Χίος: 'Κόντρα' Frontex - τοπικών αρχών για τα ελενίτ στο κέντρο καταγραφής προσφύγων

Χίος: 'Κόντρα' Frontex - τοπικών αρχών για τα ελενίτ στο κέντρο καταγραφής προσφύγων

Η υποψία ύπαρξης αμιάντου στο κτίριο που στεγάζεται το κέντρο καταγραφής προσφύγων στη Χίο, οδήγησε την Frontex σε αποχή. Τι υποστηρίζει ο αντιπεριφερειάρχης Χίου

Ο «πόλεμος του αμιάντου» εξελίσσεται στη Χίο μεταξύ δυνάμεων της Frontex και των τοπικών αρχών.

Αιτία είναι το παλιό «ταμπακαριό», το κτίριο των παλιών βυρσοδεψείων της Χίου, όπου και προσωρινά στεγάζεται το Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης προσφύγων και μεταναστών στο νησί, το οποίο έχει σκεπή από αμιαντοτσιμέντο, τις γνωστές στην Ελλάδα πλάκες «ελενίτ».

Πριν από δυο εβδομάδες ο επικεφαλής της ομάδας καταγραφής που έχει αποστείλει η FRONTEX ζήτησε πιστοποιήσεις σχετικές με τη μη ύπαρξη κινδύνου από καρκινογόνες ίνες αμιάντου στη συγκεκριμένη στέγη. Η μη ύπαρξη όμως σχετικών μετρήσεων οδήγησε την ομάδα της Frontex να απέχει από την καταγραφή και έτσι όλο το βάρος να πέσει στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ακολούθησε με πρωτοβουλία μη Κυβερνητικής Οργάνωσης κλήση σε εργαστήριο από το εξωτερικό, το οποίο και έκανε μια πρώτη μέτρηση με αρνητικά αποτελέσματα όσον αφορά την ύπαρξη αμιάντου. Όμως, από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κλήθηκε και συνεργείο από τον «Δημόκριτο», που θα γνωμοδοτήσει σχετικά. Την ίδια ώρα η καταγραφή συνεχίζεται από τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας στον συγκεκριμένο χώρο, που να θυμίσουμε έχει παραχωρηθεί δωρεάν από ιδιώτη για ένα τρίμηνο.

«Τα στελέχη της Frontex πρέπει να είχαν κάποιους δικούς τους λόγους για να προκαλέσουν αυτή την αναστάτωση», είπε ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης.

Ας σημειωθεί ότι το σύνολο των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στη Χίου διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή μόνο η Ελληνική Αστυνομία, αφού οι δυνάμεις της Frontex έχουν αποχωρήσει αρχικά λόγω υποψίας ύπαρξης αμιάντου και στη συνέχεια λόγω εορτών από το νησί και πρόκειται να επιστρέψουν μετά τα Φώτα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες
SHARE:

24Media Network