ΑΣΟΕΕ: ΕΔΕ για τους αστυνομικούς μετά τους πυροβολισμούς – “Δεν πειθάρχησαν στις εντολές”

ΑΣΟΕΕ: ΕΔΕ για τους αστυνομικούς μετά τους πυροβολισμούς – “Δεν πειθάρχησαν στις εντολές”

Σε εξέλιξη ΕΔΕ για τους τρεις αστυνομικούς του περιπολικού που πέρασε έξω από την ΑΣΟΕΕ τη στιγμή των επεισοδίων παρά τις εντολές της Αστυνομίας. Ελεύθερος ο αστυνομικός που πυροβόλησε.

Ένορκη διοικητική εξέταση βρίσκεται σε εξέλιξη για τους τρεις αστυνομικούς του περιπολικού που διήλθε έξω από την ΑΣΟΕΕ τη στιγμή των επεισοδίων της Τετάρτης παρά τις εντολές της Αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται πως, ομάδα ατόμων, που είχε από το πανεπιστημιακό ίδρυμα και σχημάτισε οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων, επιτέθηκε σε περιπολικό, το οποίο πέρασε από το σημείο.

Τότε, ένας εκ των επιβαινόντων αστυνομικών έβγαλε όπλο και πυροβόλησε τρεις φορές στον αέρα, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τώρα, ότι ο λόγος που ελέγχονται πειθαρχικά είναι γιατί δεν υπάκουσαν στην εντολή να μην περάσουν περιπολικά από το σημείο. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι: “Ο λόγος που οι αστυνομικοί ελέγχονται πειθαρχικά είναι γιατί δεν πειθάρχησαν στις εντολές που είχαν λάβει.

Είχε δοθεί εντολή από το Κέντρο Επιχειρήσεων να μην περάσουν από το σημείο περιπολικά, καθώς η αστυνομία προετοίμαζε παρέμβαση με διμοιρίες των ΜΑΤ. Επιχείρηση η οποία διεξήχθη 20 λεπτά αργότερα από το περιστατικό με το περιπολικό.

Καμία υποχωρητικότητα δεν υπάρχει από την πλευρά της Αστυνομίας απέναντι στους αναρχικούς, αλλά η δράση της αστυνομίας αναπτύσσεται με συγκεκριμένους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς και όχι όπως θέλει ο καθένας

Η δικογραφία εναντίον του αστυνομικού που πυροβόλησε σχηματίζεται αυτεπάγγελτα και αποστέλλεται στον Εισαγγελέα όπως προβλέπει ο νόμος. Στη συνέχεια ο αστυνομικός, αφέθη ελεύθερος, αφού κατά την κρίση του Εισαγγελέα δεν υπήρξε λόγος κράτησης.

Κάθε αστυνομικός μπορεί να κάνει χρήση του υπηρεσιακού του όπλου, κατά τον κανονισμό, στην περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή του. Αν ο αστυνομικός που έκανε χρήση όπλου απαλλαγεί στην ποινική διαδικασία, απαλλάσσεται και στην πειθαρχική, σύμφωνα με τον κανονισμό»”.

Η στιγμή που αστυνομικός σηκώνει το όπλο και πυροβολεί στον αέρα

Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο αστυνομικός σηκώνει το όπλο και πυροβολεί τέσσερις φορές έξω από την ΑΣΟΕΕ, “βλέπει” το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, στο βίντεο φαίνεται το περιπολικό να έχει εγκλωβιστεί στην κίνηση της Πατησίων, ενώ βρίσκεται στο ρεύμα προς Ομόνοια, την ώρα που εξελίσσονται επεισόδια στην είσοδο του πανεπιστημίου.

Στο βίντεο ακούγονται τέσσερις πυροβολισμοί και φαίνεται ομάδα κουκουλοφόρων να ρίχνει αντικείμενα προς το όχημα. Μάλιστα, στο απόσπασμα φαίνεται ο αστυνομικός να σημαδεύει εναντίον των νεαρών, ενώ τα ντοκουμέντα δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν απειλείται η ζωή του.

Στη συνέχεια, υπάρχουν πλάνα που δείχνουν τους νεαρούς με τις κουκούλες να έχουν πλησιάσει το περιπολικό, με τον οδηγό να προσπαθεί να διαφύγει, κάνοντας μανούβρες.

Δείτε το βίντεο-ντοκουμέντο:

Δείτε το βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης:

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

“Σήμερα, Τετάρτη 5 Απριλίου 2023, και περί ώρα 12:10 ομάδα περίπου 35 ατόμων εξήλθε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έθεσαν φωτιά σε κάδους, τους οποίους μαζί με άλλα αντικείμενα χρησιμοποιούσαν ως οδόφραγμα.

Περί ώρα 12:30 και ενώ είχε δοθεί σαφής εντολή από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης να μην πραγματοποιούνται διελεύσεις περιπολικών από το σημείο, όχημα της Άμεσης Δράσης με πλήρωμα τρεις αστυνομικούς, δέχθηκε από τα ανωτέρω άτομα απρόκλητη επίθεση με πέτρες, καδρόνια και άλλα αντικείμενα, με αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές στο όχημα.

Δύο από τους αστυνομικούς απομακρύνθηκαν άμεσα από το όχημα, ωστόσο ο τρίτος εγκλωβίστηκε και έκανε χρήση του υπηρεσιακού του οπλισμού ρίχνοντας στον αέρα.

Ο αστυνομικός που πυροβόλησε συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίζεται σχετική ποινική δικογραφία από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας κινούνται άμεσα οι διαδικασίες για την πειθαρχική διερεύνηση του περιστατικού, ενώ παράλληλα εξετάζεται η επιβολή του διοικητικού μέτρου της διαθεσιμότητας σε βάρος των εμπλεκόμενων αστυνομικών”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα