Δίκη Πισπιρίγκου: “Η Τζωρτζίνα δεν είχε πρόβλημα καρδιάς” κατέθεσε κι ο δεύτερος γιατρός από το Ωνάσειο

Διαβάζεται σε 7'
Δίκη Πισπιρίγκου: “Η Τζωρτζίνα δεν είχε πρόβλημα καρδιάς” κατέθεσε κι ο δεύτερος γιατρός από το Ωνάσειο
Ρούλα Πισπιρίγκου eurokinissi

Συνεχίζονται οι καταθέσεις από τον κύκλο των μαρτύρων του Ωνασείου, εν μέσω εντάσεων από την υπεράσπιση. Και ο δεύτερος γιατρός κατέθεσε πως η Τζωρτζίνα δεν είχε πρόβλημα καρδιάς αλλά αντιμετώπισε επεισόδιο λοίμωξης.

“Δεν καταγράψαμε καμία αρρυθμία στα μόνιτορ. Η παράταση της νοσηλείας της Τζωρτζίνας αφορούσε ένα επεισόδιο λοίμωξης” κατέθεσε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στην δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου ο παιδιάτρος- εντατικολόγος, Γιώργος Κουρέλης, που εργαζόταν στο Ωνάσειο καρδιοχειρουργικό ίδρυμα την περίοδο που το κοριτσάκι μεταφέρθηκε από το πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας.

Ο γιατρός, δεύτερος από τον κύκλο των μαρτύρων του Ωνασείου, κατέθεσε στο δικαστήριο για την νοσηλεία της Τζωρτζίνας στο ίδρυμα, αναφέροντας ότι το παιδί παραπέμφθηκε εκεί από το νοσοκομείο Πατρών για αξιολόγηση της καρδιακής της λειτουργίας μετά την ανακοπή που είχε υποστεί στο Καραμανδάνειο, τον Απρίλιο του 2021 αλλά και εξαιτίας του ιστορικού των θανάτων των δύο άλλων παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα η Τζωρτζίνα παρέμεινε στο Ωνάσειο για διάστημα λιγότερο από μήνα. Όπως είπε ο κ. Κουρέλης , κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της νοσηλείας της στο Ωνάσειο η Τζωρτζίνα υπέστη ένα επεισόδιο σπασμών με πυρετό : “Επειδή παρατεινόταν το επεισόδιο δόθηκε αγωγή. Είχε υποστεί εγκεφαλοπάθεια. Το παιδί σε γενικές γραμμές ήταν σταθερό. Δεν καταγράψαμε καμία αρρυθμία στα μόνιτορ. Επειδή είχε ένα επεισόδιο λοίμωξης, εκεί οφείλεται η παράταση της νοσηλείας της. Μπήκε αρχές Ιουνίου στο μηχάνημα, ελέγχθηκε, δουλεύανε όλα καλά και σε 2-3 μέρες επέστρεψε στην Πάτρα”ανέφερε ο μάρτυρας. Παράλληλα κατά την εξέταση του από την πρόεδρο, τόνισε πως “Για το διάστημα που νοσηλευόταν η Τζωρτζίνα δεν είχαμε καμία καταγραφή βραδυκαρδίας στην Τζωρτζίνα”.

Πρόεδρος: Εάν υπήρχε καρδιολογικό νόσημα, το οποίο θα αποτυπωνόταν στα ζωτικά σημεία, αυτό θα φαινόταν στο μόνιτορ;

Μάρτυρας: Σε ό, τι αφορά τα ζωτικά σημεία θα το είχαμε αποτυπώσει.

Πρόεδρος: Αποτυπώθηκε κάτι τέτοιο;

Μάρτυρας: Όχι.

Πρόεδρος: Αυτό που έπαθε όταν ήρθε θα μπορούσε να είναι απότοκο της εγκεφαλοπάθειας ή της λοίμωξης; Ή συνδυασμός των δύο;

Μάρτυρας: Απότοκο της εγκεφαλοπάθειας θα μπορούσε να είναι. Απορρυθμίζονται πολλές λειτουργίες με την εγκεφαλοπάθεια.

Πρόεδρος: Διαπιστώσατε κάποια πλημμέλεια στους χειρισμούς των γιατρών που είχαν ήδη ασχοληθεί ήδη με την Τζωρτζίνα;

Μάρτυρας: Το παιδί υπέστη αυτό που υπέστη και είχε πολλά προβλήματα τα οποία με σειρά προτεραιότητας θα έπρεπε να τα βάλουμε σε τάξη.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν χρησιμοποιήθηκε κεταμίνη, ο γιατρός απάντησε κατηγορηματικά πως δεν δόθηκε στο κοριτσάκι.

Αλέξης Κούγιας: Από 10 Μαΐου 2021 έως 5 Ιουνίου 2021 που διήρκησε η νοσηλεία στο Ωνάσειο συνέβησαν σοβαρά προβλήματα που είχαν σχέση με την καρδιακή λειτουργία;

Μάρτυρας: Το μόνο επεισόδιο που γνωρίζω ήταν αυτό που συνέβη το πρώτο 24ωρο και χρειάστηκε να διασωληνωθεί για δύο ημέρες. Το επεισόδιο δεν έχει σχέση με την καρδιακή λειτουργία.

Αλ. Κούγιας: Για ποιο λόγο εισήχθη;

Μάρτυρας: Για εκτίμηση και πιθανή τοποθέτηση απιδινωτή-βηματοδότη. Ο λόγος ήταν ανακοπή και ιστορικό με τα αδελφάκια του που είχαν δύο αιφνίδιους θανάτου.

Αλ. Κούγιας: (διαβάζει ιστορικό Ωνασείου για αιτία εισαγωγής «λόγω βεβαρυμένου ιστορικού-διακομίζεται για εμφύτευση αποδινωτή και γονιδιακό έλεγχο). Έχετε μάθει τι έχει συμβεί 11 Απριλίου 2021, ένα μήνα πριν;

Μάρτυρας: Η ημερομηνία δε μου λέει τίποτα. Εννοείτε το επεισόδιο της ανακοπής;

Αλ. Κούγιας: Εσείς μπορείτε να κάνετε διαγνώσεις καρδιολογικές;

Μάρτυρας: Τι εννοείτε

Αλ. Κούγιας: Μπορείτε να κάνετε διαγνώσεις καρδιολογικές; Είχε δύο επεισόδια σπασμών. Έχετε μάθει τι έγινε εκεί;

Μάρτυρας: Τα έχω ακούσει.

Αλ. Κούγιας: Για το πως έφτασε να υποστεί την ανακοπή, έχετε πληροφορηθεί τι προηγήθηκε;

Μάρτυρας: Εγώ μπορώ να σας πω για το τι έγινε στο Ωνάσειο.

Αλ. Κούγιας: Θα σας δώσω μία σειρά από επεισόδια για να μου πείτε πως θα τα χαρακτηρίζατε; Έχουν αναφερθεί δύο επεισόδια, έχουν αναφερθεί τρομώδεις κινήσεις, τι αιτία μπορούν να έχουν;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να απαντήσω. Πρέπει να παραπεμφθεί σε νευρολόγο.

Αλ. Κούγιας: Το έστειλαν σε νευρολόγο. Ποιο είναι το επόμενο που πρέπει να εξετάσει ο παιδίατρος;

Μάρτυρας: Όταν μιλάμε για σπασμούς είναι καθαρά νευρολογικό θέμα.

Αλ. Κούγιας: Το εξέτασε το παιδί ο νευρολόγος, δεν βρήκε πρόβλημα. Ποιο είναι το επόμενο;

Μάρτυρας: Το σύνηθες είναι να κάνει εισαγωγή το παιδί στο νοσοκομείο και να γίνει εκτεταμένος έλεγχος.

Αλ. Κούγιας: Μπορεί ένας παιδίατρος να κάνει καρδιολογική διάγνωση;

Μάρτυρας: Εμείς το στέλνουμε σε καρδιολόγο.

Αλ. Κούγιας: Η υποξία σε τι μπορεί να οδηγήσει;

Μάρτυρας: …Ακόμα και σε ανακοπή.

Αλ. Κούγιας: Το οξύμετρο μπορεί να προλάβει κάτι;

Μάρτυρας: Σου δείχνει ένα νούμερο. Το βάζουμε για να παρακολουθούμε.

Αλ. Κούγιας: Εάν αυτό που είδε η μητέρα είναι πραγματικότητα, 150 σφύξεις, τι σημαίνει;

Μάρτυρας: Εάν κάποιος κάνει εμετό μπορεί να ανεβάσει τις σφύξεις.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης για τον χρόνο που διήρκεσε η ανάνηψη στο Καραμανδάνειο μετά την ανακοπή, ο μάρτυρας ανέφερε πως οι χρόνοι ως προς την επικινδυνότητα είναι σχετικοί.

Αλ. Κούγιας: Από ποια λεπτά, είναι επικίνδυνό και υπάρχει κίνδυνος συννοσηρότητος;

Μάρτυρας: Η συννοσηρότητα αναφέρεται σε προβλήματα πριν ανακοπή.

Αλ. Κούγιας : Σε ποιο σημείο ένας γιατρός πιθανολογεί πως το παιδί θα είναι τετραπληγικό;

Μάρτυρας: Οι χρόνοι είναι σχετικοί. Ανάλογα που είσαι. Για τους χρόνους ο γενικός κανόνας, χωρίς πρέπει, είναι ότι στο 20 λεπτο, κάνουμε επισκόπηση της κατάστασης και λένε εάν έχει έννοια να συνεχίσουμε ή το αποτέλεσμα δε θα είναι αυτό που πρέπει να είναι. Ενημερώνουμε και τους γονείς. Η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση είναι για την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο.

Αλ. Κούγιας: Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία έκανε μία ανακοίνωση, την αποδέχεστε

Μάρτυρας: Προφανώς.

Αλ. Κούγιας: Λέει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (με αφορμή θάνατο ποδοσφαιριστή) πως σε εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, 4 λεπτά επέρχεται εγκεφαλική βλάβη; Συμφωνείτε;

Μάρτυρας: Αυτό είναι γενικά αποδεκτό. Ότι εάν ο εγκέφαλος μείνει χωρίς 2 με 4 λεπτά χωρίς οξυγόνο θα υποστεί βλάβη. Ωστόσο το σημαντικό είναι αυτό που λέει “εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα”. Εδώ οι γιατροί παρενέβησαν άμεσα.

Ο κ. Κούγιας για άλλη μία φορά επανέφερε το θέμα των μεταμοσχεύσεων ανεβάζοντας τους τόνους στην αίθουσα καθώς ο συνήγορος αναφέρθηκε ξανά σε “βιομηχανία μεταμοσχεύσεων” κάνοντας παράλληλα επίθεση στον εντατικολόγο Ανδρέα Ηλιάδη.

Αλ. Κούγιας: Μπορεί αυτή η διαδικασία να έγινε (σ.σ. η παρατεταμένη ανάνηψη) για να τους γίνει πλύση εγκεφάλου για την μεταμόσχευση οργάνων;

Πρόεδρος: Τι σχέση έχει αυτό με την υπόθεση;

Αλ. Κούγιας: Έχει σχέση με την αξιοπιστία των γιατρών. Αναζωογονείται ένα παιδί μετά από 20 λεπτά, δεν ενημερώνονται γονείς, το παίρνει από το χέρι αυτός που το αναζωογόνησε και το πάει στον κ. Ηλιάδη και γίνεται στη μητέρα μία συζήτηση για την μεταμόσχευση οργάνων…

Δικαιούνται οι γονείς μετά από όλα αυτά που έχουν γίνει να τους ενημερώσουν; Πανηγυρίζουν διότι σώσανε ένα παιδί αλλά έμεινε τετραπληγικό. Δικαιούνται οι γονείς να πιστεύουν πως όλα αυτά έγιναν για να του πάρουν τα όργανα

Πρόεδρος: Τι σχέση έχουν όλα αυτά;

Αλ. Κούγιας: Για τους μάρτυρες που είναι αναξιόπιστοι και ανήθικοι όπως ο κ. Ηλιάδης και ας μου κάνει μήνυση. Θέλω να αναδείξω αναξιοπιστία και ανηθικότητα…Πρέπει να απολογούμαι επειδή κάνω την ερώτηση κάθε φορά; Εκεί υπάρχει μία βιομηχανία μεταμοσχεύσεων. Εγώ θα ενημέρωνα γονείς πως το παιδί θα είναι τετραπληγικό! Έπρεπε να τους πουν ότι το παιδί θα ζήσει ένα μαρτύριο και δεν τους το είπε ποτέ. Εσείς τους προστατεύετε κύρια πρόεδρο με αυτό που κάνετε. Αυτό είπε ο κ. Κουρέλης είναι το πιο σοβαρό από όλα, ότι στα 20 λεπτά θα έπρεπε να γίνει σύσκεψη και να ενημερωθούν οι γονείς.

Πρόεδρος: Είπατε πάρα πολλά. Δεν προστατεύουμε κανένα μάρτυρα. Αυτό που σας ζητήθηκε ήταν να εξηγήσετε τι έχει σχέση η κουβέντα για τις μεταμοσχεύσεις με το αποτέλεσμα που είχαμε στη συνέχεια. Είναι στη μέση των γεγονότων ανάμεσα σε απόπειρα και τετελεσμένη πράξη.

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα