Δίκη Λιγνάδη: Κόλαφος ο Νίκος Σ. – “O συνήγορος του κατηγορούμενου μάς βιάζει κάθε μέρα”

Δίκη Λιγνάδη: Κόλαφος ο Νίκος Σ. – “O συνήγορος του κατηγορούμενου μάς βιάζει κάθε μέρα”
Eurokinissi

Ο μάρτυρας Νίκος Σ. αποτέλεσε την αφορμή να ξεκινήσει η δικαστική έρευνα σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη. Κατά την κατάθεσή του ξέσπασε συχνά σε λυγμούς - "Θυμάμαι τον πόνο, το φόβο, πώς θα πάω στην οικογένειά μου, τι να τους πω;"

Σε ένα έντονο φορτισμένο κλίμα, με τον μάρτυρα Νίκο Σ. να σταματά τις περιγραφές της κακοποίησης του, ξεσπώντας συχνά σε λυγμούς αλλά και σε βάρος της υπεράσπισης, συνεχίστηκε η δίκη κατά του Δημήτρη Λιγνάδη.

Ο μάρτυρας, που σύμφωνα με τα όσα έχει καταγγείλει και επανέλαβε στη δικαστική αίθουσα, υπήρξε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον κατηγορούμενο το 2005 σε ηλικία 19 ετών (όταν μετά από αρκετές συναντήσεις βρέθηκαν στο διαμέρισμα του σκηνοθέτη, για να διαβάσει ένα θεατρικό μονόλογο) στράφηκε ευθέως κατά του Αλέξη Κούγια.

Κατά την πολύωρη κατάθεσή του, είπε χαρακτηριστικά: «Ο συνήγορος του κατηγορούμενου μάς βιάζει κάθε μέρα. Χιλιάδες παιδιά στο γυμνάσιο και το Λύκειο που είναι ομοφυλόφιλοι τα ακούνε αυτά. Ο κύριος Κούγιας όταν ξεκίνησε η δίκη είπε ότι θα γίνει μια δίκαιη δίκη, κι εμείς αυτό θέλουμε μια δίκαιη δίκη. Ο δικηγόρος του βιαστή μου βγαίνει στα κανάλια και μίλα για λ@@ρες και αλλαξοκ@@δες. Στη χώρα που ο Γιακουμάκης αυτοκτόνησε από το bullying.»

Ο μάρτυρας αποτέλεσε την αφορμή να ξεκινήσει η δικαστική έρευνα, οδηγώντας τον Δημήτρη Λιγνάδη στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και μακρiά από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, από την οποία οδηγήθηκε σε παραίτηση λόγω των καταιγιστικών καταγγελιών σε βάρος του. Ωστόσο, καθώς η πράξη φέρεται να τελέστηκε το 2005, το αδίκημα έχει παραγραφεί.

«Θυμάμαι τον πόνο, τον φόβο, πώς θα πάω στην οικογένειά μου, τι να τους πω ότι μου συνέβη; Δεκαπέντε χρόνια δεν μπορούσα να της το πω… Ένιωθα εξευτελισμένος, αδικημένος, αν έχω κάνει εγώ λάθος; Τι ζήτησα; Μόνο έναν μονόλογο ήθελα να διαβάσω…», είπε τρέμοντας κατά την εξέτασή του, επισημαίνοντας ότι η γνωριμία του με τον κατηγορούμενο ήρθε μέσω της θείας του, καθώς ο ίδιος ήθελε να γίνει ηθοποιός.

Αναφορικά με το επίμαχο βράδυ -και το τελευταίο που συναντήθηκε με τον Δημήτρη Λιγνάδη (σ.σ.: βρέθηκαν στον ίδιο χώρο μόνο τυχαία, όταν ο μάρτυρας εργαζόταν σε ένα μπαρ) – ανέφερε εμφανώς συγκινημένος: «Κατά τις 10 και μισή τη νύχτα χτύπησε το τηλέφωνό μου και μου είπε να πάω στο σπίτι του σε είκοσι λεπτά. Πήγα, χτύπησα το κουδούνι και μου άνοιξε ένα άλλο παιδί. Ένιωσα αμηχανία, γιατί δεν ήξερα ότι θα είναι και άλλος εκεί. Εκείνος ήταν στο μπάνιο. Κάποια στιγμή βγήκε ο κατηγορούμενος φορώντας μία πετσέτα. Σοκαρίστηκα, φαντάστηκα ότι θα έλεγε “πάω να ντυθώ”. Δεν φαντάστηκα ότι θα έμενε με την πετσέτα στον καναπέ. Ο κατηγορούμενος είναι σχεδόν συνομήλικος με τους γονείς μου. Στα μάτια μου ήταν ένας δάσκαλος. Δεν υπήρχε τίποτα το ερωτικό, δεν είχα αντιληφθεί ότι είναι ομοφυλόφιλος. Πίστευα ότι βρισκόμουν στο σπίτι ενός καθηγητή για να με βοηθήσει.

Βγήκε με την πετσέτα, ήταν φιλικός. Μου είπε ότι έχει γενέθλια και αντιλήφθηκα ότι είχε διαφορετική συμπεριφορά, ήταν επιθετικός.  Μου έκανε ερωτήσεις που δεν καταλάβαινα. Καταιγισμός ερωτήσεων στο πλαίσιο του μονολόγου για τον Τομ, τον πρωταγωνιστή. Μου έλεγε “καταλαβαίνεις τι έκανε στα τσοντάδικα;” Εγώ δεν ήξερα καν τη λέξη. «Στοματικό έρωτα δεν έχεις κάνει;» με ρωτούσε. Εγώ είχα σχέση μόνο με δύο κοπέλες. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι χρειάζονταν τέτοιες ερωτήσεις για έναν μονόλογο. Αμήχανα πήγαινα να απαντήσω και μου έλεγε “με το γυμνό έχεις θέμα;”» .

Στη συνέχεια όπως κατέθεσε, ο κατηγορούμενος τού ζήτησε να κατεβάσει το παντελόνι του, για να αποδείξει ότι είναι διατεθειμένος να είναι στον χώρο: «Ζήτησε να του δείξω τα οπίσθιά μου. Παρουσία του άλλου παιδιού. Ήταν πάρα πολύ αμήχανο. “Σου είναι τόσο δύσκολο;”, με ρώτησε.  Σηκώθηκα, κατέβασα το παντελόνι, έδειξα τα οπίσθιά μου, το ανέβασα και ξανακάθισα. Με την άκρη του ματιού μου κατάλαβα ότι χαϊδεύει τα γενετικά του όργανα. Μετά με ρωτούσε για τις κοπέλες μου, αν έχω κάνει στοματικό, υπήρχε ένας εκφοβισμός» κατέθεσε.

Πρόεδρος: «Για ποιο λόγο να φοβηθείτε;»

Μάρτυρας: «Γιατί ήταν σκηνικό καλοστημένης παγίδας. Αυτό το κατάλαβα μετά. Με τις καταιγιστικές ερωτήσεις του. Στα 19 όταν δεν έχεις ομόφυλη σχέση, δεν θα το πεις ποτέ στην οικογένειά σου. Φοβόμουν.»

Πρόεδρος: «Δεν μπορούσατε να φύγετε;»

Μάρτυρας: «Δεν μπορούσα να φύγω. Πώς μπορούσε να υπάρχει μια τόσο ακραία συμπεριφορά στο βλέμμα… Δεν μπορούσα να θυμηθώ αν το άλλο παιδί είχε κλειδώσει την πόρτα. Είχα σοκαριστεί, είχα παραλύσει…»

Πρόεδρος: «Είπατε “θέλω να φύγω, δεν αισθάνομαι βολικά”»;

Μάρτυρας: «Είχα κοκκινήσει, ένιωθα φόβο, αδυναμία, το έβλεπε όλο αυτό. Όσο αυτός άγγιζε τα γεννητικά του όργανα, είπε στο παιδί να αυνανιστεί. “Αυτό γίνεται  στα τσοντάδικα” μου είπε.»

Όπως είπε ο μάρτυρας, ακολούθησε νέα συζήτηση γύρω από το στοματικό έρωτα, με τον κατηγορούμενο να του επισημαίνει πως δεν ήταν ανοιχτόμυαλος και δεν θα μπορέσει να ασχοληθεί με το χώρο. «Μου ζήτησε αν μπορώ να κάνω στοματικό έρωτα στο αγόρι που ήταν δίπλα μου. Δεν τους κοιτούσα, είχα κατεβασμένο το κεφάλι, με την άκρη του ματιού μου έβλεπα ότι αυνανίζονταν…

Υπήρχε μία ένταση στο σώμα και στη φωνή του, ήταν σαν να είχε θυμό. Απλά έσκυψα στο παιδί και για δευτερόλεπτα έκανα αυτό, πιστεύοντας ότι όλο αυτό θα τελειώσει. Έγινε. Εκνευρίστηκε από την αδεξιότητά μου. Μου ζήτησε να κάνω το ίδιο και σε αυτόν, άρχισε ξανά να μου λέει τα ίδια. Σκέφτηκα πόσες δοκιμασίες για έναν μονόλογο. Για ένα – δύο δευτερόλεπτα έσκυψα και σε αυτόν. Σηκώθηκε, άφησε την πετσέτα του και έφυγε γυμνός προς τα μέσα. Το παιδί ήταν και αυτό αμήχανο. Κάποια στιγμή μάς φώναξε μέσα. Μπήκαμε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και οι δύο μέσα».

Ο βιασμός

«Ήταν σαν να μας σκηνοθετούσε διαρκώς, μας είπε πού να σταθούμε. Μου λέει “κατέβασε το παντελόνι σου’, το έκανα ελάχιστα. Με έσπρωξε στο κρεβάτι. Δίπλα ήταν μία μεταλλική ράβδος. Με έσπρωξε στο κρεβάτι, πήρε τη μεταλλική ράβδο και την ακούμπησε στο σώμα μου. Άρχισα να λέω “σταμάτα, σταμάτα”. Είχα πέσει στα τέσσερα στο κρεβάτι, το παντελόνι ήταν λίγο κατεβασμένο. Κατάλαβα ότι αυτό είναι, ότι πρέπει να φύγω από εκεί. Με ακουμπούσε και προσπάθησε να διεισδύσει τη ράβδο στο σώμα μου. Έλεγα “σταμάτα πονάω”, φώναζε δυνατά ‘χαλάρωσε, ηρέμησε”.

Ο μάρτυρας ξέσπασε σε κλάμματα τα ακόμα μια φορά, επιχειρώντας να περιγράψει τη σκηνή αλλά και τα συναισθήματα του εκείνη τη στιγμή. «Ήταν ό,τι πιο φριχτό έχω ζήσει, ο μεγαλύτερος πόνος. Δεν ήταν ερωτικό βοήθημα, ήταν μεταλλική ράβδος, δεν ξέρω πόσο κράτησε. Κάποια στιγμή λερώθηκα.

Απλά εκνευρίστηκε μάζεψε τα σεντόνια τα έβαλε στο πλυντήριο. Του ζήτησα να πάω στο μπάνιο να πλυθώ…»

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον μάρτυρα, πήγε να μαζέψει τα πράγματα του, αλλά και πάλι ο κατηγορούμενος του ζήτησε να συνευρεθεί με το άλλο νεαρό που βρισκόταν στον χώρο

Μάρτυρας: «Εγώ δεν ήθελα να κάνω τίποτα, κοίταζα το παιδί στα μάτια, με κοίταζε κι αυτό, χαμηλώναμε το βλέμμα. Έκανα μιας ελάχιστης διάρκειας στοματικό έρωτα.»

Πρόεδρος: «Εσείς δεν μας είπατε ότι θέλατε να φύγετε;»

Μάρτυρας: «Ήταν ένα ασφυκτικό πλαίσιο, δεν ήξερα εάν η μεταλλική ράβδος χρησιμοποιηθεί εναντίον μου, δεν ήξερα εάν έφευγα αν θα με ακολουθούσε, τι θα έκανε. Ήθελα όλο αυτό να σβήσει… Το παιδί ολοκλήρωσε, το ίδιο και ο Λιγνάδης. Τότε μας είπε “φύγετε, έχω πρωινό ξύπνημα” και να διαβάζω τον μονόλογο.

Η δίκη συνεχίζεται την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα