Δίκη ΧΑ: Προστατευόμενος μάρτυρας: 'Ζητάω ταπεινά συγγνώμη που ήμουν εκεί. Δεν είμαι δολοφόνος'

Ξεκίνησε σήμερα στον Κορυδαλλό η δίκη της Χρυσής Αυγής με εξέταση του πρώτου προστατευόμενου μάρτυρα. Η εξέτασή του γίνεται από ειδικό δωμάτιο που βρίσκεται στη ΓΑΔΑ και ακούγεται η κατάθεσή του από μεγάφωνα στην αίθουσα του Κορυδαλλού. Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2017.(EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
Ξεκίνησε σήμερα στον Κορυδαλλό η δίκη της Χρυσής Αυγής με εξέταση του πρώτου προστατευόμενου μάρτυρα. Η εξέτασή του γίνεται από ειδικό δωμάτιο που βρίσκεται στη ΓΑΔΑ και ακούγεται η κατάθεσή του από μεγάφωνα στην αίθουσα του Κορυδαλλού. Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2017.(EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη) EUROKINISSI

Περιγραφές για επιθέσεις σε βάρος αλλοδαπών, αναφορές στο ρόλο της ηγεσία της Χρυσής Αυγής, αλλά και άλλων προσώπων, έδωσε στη δίκη για την εγκληματική οργάνωση ο πρώτος προστατευόμενος μάρτυρας, που κατέθεσε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων

Κατάθεση εφ’ όλης της ύλης έδωσε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία Α, πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής, που αποφάσισε να αποχωρήσει από την οργάνωση μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Με αλλοιωμένη φωνή και βρισκόμενος στη ΓΑΔΑ παρουσία ενός εισαγγελέα και ενός πταισματοδίκη, ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε όσα ο ίδιος έζησε για ένα περίπου χρόνο (2012-2013), όπως τις επιθέσεις κατά αλλοδαπών, τη σχέση των τοπικών οργανώσεων με την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, τις εκπαιδεύσεις, αλλά και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, τα οποία οι κατηγορούμενοι αρνούνται ότι είναι υπαρκτά.

ADVERTISING

Ο μάρτυρας έβαλε στο “κάδρο” το Γ. Ρουπακιά, υποστηρίζοντας ότι “είχε αξίωμα”, αν και ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είναι απλός οπαδός. Συγκεκριμένα, τον τοποθέτησε σε εκπαίδευση στη Μαλακάσα, λέγοντας: “"Στη Μαλακάσα πήγα τρεις φορές για εκπαίδευση. Σκληρή εκπαίδευση με πολύ πόνο. Ήμασταν εκεί 30-35 άτομα με εκπαιδευτές διάφορους και ένας από αυτούς ήταν στρατιωτικός. Εκεί ήταν και ο Ρουπακιάς, ήταν υπεύθυνος ομάδας, είχε αξίωμα μπορούσε να πηγαίνει παντού, όχι σαν κι εμάς. Μιλούσε με τους μεγάλους. Εκεί είχε έρθει και ο Κασιδιάρης που παρακολουθούσε αλλά μιά φορά μας έκανε και εκπαίδευση, πολεμικές τέχνες”.

"Eντολές από ψηλά"

Όσο για τη σχέση των κατηγορούμενων βουλευτών με τις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου, ο μάρτυρας είπε πως “υπήρχε ιεραρχία” και οι εντολές δίνοντας από ψηλά: “Πάντα υπήρχε εντολή από τον τομεάρχη να γίνουν τα πάντα. Μετά τον πυρηνάρχη είναι ο Λαγός και μετά ο Μιχαλολιάκος. Δίνανε τις εντολές από ψηλά. Υπήρχε ιεραρχία”

Πρόεδρος: πως το ξέρετε; Το ακούσατε;

Μάρτυρας: Δεν μπορεί ένας πυρηνάρχης να δώσει εντολή από μόνος του. Από κάπου πρέπει να την πάρει.

Εισαγγελέας: ήταν σε γνώση της ηγεσίας της ΧΑ τα τάγματα εφόδου;

Μάρτυρας; Φυσικά.

Τέλος, πρόσθεσε πως ο ίδιος μπήκε στη ΧΑ για να βρει δουλειά και να ορθοποδήσει, “αλλα όλα ήταν ψέμματα. Ζητάω ταπεινά συγγνώμη που ήμουν εκεί, αλλά δεν είμαι δολοφόνος”, ενώ σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια Φύσσα, αν και εκείνος δεν ήταν παρών στο περιστατικό, αφού είχε δηλώσει ασθένεια για να μην παρευρεθεί.

Στις δεκάδες ερωτήσεις της προέδρου γύρω από τη Χρυσή Αυγή, ο πρώτος προστατευόμενος μάρτυρας κατέθεσε τα εξής:

- για τις επιθέσεις: έκαναν “πολεμικές ασκήσεις” προκειμένου να είναι “έτοιμοι”, δηλαδή “αν χρειαζόταν να πάμε να χτυπήσουμε κάποιον ή να κάνουμε κάποια φασαρία". Μάλιστα, αναφέρθηκε σε δύο “ντου” στα οποία συμμετείχε ο ίδιος, περιγράφοντας πως χτυπούσαν αλλοδαπούς

- Για τους αλλοδαπούς: αν και οι συζητήσεις που γίνονταν μεταξύ των χρυυσαυγιτών ήταν για “να φύγουν οι ξένοι”, κατά το μάρτυρα “είχαν αλλοδαπούς από τους οποίους παίρνανε τη μίζα τους. Παραμυθιάζανε τους πάντες”, ενώ άλλους μετανάστες ανέφερε ότι “τους φοβίζανε και τους πουλάγανε κινητά, τσιγάρα, και άλλα όλα για την κονόμα. Αλλά και τα μέλη της ΧΑ όλο πληρώναμε. Πουλούσαν τα πάντα σημαίες, λάβαρα...".

- για τον οπλισμό: ανέφερε ότι πολλοί μέσα στη ΧΑ είχαν όπλα και οπλισμό, ενώ στα γραφεία της Νίκαιας, του Πειραιά και του Περάματος υπήρχαν μαχαίρια, στυλιάρια και όπλα που ήταν διασκορπισμένα δεξιά και αριστερά. “Ο Πατέλης, για παράδειγμα είχε δύο περίστροφα, το ένα 45αρι” ανέφερε χαρακτηριστικά.

- Για τις απειλές: το ποτήρι ξεχείλισε, όπως είπε, μετά τη δολοφονία Φύσσα. Πρόσθεσε πως όταν έγινε αντιληπτικό ότι ήθελε να αποχωρήσει, απείλησαν τη σύζυγό του, λέγοντας: “Εάν φύγει ο άνδρας σου, εάν μιλήσει, θα σας κάψουμε ζωντανούς”, αλλά και τον ίδιο.

Πρόεδρος: Εσάς σας απείλησαν;

Μάρτυρας: Μάλιστα. Τρεις φορές. Από την ημέρα που κατέθεσα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με απειλούν, ότι θα σκοτώσουν εμένα και την οικογένεια μου. Μέχρι που αλλάξαμε διεύθυνση και τηλέφωνα για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτούς.  Τη ζωή την έχουν για πέταμα.

Ο τρόπος εξέτασης του προστατευόμενου μάρτυρα δεν επρόκειτο να μείνει ασχολίαστος από την υπεράσπιση, που αυτή τη φορά κατέθεσε έγγραφη ένσταση υποστηρίζοντας ότι άκουσαν υποβολέα σε όσα λέει ο μάρτυρας καταθέτοντας από τη ΓΑΔΑ.

Φυσικά η πρόεδρος της έδρας Μαρία Λεπενιώτη κάλεσε τους λειτουργούς που ήταν παρόντες στο ειδικό δωμάτιο της ΓΑΔΑ μαζί με το μάρτυρα να βεβαιώσουν αν ίσχυε η καταγγελία.

"Διαβεβαιώνω το δικαστήριο και όλους τους παράγοντες της δίκης, ότι στο χώρο είναι μόνον ο μάρτυρας και εμείς οι δύο" είπαν εισαγγελέας και πταισματοδίκης.

Παρά τη διαβεβαίωση, η υπεράσπιση των κατηγορουμένων απείλησε με αποχώρηση σε μια προσπάθεια να ταράξουν τη διαδικασία.

SHARE:

24Media Network