Χωρίς ψηφιοποίηση τα έγγραφα συναίνεσης επιδομάτων: Μία ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας

Χωρίς ψηφιοποίηση τα έγγραφα συναίνεσης επιδομάτων: Μία ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Δύο σημαντικά επιδόματα θα μπορούσαν να δίνονται πολύ πιο εύκολα στους δικαιούχους αν ψηφιοποιούνταν η διαδικασία. Τι καταγγέλλει το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Κοινότητας.

Διανύουμε το 2020 και υποτίθεται ότι ακόμα και το χαρακτηριστικά αργό ελληνικό δημόσιο προσαρμόζεται σιγά-σιγά στις απαιτήσεις της νέας εποχής και γίνεται περισσότερο ψηφιακό έτσι ώστε αφενός να διευκολύνει τις συναλλαγές των πολιτών και αφετέρου να μειώσει τον όγκο της δουλειάς αυξάνοντας παράλληλα την ποιότητα της εργασίας των υπαλλήλων. 

Για να μην είμαστε άδικοι, σε μερικές περιπτώσεις συμβαίνει, γίνεται προσπάθεια, ενίοτε και σοβαρή. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις σαν και αυτή που σας παρουσιάζει το News24/7 οι οποίες κάλλιστα μπορούν να χαρακτηριστούν έως και εξοργιστικές.

Ιδιαίτερα αν μιλάμε για την μετά τον κορονοϊό εποχή στην οποία υποτίθεται ότι καλό θα είναι να μειώσουμε την αυτοπρόσωπη παρουσία του κοινού σε κάθε λογής γραφεία και υπηρεσίες. 

Οι περισσότεροι δεν έχετε ακούσει καν για τα Κέντρα Κοινότητας. Και όμως, πρόκειται για πολύ σημαντικές δομές που σχεδιάστηκαν από το Υπουργείο Εργασία, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ιδρύθηκαν σε Δήμους. Το Κέντρο Κοινότητας είναι το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με την κοινωνική υπηρεσία του κάθε Δήμου. Από εκεί ο πολίτης ενημερώνεται για όλα τα επιδόματα που δικαιούται, όλους τους φορείς, υπηρεσίες και προγράμματα που του παρέχουν κοινωνική φροντίδα οποιαδήποτε μορφής, σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας ή επικράτειας. Περισσότερα μπορείτε να μάθετε εδώ.

Εκ φύσεως της λειτουργίας τους τα Κέντρα Κοινότητας έχουν να κάνουν με ανθρώπους ευάλωτων κατηγοριών κάτι που δυσκολεύει σαφώς την εργασία των υπαλλήλων οι οποίοι ωστόσο δεν βαρυγκομούν και συνεχίζουν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους. Αυτό όμως που ζητούν εδώ και πολλές μήνες και προς το παρόν δεν γίνεται είναι μία απλή ψηφιοποίηση η οποία θα διευκολύνει ιδιαίτερα τη δουλειά αλλά και θα περιορίσει στο ελάχιστο την ανάγκη για την αυτοπρόσωπη παρουσία.

To Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Κοινότητας, αρκετά δραστήριο είναι η αλήθεια, επεδίωξε από την πρώτη ημέρα της ανάληψης καθηκόντων από τον Γιάννη Βρούτση και τη Δόμνα Μιχαηλίδου συνάντηση για την ενημέρωσή τους. Η συνάντηση κατέστη δυνατή τον Δεκέμβριο (!) και κατά τη διάρκειά της, σύμφωνα με την ΠΑΝΣΕΚΚ, η Υφυπουργός εξέφρασε άγνοια για την ύπαρξη της υπηρεσίας!

Στο δαιδαλώδες ελληνικό δημόσιο όμως αυτό μπορεί να συμβεί. Αυτό που δεν δικαιολογείται να συμβεί είναι η χαρακτηριστική καθυστέρηση απάντησης στο ερώτημα για το τι θα γίνει με την ψηφιοποίηση δύο σημαντικών εγγράφων.Του εντύπου συναίνεσης για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και του εντύπου συναίνεσης για το επίδομα στέγασης.

Για να μην γυρίσουμε το χρόνο πολύ πίσω και στις συνεχείς οχλήσεις του σωματείου στους αρμόδιους φορείς του υπουργείου, ας σταματήσουμε στις 3 Μαϊου του τρέχοντος. Ακριβώς τότε, η ΠΑΝΣΕΚΚ με e-mail, που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενημέρωσε τη Διεύθυνση Ενταξης και Κοινωνικής Συνοχής για την ανάγκη “διασύνδεσης των επί μέρους πλατφόρμων, κάτι που αποτελεί βασικό αίτημα του ΠΑΝ.Σ.Ε.Κ.Κ. ,όπως γνωστοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019”. 

Τέσσερις ημέρες μετά, στις 7 Μαϊου η ΠΑΝΣΕΚΚ με επίσημη επιστολή η οποία πήρε και αριθμό πρωτοκόλλου ενημέρωσε τους πάντες ακόμα πιο αναλυτικά. Συγκεκριμένα στη 2η σελίδα αναφέρεται χαρακτηριστικά: “Ενταξη των Εντύπων συναίνεσης ΕΕΕ και Επιδόματος Στέγασης στην ιστοσελίδα gov.gr όπως συμβαίνει στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα καθώς αποτελεί κατάφορη αδικία η μη συμπερίληψη των συγκεκριμένων εντύπων όλο αυτό το διάστημα”. Αποδέκτες της επιστολής, μεταξύ άλλων, είναι ο Υπουργός Γιάννης Βρούτσης και η Υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου.   

Το σχετικό έγγραφο

Η απάντηση του υπουργείου έφτασε 14 ημέρες μετά (!), στις 21 Μαϊου. Την επιστολή, με αριθμό πρωτοκόλλου 325, υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γεώργιος Σταμάτης. Σ’ αυτήν αναφέρεται χαρακτηριστικά (στην 2η σελίδα). “Ως προς την ένταξη του εντύπου συναίνεσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.gr, υπήρξε σχετική επικοινωνία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το αίτημα ωστόσο δεν στάθηκε δυνατόν να υλοποιηθεί προς ώρας”. 

Tο σχετικό έγγραφο 

Δεν δόθηκαν, όπως διαπιστώνετε, περαιτέρω δεσμεύσεις, για το πότε μπορεί να λυθεί το πρόβλημα. Γι’ αυτό και το Σωματείο απέστειλε σχετική επιστολή στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής την Τετάρτη 27 Μαϊου μαζί με επιστολή με αίτημα κατεπείγουσας συνάντησης με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας η οποία μάλιστα συνοδεύεται από τις υπογραφές τουλάχιστον 200 μελών του. Η απάντηση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής αναμένεται. 

Οι εργαζόμενοι επιμένουν ιδιαίτερα στο θέμα της ψηφιακής διασύνδεσης γιατί γνωρίζουν ότι θα διευκολύνει το κοινό αλλά και τους ίδιους. Δεν θα χρειάζεται να προσέρχεται ο δικαιούχος δύο φορές στα κατά τόπους γραφεία, όπως γίνεται τώρα. Η διατήρηση αρχείου επίσης, απολύτως ηλεκτρονική, θα είναι πολύ πιο ακριβής σε σχέση μ’ αυτή που γίνεται τώρα με τους αραχνιασμένους φακέλους που στοιβάζονται σε…μικρούς ουρανοξύστες. 

Αξίζει να τονιστεί ότι κατά καιρούς, και ιδιαίτερα το τελευταίο πεντάμηνο, οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν τους αρμόδιους φορείς για μία σειρά από επίσης σημαντικά ζητήματα όπως η λήψη μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, για τον ομαλό τρόπου επανόδου για τη μετά την πανδημία περίοδο αλλά ακόμα και για αυθαιρεσίες των Δήμων που έχουν πέσει στην αντίληψή τους. Γ

Για το τελευταίο ενημερώθηκε αρμοδίως και με επιστολή και η ΚΕΔΕ η οποία δεν απάντησε ποτέ (τουλάχιστον προσώρας, αν και η επιστολή έχει σταλεί από τις 31 Μαρτίου). 

Η τελευταία ελπίδα των εργαζόμενων είναι το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Αν και αυτό δεν θελήσει ή δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα, τότε εν έτει 2020 το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το επίδομα στέγασης θα δίνονται στους δικαιούχους με τα μέσα της δεκαετίας του 80.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα