Δίκη Χρυσής Αυγής: ‘Eίμαι ναζί, είμαι εδώ και να με φοβάστε’

Δίκη Χρυσής Αυγής: ‘Eίμαι ναζί, είμαι εδώ και να με φοβάστε’
Συγκέντρωση της "Χρυσής Αυγής" - Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Ο ναζιστικός χαιρετισμός του Νίκου Μιχαλολιάκου και το πογκρόμ του 2011 απασχόλησαν τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Κατά την τελευταία δικάσιμο για το καλοκαίρι, κατέθεσε η αντιδήμαρχος Αθηνών και δημοτική σύμβουλος, Νέλλη Παπαχελά

Με την κατάθεση της Νέλλης Παπαχελά, δημοτικής συμβούλου και αντιδημάρχου Αθήνας συνεχίστηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής. Η μάρτυρας αναφέρθηκε τόσο για περιστατικά που σημειώθηκαν στον Άγιο Παντελεήμονα ως κάτοικος της περιοχής, όσο και για άλλα που έλαβαν χώρα σε δημοτικά συμβούλια, όπως ο ναζιστικός χαιρετισμός του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Πρόκειται για περιστατικό που σημειώθηκε σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο, όταν ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής προκάλεσε την αντίδραση δημοτικού συμβούλου καθώς εμφανίστηκε στην αίθουσα με “οπλοφορούντες φουσκωτούς”, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει αφού πρώτα έκανε το ναζιστικό χαιρετισμό. Η μάρτυρας χαρακτήρισε προκλητική τη στάση αυτή, υποστηρίζοντας πως ήταν μια δήλωση ότι «είμαι ναζί, είμαι εδώ και να με φοβάστε».

Παράλληλα, η Νέλλη Παπαχελά αναφέρθηκε σε διάφορα περιστατικά που σημειώθηκαν στο Άγιο Παντελεήμονα, δίνονταν πρωταγωνιστικό ρόλο στη Θέμιδα Σκορδέλη η οποία όπως είπε, “ήταν επικεφαλής ομάδας που το βράδυ επιτίθονταν σε αλλοδαπούς και η οποία ήταν σε όλα σχεδόν τα δημοτικά συμβούλια”. Μάλιστα ως εκπρόσωπο των κατοίκων είχε πει σε δημοτικό συμβούλιο ότι «όταν έχουμε κατσαρίδες εμείς τις πατάμε», αναφερόμενη στους αλλοδαπούς.

Ειδική αναφορά έκανε στο πογκρόμ το 2011, το οποίο ακολούθησε τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη για μία βιντεοκάμερα. Η μάρτυρας κατέθεσε στο δικαστήριο περιστατικά, στα οποία ήταν αυτόπτης μάρτυρας, κάνοντας λόγο για μια “ομάδα οργανωμένη με δοκάρια και κράνη ξεκίνησαν να κυνηγάνε και να δέρνουν με πολύ άγριο τρόπο τους αλλοδαπούς”.

Περιέγραψε γυναίκες με παιδιά να πέφτουν θύματα ξυλοδαρμού στη μέση του δρόμου, αλλά -όπως η ίδια εξήγησε στο δικαστήριο- δεν πλησίασε να το σταματήσει αλλά επικοινώνησε με την αστυνομία, που όμως ήρθε με καθυστέρηση. “Ντρέπομαι που το λέω αλλά δεν έχω ξαναφοβηθεί ποτέ τόσο στη ζωή μου” είπε χαρακτηριστικά η δημοτική σύμβουλος. Όσο για το ρόλο της αστυνομίας, επεσήμανε πως “δεν έκανε απολύτως τίποτα”, πράγμα που έχει συμβεί και στο παρελθόν. Πρόσθεσε δε ότι “αυτό που ακουγόταν ήταν ότι υπήρχαν θύλακες στην αστυνομία που πρόσκεινταν στη Χρυσή Αυγή”.

“Επικεφαλής ο Παναγιώταρος”

Μίλησε για οργανωμένες επιθέσεις, εμπλέκοντας σε επεισόδια κατά τη διάρκεια αντιρατσιστικής συναυλίας στην περιοχή και το βουλευτή Παναγιώταρο. Όπως είπε, “πέρα από τον σωματότυπο και το ντύσιμο, πάντα υπήρχε επικεφαλής που έδινε παράγγελμα που κυρίως έλεγε πότε να διαλυθούν” και συνέχισε λέγοντας ότι στο συγκεκριμένο επεισόδιο “είδα τον Παναγιώταρο αλλά άλλους δεν τους ξέρω. Ήταν επικεφαλής εκείνη τη μέρα”. Σύμφωνα με την Νέλλη Παπαχελά, “μετά τον Οκτώβριο του 2010 εντάθηκαν τα επεισόδια και υπήρξε μια κλιμάκωση με αποκορύφωση γύρω στο 2014. Μετέφεραν τη δράση τους στην περιοχή της Β’ Πειραιά, στις γειτονιές Νίκαια – Πέραμα. Το αποκορύφωμα ήταν η δολοφονία Φύσσα”.

Η σημερινή διαδικασία αποτέλεσε την τελευταία για το καλοκαίρι. Το δικαστήριο διέκοψε για τις αρχές Σεπτέμβρη. Να επισημάνουμε ότι έχουν προσδιοριστεί συνολικά εννέα δικάσιμοι, εκ των οποίων μόλις τρεις θα έχουν τόπο το Εφετείο Αθηνών ενώ οι υπόλοιπες έξι θα πραγματοποιηθούν στις φυλακές Κορυδαλλού, εντείνοντας το πρόβλημα παρακολούθησης της δίκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα