νέα αυτή πραγματικότητα πολλά θα έχουν αλλάξει. Ανέφερε ότι οι καμπύλες που απεικονίζουν την κατάσταση όπως αυτή εξελίσσεται δείχνουν ότι πηγαίνουμε καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στη συνέχεια ο κ. Πέτσας ανέφερε πως ήδη η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα. «Δεν είμαστε όμως ακόμη εκεί. Χρειάζεται να επιμείνουμε στα μέτρα που ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου. Σε κάθε περίπτωση η επιστροφή θα είναι σταδιακή, μακρόσυρτη και στοχευμένη ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Θα είναι μια δύσκολη άσκηση την οποία καλούμαστε να λύσουμε και πάλι όλοι μαζί».

Επεσήμανε πως η αρχή μπορεί να γίνει από ομάδες του πληθυσμού που σύμφωνα και με τις υποδείξεις των ειδικών διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές και από τις οικονομικές δραστηριότητες που συνεπάγονται λιγότερο συνωστισμό όπως για παράδειγμα τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου, μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τα σχολεία. Υπογράμμισε ωστόσο πως «σε κάθε περίπτωση έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως τους ηλικιωμένους και τους συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα»

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πέτσας, το σχέδιο σταδιακής μετάβασης θα περιλαμβάνει και κάποια από τα στοιχεία «της νέας κανονικότητας, αυτής που έγινε ήδη τρόπος ζωής και θα μας συντροφεύει από δω και πέρα».

«Όλ’ αυτά θα γίνουν με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα», τόνισε «ώστε η εμπιστοσύνη που χτίζεται γύρω από ένα αποτελεσματικό κράτος και η συλλογική αυτοπεποίθηση των Ελλήνων να εμπεδώνεται, να στεριώνει».

Έκανε σαφές ότι η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα «ξεκινάει συμβολικά από τη Δικαιοσύνη καθώς από τις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα Υποθηκοφυλακεία έμμισθα και άμισθα», τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία «για συγκεκριμένες διαδικασίες όπως π.χ. εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων». Μάλιστα πρόσθεσε ότι για την αποφυγή συνωστισμού η διαδικασία αυτή θα γίνεται μέσω των γραμματειών χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων.

Τέλος ανεφερε οτι ο Κυριάκος Μητσοτάκης  θα απευθύνει διάγγελμα προς τους πολίτες την επόμενη εβδομάδα για το σχέδιο μετάβασης στην επόμενη μέρα, ενω παράλληλα θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων στην Βουλή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα