Δικαίωση για τον Βασίλη Δημάκη: Δεκτό το αίτημά του – Σταματά την απεργία πείνας

Δικαίωση για τον Βασίλη Δημάκη: Δεκτό το αίτημά του – Σταματά την απεργία πείνας
Βασίλης Δημάκης Facebook / Αλληλεγγύη στον κρατούμενο φοιτητή Βασίλη Δημάκη

Το Συμβούλιο των φυλακών Γρεβενών έκανε δεκτό το αίτημα του απεργού πείνας και δίψας Β. Δημάκη περί μεταγωγής του στις φυλακές Κορυδαλλού για εκπαιδευτικούς λόγους.

Στις φυλακές Κορυδαλλού για εκπαιδευτικούς λόγους επιστρέφει τελικά ο κρατούμενος φοιτητής Βασίλης Δημάκης, ο οποίος είχε προχωρήσει σε απεργία πείνας και δίψας, προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει τις σπουδές του στο ΕΚΠΑ.

Η σελίδα «Αλληλεγγύη στον κρατούμενο φοιτητή Βασίλη Δημάκη» στο Facebook αναφέρει σχετικά:

«Μετά από ένα δραματικό εξάωρο, ο Βασίλης Δημάκης ενημέρωσε τηλεφωνικά τον συνήγορό του Θανάση Καμπαγιάννη ότι αποφασίστηκε από το Συμβούλιο των Φυλακών Γρεβενών η μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού για εκπαιδευτικούς λόγους, όπως αιτούταν. Ο Βασίλης ετοιμάζει την Δήλωση Λήξης της απεργίας πείνας και δίψας που θα αναρτηθεί άμεσα μόλις φτάσει στα χέρια μας!

Η ζωή νίκησε, Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΚΗΣΕ!»

Υπενθυμίζεται ότι ο Δημάκης, που είναι τριτοετής φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, τιμωρήθηκε γιατί μαζί με άλλους κρατούμενους των φυλακών Κορυδαλλού συμμετείχε σε ειρηνική κινητοποίηση, με αποχή από την εργασία, με αίτημα την αποσυμφόρηση των φυλακών της χώρας.

Ξεκίνησε την απεργία στις 24 Απριλίου αντιδρώντας στην “εκδικητική”, όπως χαρακτηρίζει, μεταφορά του από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου βρισκόταν μέχρι εκείνη τη στιγμή, στα Γρεβενά, μετά τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση και διεκδικούσε να μην στερηθεί το δικαίωμα να συνεχίσει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο στο οποίο εισήχθη όντας κρατούμενος.

Την συμπαράστασή του στον αγώνα του Βασίλη Δημάκη, είχε εκφράσει και ο δημοφιλής μουσικοσυνθέτης Αλκίνοος Ιωαννίδης: «Ζούμε δύσκολες μέρες. Μέσα σε αυτή την κατάσταση της απομόνωσης και της ανησυχίας για το μέλλον, είναι εύκολο να βουλιάξει κανείς στα δικά του προβλήματα ξεχνώντας ότι ανήκει σε ένα κοινωνικό σύνολο», αναφέρει ο δημοφιλής καλλιτέχνης.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Νωρίτερα, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε ανακοίνωσή του έδωσε διευκρινίσεις για την υπόθεση, αναφέροντας:

«Ο Βασίλειος Δημάκης μετήχθη από το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών την 17η Απριλίου 2020 για λόγους ομαλής λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού Ι, καθώς και στο πλαίσιο της εφαρμογής έκτακτων μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό (COVID-19).

Σημειώνεται ότι στην παρούσα περίοδο εξαιτίας του COVID-19 έχουν ανασταλεί και οι κάθε τύπου εξετάσεις εκ του σύνεγγυς σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Ταυτόχρονα, οι σπουδές του Βασίλειου Δημάκη στη Σχολή Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του ΕΚΠΑ δεν διακόπτονται, καθότι το Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών διαθέτει την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή προκειμένου να υποστηρίξει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση τόσο του ίδιου όσο και άλλων συγκρατούμενών του.

Ουδέν κόλλημα θα υπάρξει ως προς τη συνέχιση των σπουδών του και τη συμμετοχή του στις εξετάσεις, όπως συνέβη και μέχρι σήμερα.

Η υγεία του εν λόγω κρατουμένου παρακολουθείται σε καθημερινή βάση από τον ιατρό του Καταστήματος Κράτησης Γρεβενών».

Το χρονικό

Ο Βασίλης Δημάκης, γνωστός με το προσωνύμιο ο “ληστής με το καλάσνικοφ” έχει καταδικαστεί για ληστείες, παράνομη οπλοφορία και πλαστογραφία. Όντας κρατούμενος συνέχισε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του και αποφοίτησε με 19,9 ως αριστούχος μαθητής. Έδωσε πανελλαδικές εξετάσεις και πέτυχε την εισαγωγή του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και μάλιστα δεύτερος σε κατάταξη ανάμεσα σε όλους τους μαθητές των εσπερινών λυκείων της χώρας.

Μεσολάβησε η εκπαιδευτική μεταγωγή του, όπως προβλέπει ο νόμος, από τις φυλακές του Αγίου Στεφάνου Πάτρας στον Κορυδαλλό, ώστε να ξεκινήσει τη φοίτησή του την οποία και συνέχισε πετυχαίνοντας ιδιαίτερα υψηλούς βαθμούς.

Μετά από αιτήματά του που απορρίφθηκαν επανειλλημένα προχώρησε σε απεργία πείνας και τελικά δίψας προκειμένου να του επιτραπεί να παρακολουθεί τα μαθήματά του με «βραχιολάκι». Κατά τη διάρκεια της απεργίας του βρήκε στήριξη τόσο από φορείς όσο και από τους καθηγητές του και τελικά δικαιώθηκε μετά από 31 ημέρες και μπόρεσε με ειδικές εκπαιδευτικές άδειες να παρακολουθεί τα μαθήματά του και πάλι με άριστες επιδόσεις.

Κατά δήλωση του ίδιου του Βασίλη Δημάκη την οποία κοινοποίησε στο υπ. Προστασίας του Πολίτη, στο υπ. Δικαιοσύνης και στην Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής πολιτικής, «Την Παρασκευή 18/04 περί τις 21:30 μ.μ. εισέβαλλαν στο κελί μου πάνοπλοι άντρες των Ε.ΚΑ.Μ και φωνάζοντας ψηλά τα χέρια και ένα σωρό άλλα με έσυραν εκτός του κελιού, με κόλλησαν στον τοίχο, με έδεσαν πισθάγκωνα παρότι έβλεπαν ότι κούτσαινα εμφανώς και ότι το δεξί μου πόδι ήταν πρησμένο από έλλειψη μαγνησίου, απότοκο της προηγούμενης απεργίας πείνας και δίψας πριν δυο έτη ακριβώς. Τότε που προάσπιζα τα εκπαιδευτικά μου δικαιώματα ζητώντας την μη εξαίρεσή μου από το θεσμό της ηλεκτρονικής επιτήρησης τον οποίο μέχρι σήμερα απολαμβάνω και τηρώ μέχρι κεραίας. Παρεμπιπτόντως με βρήκαν να διαβάζω ένα από τα 5 μαθήματα του 60υ εξαμήνου (ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ). Με πήραν φορώντας παπούτσι στο πόδι το αριστερό και παντόφλα στο δεξί και ενώ εγώ σφάδαζα από τους πόνους στο δεξί μου πόδι οδηγήθηκα στη Π. Ράλλη όπου παρέμεινα για ένα βράδυ και το πρωί χαράματα με ειδική μεταγωγή και συνοδεία δύο περιπολικών οδηγήθηκα στη φυλακή Γρεβενών, ρίχνοντάς με σε ένα κελί των πειθαρχείων όπου δεν χρειάζεται περαιτέρω περιγραφή».

«Βρίσκομαι στο κελί 6 των πειθαρχείων Γρεβενών, υποτίθεται σε καραντίνα και η φυλακή των Γρεβενών μπορεί να σας επιβεβαιώσει το γεγονός ότι απ’ την ημέρα που βρίσκομαι εδώ ο δίσκος με το φαγητό όπως έρχεται έτσι φεύγει, το σώμα μου αρνείται να τραφεί με εμφανή την απώλεια αρκετών κιλών απ’ το κορμί μου, εμφανή είναι επίσης και τα σημάδια αφυδάτωσης πριν ακόμα ξεκινήσω επίσημα τον αγώνα μου για τα αυτονόητα. Από Τρίτη λοιπόν (22/04) και έχοντας σώας τας φρένας και με εμφανή την σωματική μου καταπόνηση κατέρχομαι σε απεργία πείνας έως την Κυριακή (27/4) διεκδικώντας ο,τι μου ανήκει, την επαναμεταγωγή μου στον κοιτώνα μου στον Κορυδαλλό, όπου έχω και όλες τις σημειώσεις που αφορούν τις επικείμενες εξετάσεις για το 6ο εξάμηνο. Εάν μέχρι τότε δεν γίνει η επαναμεταγωγή μου από Δευτέρα κατέρχομαι σε λευκή απεργία, αρνούμενος και το νερό», προσθέτει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα