Δίκη Χρυσής Αυγής: Εμμένουν στα "δεν ήμουν παρών" - Δεν δέχονται ούτε τις απολογίες τους

Δίκη της Χρυσής Αυγής
Δίκη της Χρυσής Αυγής EUROKINISSI

Ξεκίνησαν σήμερα οι απολογίες για την επίθεση των Αιγύπτιων ψαράδων το 2012 στο Πέραμα. Ο Δημ. Αγριογιάννης αρνήθηκε γελώντας όσα έχει πει στην ανάκριση, φτάνοντας στο σημείο να πει ούτε λιγο ούτε πολύ ότι η απολογία του ήταν κατασκευασμένη.

Με το «καλημέρα» σας κατέρρευσαν οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων για την επίθεση των Αιγύπτιων αλιεργατώνδύο εκ των οποίων βρέθηκαν σήμερα στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ο πρώτος που απολογήθηκε, ο Δημ. Αγριογιάννης αρνήθηκε τη συμμετοχή του στην υπόθεση, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να δικαιολογήσει γιατί στο πλαίσιο της ανάκρισης είχε δώσει λεπτομερείς περιγραφές για το πως οι συγκατηγορούμενοί του επιχείρησαν να κρύψουν την εμπλοκή τους στην επίθεση.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, βρέθηκε στη θέση να διαβάζει όλη την απολογία του Δημ. Αγριογιάννη ενώπιον των ειδικών ανακριτριών που χειρίστηκαν την έρευνα για την εγκληματική οργάνωση. Ο κατηγορούμενος απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχει υπογράψει το συγκεκριμένο δικόγραφο και επέρριψε ευθύνες στην ανακρίτρια, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της προέδρου. «Να είστε πιο συγκρατημένος λίγο...» του είπε η δικαστική λειτουργός και συνέχισε: «Αστειεύεστε; Έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας; Κάποιο πρόβλημα μνήμης; Είμαι σίγουρη ότι ξέρετε τί είπατε...».

ADVERTISING

Μεταξύ άλλων, αρνήθηκε πως κάποιοι από την παρέα του φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής(οπως είχε υποστηρίξει στην ανάκριση), λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο Αν. Πανταζής (κατηγορούμενος ως πυρηνάρχης Περάματος) φορούσε ένα πουκάμισο.

Πρόεδρος: Είμαι σίγουρη ότι θυμάστε πολύ καλά τι είπατε, ξέρετε, αυτά αποτυπώνονται γραπτά, υπογράφονται από σας, τώρα τι να κάνω; να διαβάσω μια κατάθεση ολόκληρη;

Κατηγορούμενος: Διαβάστε.

Πρ: «.... Οι δύο φορούσαν όντως μπλούζες της ΧΑ, οι Ευγενικός και ο Πανταζής...»

Κατηγ: Αυτά είναι δικά μου λόγια;

Πρ: «... Αν βγαίνεις βόλτα τη νύχτα, βγαίνεις με φυσιολογικά ρούχα...»

Κατηγ: (γελά)

Πρ: Μειδιάτε; «... Το μόνο που μας είπε ο Πανταζής είναι να αλληλοκαλυφθούμε [...] απ' ό,τι έμαθα ως Περαματιώτης η επίθεση έγινε από τη ΧΑ...»

Κατηγ: Εγώ στην ηλικία που ήμουν τότε δεν είχα το μυαλό να τα σκεφτώ αυτά.

Πρ: Τώρα το έχετε;

Κατηγ: Εγώ δεν τα έχω πει ποτέ αυτά στις ανακρίτριες...

Ο κατηγορούμενος που φέρεται μέλος του τάγματος εφόδου το οποίο επιτέθηκε στο σπίτι των Αιγύπτιων αλιεργατών, επέμεινε ότι δεν έχει καμία εμπλοκή με την υπόθεση, αναφέροντας: «Πιστεύω ότι έγινε για να ενεργοποιήσουν το θέμα. Εμάς βρήκαν και σε εμάς τα έκαναν...». Αντίστοιχα, απαντώντας πώς γίνεται να αναγνωρίστηκε από ένα εκ των θυμάτων στο δικαστήριο, κατέθεσε: «Επειδή έχει πάρει τέτοια έκταση το θέμα, φυσικά θα έλεγε ότι με αναγνώρισε».

«Έγινε πολιτικό το θέμα»

Απολογούμενος, ο Δημ. Αγριογιάννης υποστήριξε πως δεν βρέθηκε ποτέ στο σπίτι των αλιεργατών και ότι το επίμαχο βράδυ συνάντησε τυχαία έξω από ένα μαγαζί τον Κ. Παπαδόπουλο και τους υπόλοιπους συγκατηγορούμενούς του, τονίζοντας την πάγια υπερασπιστική γραμμή που ακολουθήθηκε και στη δολοφονία του Π. Φύσσα, ότι δεν ήταν παρών στην επίθεση και δεν έχει ιδέα για την υπόθεση. Σύμφωνα με τον ίδιο, συνομίλησε με τον Κ. Παπαδόπουλο, τον οποίο γνώριζε πολλά χρόνια, και ενημερώθηκε πως το όχημα του Αν. Πανταζή δεν είχε βενζίνη και θα έπρεπε να πανε να αγοράσουν ένα μπιτόνι.

Κατηγορούμενος: Πήγαμε στο βενζινάδικο, βάλαμε σε ένα μπιτονι βενζίνη για το αμάξι του Πανταζή. Στην επιστροφή αστυνομικοί μας σταμάτησαν και μου ζητησαν τα χαρτιά μου. Η μηχανή μου δεν είχε πινακίδα. Με γυρνάνε πισω για να πάμε στο τμήμα, και βλέπω σε ένα περιπολικό τους υπόλοιπους. Ρώτησα τον Παπαδόπουλο τί εγινε και μου ειπε θα σου πω μετά... Αυτά είναι η ιστορία, δεν ξέρω δηλαδή και για ποιο λόγο, εγώ νομιζα ήταν για την πινακίδα και ξαφνικά βρέθηκα κατηγορούμενος για μια υπόθεση που δεν έχω καμμία σχέση.

Πρόεδρος: Ποιοι τα έκαναν και εσφαλμένα τα απέδωσαν στην παρέα σας και εσάς; Ψάξατε να μάθετε;

Κατηγ: Εγώ κατάλαβα ότι για να καλύψουν εκείνο το βράδυ κάποιον άλλον, φέρανε εμένα. Εγώ άκουσα για τάγματα εφόδου της ΧΑ αλλά αυτοί που είδα δεν είχαν καμμία σχέση με τη ΧΑ, εγώ δεν είδα ποτέ παραλλαγές, δεν είδα ποτέ να πιάστηκαν αυτούς που το έκαναν. Μετά έγινε πολιτικό το θέμα, που ήταν ρατσιστικό, εμείς στο Πέραμα δεν έχουμε ούτε ακροδεξιούς ούτε ακροαριστερούς, εμείς ζουμε ειρηνικά, εγώ δεν ενδιαφερόμουν για αυτά τότε, εγώ στο γήπεδο πήγαινα μόνο.

Η δίκη συνεχίζεται με την απολογία του Μ. Ευγενικού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Χρυσή Αυγή
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δίκη Χρυσής Αυγής: Στο επίκεντρο η επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η κατάρρευση της οργάνωσης

Χρυσή Αυγή: Τα γραφεία της στον Πειραιά αποτελούν πλέον παρελθόν

SHARE:

24Media Network