Δίκη Χρυσής Αυγής: Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες οι απολογίες

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες οι απολογίες
Αίθουσα δικαστηρίου Eurokinissi

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την έναρξη των απολογιών στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Σήμερα ολοκληρώθηκε η εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης, ενώ ξεκίνησε και ο σχολιασμός των καταθέσεων.

Στο στάδιο των απολογιών αναμένεται να μπει το αμέσως επόμενο διάστημα, ακόμη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, η δίκη της Χρυσής Αυγής, ύστερα από τέσσερα χρόνια και τρεις μήνες ακροαματικής διαδικασίας.

Σήμερα, κατά την 362η συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ολοκληρώθηκε η εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης, ενώ ξεκίνησε και ο σχολιασμός των τελευταίων καταθέσεων από τους δικηγόρους. Επόμενη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, οπότε και δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν οι απολογίες, εφόσον έχει ολοκληρωθεί ο σχολιασμός των καταθέσεων.

Σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά μέχρι σήμερα, οι 68 κατηγορούμενοι θα καλούνται να απολογηθούν αλφαβητικά, όπως είναι καταχωρημένοι στο παραπεμπτικό βούλευμα. Αυτό σημαίνει ότι πρώτος στη σειρά θα είναι εκτός απροόπτου ο Ιω. Άγγος, ο οποίος φέρεται να ήταν εκείνος που το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα ενημέρωσε πρώτος τους συγκατηγορούμενούς του, με αποτέλεσμα να φτάσει το «τάγμα εφόδου» στη Νίκαια. Δεύτερος αναμένεται να απολογηθεί ο Διον. Αγιοβλασίτης, ο οποίος κατηγορείται ότι συμμετείχε στην επίθεση κατά του ελεύθερου κοινωνικού χώρου «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη το 2013, μαζί με τους βουλευτές Ιω. Λαγό και Νικ. Μίχο.

Άγνωστο πάντως, παραμένει μέχρι σήμερα αν και ποιοί από τους κατηγορούμενους βουλευτές θα αποφασίσουν να απολογηθούν οι ίδιοι ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης, αφού οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν παρευρεθεί ούτε μία ημέρα στη δικαστική αίθουσα και τίποτα δεν αποκλείει αντί για την απολογία τους, το δικαστήριο να ακούσει μία δήλωση των συνηγόρων υπεράσπισης. Σε κάθε περίπτωση, πρώτος από τους πρώην και νυν βουλευτές της Χρυσής Αυγής που κατά την κατηγορία αποτελούν την ηγετική ομάδα, αναμένεται να κληθεί ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.

Για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν συνολικά 68 κατηγορούμενοι, από τους οποίους οι 65 για τα αδικήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Δεκαοχτώ εξ αυτών είναι νυν και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Στη διάρκεια των 362 συνεδριάσεων έχουν εξετασθεί 147 μάρτυρες κατηγορίας και στη συνέχεια, από το Φεβρουάριο 2018 έως τον Μάρτιο 2019, η δίκη πέρασε στη φάση της ανάγνωσης εγγράφων, αρχικά των εγγράφων του κατηγορητηρίου, στη συνέχεια αυτών που κατέθεσε η πολιτική αγωγή και μετά αυτών που κατέθεσε η υπεράσπιση.

Στα έγγραφα συμπεριλαμβάνονται και τα οπτικοακουστικά πειστήρια (βίντεο, ηχητικά κ.λ.π.). Τέλος, έχουν καταθέσει 70 μάρτυρες υπεράσπισης από τους 230 που είχαν αρχικά προταθεί από τους κατηγορούμενους.

Πρώτος θα κληθεί να απολογηθεί ο πρώην βουλευτής Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος , που βρίσκεται στην ένατη θέση της λίστας των κατηγορουμένων.

Ακολουθούν ο πρώην βουλευτής Μιχαήλ Αβράμης Αρβανίτης (ένατος στον κατάλογο) και οι βουλευτές Γιώργος Γερμενής και Αντώνιος Γρέγος (δωδέκατος και δέκατος τρίτος αντίστοιχα στον κατάλογο). Στις θέσεις 17, 18 και 19 βρίσκονται η Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος και Παναγιώτης Ηλιόπουλος.

Με βάση το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής έχουν παραπεμφθεί συνολικά 68 κατηγορούμενοι ,από τους οποίους οι 65 είναι αντιμέτωποι με τα αδικήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης αλλά και πολλοί για σοβαρότατες πράξεις με κορυφαία την δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα, τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013, από το μαχαίρι του μέλους της οργάνωσης Γιώργου Ρουπακιά. Οι 18 από τους 65 κατηγορούμενους είναι νυν και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Οι υποθέσεις που εξετάστηκαν στο δικαστήριο πλην της δολοφονίας του μουσικού Φύσσα , είναι η βάναυση επίθεση σε Αιγύπτιους αλιεργάτες στις 12 Ιουνίου 2012 καθώς και επίθεση σε μέλη του ΠΑΜΕ στις 12 Σεπτεμβρίου 2013. Και για τις δύο άγριες επιθέσεις οι κατηγορίες που βαρύνουν τους εμπλεκόμενους αφορούν απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Το δικαστήριο ωστόσο ασχολήθηκε και με σωρεία άλλων ενεργειών μελών της οργάνωσης που ,κατά την δικογραφία, ως Τάγματα εφόδου είχαν επιτεθεί σε κοινωνικούς χώρους και σε μετανάστες όπως η δολοφονία του εργάτη από το Πακιστάν για την οποία έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα σε κάθειρξη 21 ετών ο καθένας, δύο κατηγορούμενοι για εγκληματική οργάνωση στην παρούσα δίκη.

Η δίκη συμπληρώνει σήμερα 362 συνεδριάσεις . Στη διάρκεια της αποδεικτικής διαδικασίας που προηγήθηκε εξετάστηκαν συνολικά 147 μάρτυρες κατηγορητηρίου και 70 από τους περίπου 230 μάρτυρες υπεράσπισης που είχαν προταθεί από τους κατηγορουμένους. Το δικαστήριο εξέτασε λεπτομερώς όλα τα δεδομένα , ηχητικά, βίντεο , έγγραφα κλπ, που περιέχονται στην δικογραφία αφιερώνοντας σχεδόν έναν χρόνο για την ανάγνωση και προβολή τους.

Ακολούθησε η ανάγνωση χιλιάδων εγγράφων που προσκόμισαν οι κατηγορούμενοι πρώην και νυν βουλευτές τα οποία σχεδόν στην πλειονότητα τους αφορούσαν το κοινοβουλευτικό τους έργο και ομιλίες τους. Το εύρος των εγγράφων που προσκόμισαν ήταν τέτοιο που αφιερώθηκαν 58 δικάσιμοι για την ανάγνωση τους.

Από την στιγμή πάντως της έναρξης των απολογιών μέχρι την ημέρα της έκδοσης της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου ο δρόμος θα είναι μακρύς και η ετυμηγορία του δικαστηρίου εκτιμάται πως θα ακουστεί στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2020. Με την ολοκλήρωση των απολογιών , πιθανότατα μέσα στο φθινόπωρο , η σκυτάλη της διαδικασίας θα περάσει στους εισαγγελείς της έδρας, οι οποίοι θα εισηγηθούν στους δικαστές επί της ενοχής ή μη όλων των κατηγορουμένων.

Θα ακολουθήσουν οι συνήγοροι των δύο πλευρών, με την Πολιτική Αγωγή να παρίσταται με συνολικά 12 συνηγόρους και την υπεράσπιση με δηλωθέντες περίπου 100. Αφού ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις το δικαστήριο θα μπορεί σε εύλογο χρόνο να ανακοινώσει την απόφαση του επί της ενοχής και εν συνεχεία επί των ποινών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα