“Διαδεδομένος ο εμπρησμός στην Ελλάδα” λέει Αμερικανός επιστήμονας

“Διαδεδομένος ο εμπρησμός στην Ελλάδα” λέει Αμερικανός επιστήμονας
Η καταστροφή στο Μάτι Eurokinissi

Ο ιστορικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, Στίβεν Πάιν με συνέντευξή του στο περιοδικό "Der Spiegel" τόνισε ότι στην Ελλάδα είναι διαδεδομένος ο εμπρησμός.

«Τελευταία πολλές φωτιές ανάβουν ακόμη και από ανθρώπινο χέρι» τονίζει σε συνέντευξή του στο Γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ο ειδικός στο θέμα των δασικών πυρκαγιών, ιστορικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της πολιτείας της Αριζόνα, Στίβεν Πάιν, ερωτώμενος για το θέμα των δασικών πυρκαγιών στην Ευρώπη.

Από τη Σουηδία ως την Ελλάδα, στην Ευρώπη καίγονται τα δάση. Αυτό οφείλεται μόνο στο ασυνήθιστα ξηρό καλοκαίρι; ρωτάει το «Spiegel» τον Αμερικανό ειδικό.

«Ασφαλώς, ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά λόγω της μακράς περιόδου ξηρασίας αυτό τον χρόνο. Όμως, τελευταία πολλές φωτιές ανάβουν ακόμη και από ανθρώπινο χέρι» απαντά. «Για παράδειγμα, στην Ελλάδα ο εμπρησμός είναι ευρέως διαδεδομένος. Οι δασικές πυρκαγιές εξυπηρετούν στο να βρεθούν εκτάσεις για οικοδόμηση νέων κατοικιών. Όμως στον χώρο της Μεσογείου, ξεσπούν επίσης μεγάλες φωτιές κατά τη διάρκεια στα μέσα και το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου λόγω των ισχυρών ανέμων», τονίζει.

​Στην ερώτηση του «Spiegel», γιατί αυτές οι πυρκαγιές ήταν αυτήν τη φορά τόσο καταστροφικές στην Ελλάδα, ώστε να χάσουν τη ζωή τους στις φλόγες περισσότεροι από 80 άνθρωποι, ο Στιβεν Πάιν τονίζει: «Με την οικονομική κρίση, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής αποδομήθηκαν και εξασθένησαν. Δεν είναι πλέον αρκετά ισχυρές, κυρίως σε επίπεδο χερσαίων επιχειρήσεων, ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά μεγάλες πυρκαγιές. Και τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν ακόμη χειρότερα: Ως αποτέλεσμα της αστυφιλίας, δεν χρησιμοποιούνται πλέον πολλές αγροτικές εκτάσεις και στα χέρσα χωράφια συγκεντρώνεται καύσιμη βιομάζα. Κατόπιν, αρκεί μία σπίθα και τα πάντα παραδίδονται στις φλόγες. Οι ανεξέλεγκτες φωτιές αποτελούν μία ακόμη έκφραση του διευρυνόμενου χάσματος εντός της ελληνικής κοινωνίας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα