Δεκαπενταύγουστος: Η Ελλάδα γιόρτασε την Κοίμηση της Θεοτόκου στη σκιά της πανδημίας

Δεκαπενταύγουστος: Η Ελλάδα γιόρτασε την Κοίμηση της Θεοτόκου στη σκιά της πανδημίας
Εικόνα από την Παναγία της Τήνου Eurokinissi

Σε κλίμα κατάνυξης αλλά με αυστηρά μέτρα λόγω κορονοϊού η Ελλάδα γιόρτασε την Κοίμηση της Θεοτόκου. Πώς γιόρτασαν οι πιστοί σε Τήνο, Κέρκυρα, Πάρο και Πάτμο.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα αλλά και υπό την απειλή της πανδημίας του κορονοϊού γιορτάστηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Κοίμηση της Θεοτόκου σε όλη την Ελλάδα.

Η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, που ονομάζεται και «Πάσχα του Καλοκαιριού» τιμήθηκε και φέτος, παρά τα αυστηρά μέτρα που ίσχυαν, από χιλιάδες πιστούς οι οποίοι επισκέφθηκαν τα μοναστήρια που είναι αφιερωμένα στην Παναγία στα νησιά της Τήνου, της Πάτμου, της Πάρου και της Κέρκυρας, αλλά και τα μεγάλα προσκυνήματα, όπως την Παναγία Σουμελά, προκειμένου να απευθύνουν προσευχή, παράκληση και να αποτίσουν τιμή προς τη Θεοτόκο, ενώ πόλεις και χωριά σε όλη την επικράτεια τίμησαν τον Δεκαπενταύγουστο με δόξα και χαρά.

Χωρίς λιτανεία της εικόνας στη Μεγαλόχαρη στην Τήνο

Στο επίκεντρο των εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου βρίσκεται και φέτος η Τήνος, όπου πραγματοποιείται το μεγαλύτερο προσκύνημα του Δεκαπενταύγουστου. Χιλιάδες πιστοί συρρέουν στον ναό της Παναγίας της Ευαγγελίστριας για να εκπληρώσουν το τάμα τους στην εικόνα της Παναγίας, ωστόσο φέτος, οι εορτασμοί προσαρμόστηκαν στις συνθήκες της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, ούτε φέτος πραγματοποιήθηκε καμία λιτανεία της εικόνας της Μεγαλόχαρης, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, με τις τοπικές αρχές να απευθύνουν έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων και τη Μητρόπολη να έχει αυστηροποιήσει τα μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με το cyclades24.gr, νωρίς το πρωί της Κυριακής 15 Αυγούστου τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Λάρισας και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμου και ακολούθησε η ρίψη στεφάνου στον υγρό τάφο του Κ/Δ Έλλη από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης που φέτος ήταν η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και την στρατιωτική ηγεσία, σε συνδυασμό με τιμητικούς κανονιοβολισμούς.

Επίσης, τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος και Φίλιππος Φόρτωμας, ο αντιπεριφερειάρχης, Μάρκος Δαδάος, ο δήμαρχος Τήνου Ιωάννης Σιώτος και άλλοι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και φορέων.

Πλήθος πιστών αλλά με προσοχή και στην Παναγία Εκατονταπυλιανή στην Πάρο

Με τις δέουσες πανηγυρικές λατρευτικές τιμές, παρουσία αρκετών πιστών που προσκύνησαν στη Χάρη Της, εορτάστηκε η Κοίμηση της Θεοτόκου και στον Ιερό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής.

Όπως αναφέρει το parianostypos.gr, το πρωί της Κυριακής 15 Αυγούστου, τελέστηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικου και συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεράμων κ. Βαρθολομαίου.

Όπως και στην Τήνο έτσι και στην Πάρο δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Παναγίας στα σοκάκια της Παροικίας ούτε καν στην πλατεία της Εκατονταπυλιανής για λόγους τήρησης των υγειονομικών μέτρων ενάντια στη διασπορά της νόσου Covid – 19.

Πανηγυρικοί εορτασμοί στην Παναγία Σουμελά

Στην καρδιά του ποντιακού Ελληνισμού, την ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, στο Βέρμιο της Ημαθίας βρέθηκαν πιστοί από τη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο, για την πανηγυρική γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, η οποία πραγματοποιήθηκε με την τήρηση των μέτρων που προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά του κορονοϊού.

Για πρώτη φορά από το 2015 τελείται Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ενώ στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο χοροστάτησαν ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων και τρεις άλλοι μητροπολίτες. Οι πιστοί προσέρχονταν ένας- ένας και φορώντας μάσκα για να ανάψουν ένα κερί και να προσευχηθούν.

Μετά το Αρχιερατικό Συλλείτουργο δεν έγινε η λιτανεία της ιερής εικόνας της Παναγίας Σουμελά και οι επίσημοι μετέβησαν στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη για τις καταθέσεις στεφανιών.

Εκ μέρους του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης στεφάνι κατέθεσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ο βουλευτής Γιάννης Αμανατίδης και του ΚΙΝΑΛ ο βουλευτής Γιώργος Αρβανιτίδης.

Παρέστησαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας, Αναστάσιος Μπαρτζώκας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης και του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Άγγελος Τόλκας.

Στεφάνια κατέθεσαν, επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης, οι δήμαρχοι Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, Νεάπολης- Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, οι γενικοί πρόξενοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Γεωργίας, εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Ο πρόεδρος του Σωματείου “Παναγία Σουμελά” Γιώργος Τανιμανίδης ανακοίνωσε τη χορήγηση υποτροφιών σε δύο μαθήτριες της Β΄ Λυκείου στο Μακροχώρι Ημαθίας, που αρίστευσαν, στη μνήμη των 21 συμμαθητών τους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα στα Τέμπη, τον Απρίλιο του 2003.

Η εκκλησία χτίστηκε το 1951 από τους πρόσφυγες του Πόντου, στη μνήμη της ιστορικής ομώνυμης μονής, τα ερείπια της οποίας βρίσκονται στο όρος Μελά, κοντά στην Τραπεζούντα του Πόντου. Εδώ φυλάσσονται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, ο Τίμιος Σταυρός και το Ευαγγέλιο.

Στολίστηκαν και φέτος οι επιτάφιοι της Παναγιάς στην Κέρκυρα

Με εκατοντάδες άσπρες, μπλε, κόκκινες και ροζ κορδέλες στολίστηκαν και φέτος οι επιτάφιοι της Παναγιάς στην Κέρκυρα.

Το έθιμο των κορδελοφορούμενων επιταφίων στο νησί χάνεται στα βάθη των αιώνων, ενώ η προετοιμασία του στολισμού του επιταφίου ξεκινά πολλές ημέρες πριν το Δεκαπενταύγουστο. Γυναίκες, αλλά και άνδρες των πολιτιστικών συλλόγων του νησιού «δένουν», κάθε χρόνο, για πολλά μερόνυχτα, τις κορδέλες στους επιταφίους της Παναγίας ώστε να είναι έτοιμοι για τις λιτανείες που θα διεξαχθούν την παραμονή της γιορτής, αλλά και ανήμερα της γιορτής για προσκύνημα.

Οι κορδέλες που συμβολίζουν την Τίμια Ζώνη που έδωσε η Παναγία στους Αποστόλους, θα μείνουν περίπου μία εβδομάδα πάνω στον Επιτάφιο της Παναγίας και θα μοιραστούν, μετά το πέρας των εννέα ημέρων σε όλους τους πιστούς, στον Μέγα Εσπερινό που θα διαβαστεί στις εκκλησιές. Σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση οι ευλογημένες κορδέλες της Παναγιάς φυλάσσονται στα εικονοστάσια των πιστών για να φέρουν ευημερία και υγεία στην οικογένεια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα