Δημήτρης Κουφοντίνας: Σταματά την απεργία πείνας – Το μήνυμά του

Δημήτρης Κουφοντίνας: Σταματά την απεργία πείνας – Το μήνυμά του
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας Eurokinissi

Με δήλωσή του ο Δημήτρης Κουφοντίνας προαναγγέλει ότι σταματά την απεργία πείνας - Κάνει λόγο για "απάνθρωπη εξουσία" και τονίζει ότι "αυτό που γίνεται εκεί έξω είναι πολύ πιο σημαντικό από αυτό για το οποίο ξεκίνησε".

Για πρώτη φορά από τη στιγμή που ξεκίνησε τη διαμαρτυρία του, ο κρατούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας τοποθετείται ο ίδιος δημοσίως και ουσιαστικά προαναγγέλει ότι σταματά την απεργία πείνας.

Αναλυτικά ο Δημήτρης Κουφοντίνας τονίζει στο μήνυμά του:

«Η Αλληλεγγύη είναι η ζωτική συνθήκη που μας ενώνει στους αγώνες.

Ευχαριστώ τους φίλους και συντρόφους που στάθηκαν αλληλέγγυοι . Ευχαριστώ όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους για την συμπαράστασή τους, που δεν ήταν συμπαράσταση σε ένα πρόσωπο, αλλά σε μια στιγμή αγώνα, απέναντι σε μια απάνθρωπη εξουσία .

Αλληλεγγύη και συμπαράσταση που δείξανε ότι υπάρχουν ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις που αντιστέκονται στην αυθαιρεσία, τη βία και τον αυταρχισμό. Κι αυτό αποτελεί μια νέα ελπίδα.

Η οικογένεια που κυβερνά απόδειξε πόσο αδίστακτη είναι στον εξευτελισμό των νόμων και του Συντάγματος, στην διαχείριση της δικαιοσύνης. Τους τα χαρίζω.

Τους κρίνει ο κόσμος που κατεβαίνει στους δρόμους. Αυτό που γίνεται εκεί έξω είναι πολύ πιο σημαντικό από αυτό για το οποίο ξεκίνησε.

Μπροστά στη δύναμη αυτών των αγώνων, δηλώνω απ’ τη μεριά μου ότι με την καρδιά και το μυαλό είμαι κι εγώ εκεί, ανάμεσά σας».

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας Eurokinissi

Παράλληλα, όπως ενημέρωσε, ο διοικητής του νοσοκομείου Λαμίας Ανδρέας Κολοκύθας ο Κουφοντίνας αιτήθηκε σταδιακή επανασίτιση.

Αναλυτικά η ενημέρωση

«Ο ασθενής κ. Δημήτριος Κουφοντίνας νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΓΝ Λαμίας σε σοβαρή κατάσταση από τις 16/02/2021 συνεπεία επιπλοκών που οφείλονται σε παρατεταμένη απεργία πείνας (από 08/01/2021). Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ συνεχίζοντας την εντατική παρακολούθηση και φροντίδα, πάντα στο πλαίσιο της ιατρικής δεοντολογίας και του σεβασμού των πεποιθήσεων και της βούλησης του ασθενούς, προχώρησε από σήμερα 14/03/2021 κατόπιν επιθυμίας του, στην σταδιακή έναρξη σίτισης και θρεπτικής υποστήριξης του ασθενούς, με στόχο την αναστροφή κατά το δυνατό εγκατεστημένων διαταραχών και αποτροπή περαιτέρω βλαβών στην υγεία του. Η κατάσταση της υγείας του ασθενούς παραμένει σοβαρή».

Δημήτρης Κουφοντίνας: Το αίτημά του για την απεργία πείνας

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας από την 8η Ιανουαρίου, οπότε και ξεκίνησε την απεργία πείνας, ζητούσε τη μεταγωγή του στην ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, στο σωφρονιστικό ίδρυμα που βρισκόταν δηλαδή, προτού μεταχθεί στις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας Βόλου, στο οποίο έχει εκτίσει 16 έτη από την ποινή του.

Στο ζήτημα αναφέρθηκαν δεκάδες κείμενα, ενώ περισσότεροι από 1200 νομικοί υποστηρίζαν σε ανακοίνωση τους, ότι “το αίτημα του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα να μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού έχει σαφές έρεισμα στον νόμο 4760/2020 και τη γραμματική διατύπωση του α. 3 (“επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη”)».

Όπως έλεγαν, «από τη στιγμή που ο νόμος δεν εφαρμόστηκε και ο κρατούμενος οδηγήθηκε στις φυλακές Δομοκού, ο κρατούμενος θα έπρεπε, σε κάθε περίπτωση, να έχει στη διάθεσή του τις αποφάσεις της Διοίκησης (της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής και της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών) για να γνωρίσει το σκεπτικό μεταγωγής του και να μπορεί να τις προσβάλει. Κι όμως, παρά τις σχετικές συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, δεν του χορηγούνται τα έγγραφα που τον αφορούν. Αυτή η ανασφάλεια δικαίου και η πρωτοφανής έλλειψη διαφάνειας κείται εκτός νομιμότητας και εξηγεί τη σφοδρότητα της αντίδρασης του κρατούμενου που αυτή τη στιγμή θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του».

Μεσολάβησαν έκτοτε αρνητικές αποφάσεις από το Πλημμελειοδικείο της Λαμίας αλλά και από το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο ο κρατούμενος προσέφυγε. Επίσης δύο φορές η ΚΕΜ αρνήθηκε τη μεταγωγή του στις φυλακές του Κορυδαλλού.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας AP Photo/Petros Giannakouris

Δημήτρης Κουφοντίνας: Οι μεταφορές στις φυλακές

Ο Δ. Κουφοντίνας έχει μεταφερθεί ξανά στο παρελθόν (και επί ΣΥΡΙΖΑ) σε άλλη φυλακή και ο επίμαχος κανονισμός – σχετικά με τη φυλακή στην οποία πρέπει να επιστρέψει – εφαρμοζόταν κατά το δοκούν. Αυτή τη φορά, όμως, ο Κουφοντίνας διεμήνυσε πως δεν δέχεται τη μη τήρησή του. «Είναι ικανός να το πάει μέχρι τέλους», είχαν προειδοποιήσει σωφρονιστικοί υπάλληλοι του Δομοκού τη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σ. Νικολάου, πριν ακόμα εκείνος μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Εκείνη επαναλάμβανε την επίσημη θέση της κυβέρνησης: πως δεν διαπραγματεύεται με κρατουμένους, πόσο μάλλον εν μέσω μιας απεργίας πείνας.

Η πρώτη μεταφορά του πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2015. Αφορμή ήταν η απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού. Η τότε κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στη νομοθέτηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό και ο Κουφοντίνας μεταφέρθηκε εκεί μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της 17Ν. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή εναντιώθηκε στη δημιουργία αυτών των φυλακών, κυρίως λόγω των περιορισμών που έθεταν στα προνόμια των βαρυποινιτών. Ετσι, όταν εξελέγη κυβέρνηση, τις κατήργησε.

Τότε ο Κουφοντίνας, βάσει του κανονισμού που τώρα επικαλείται, θα έπρεπε από τον Δομοκό να επιστρέψει στον Κορυδαλλό. Από το υπουργείο όμως είχαν μια αντιπρόταση: να μεταφερθεί στις φυλακές ανηλίκων του Αυλώνα, αξιοποιώντας μια πρακτική που χρησιμοποιούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις: Στο συνεργείο της φυλακής, από τις δεκαπέντε θέσεις ενηλίκων, τρεις χρησιμοποιούνται για επιλογές τής εκάστοτε κυβέρνησης (μεταξύ τους, οι σωφρονιστικοί τούς αποκαλούν «VIP»). Την τακτική αυτή τη γνώριζε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, αφού δύο μήνες μετά τις εκλογές είχε στείλει εκεί τον πρώτο δικό της «VIP» – υπόδικο τότε στην υπόθεση του «Noor 1».

Η περίπτωση του Κουφοντίνα, όμως, ήταν διαφορετική: Σχεδόν όλοι στον Αυλώνα εξέφραζαν σοβαρές αντιρρήσεις. Εξήγησαν –και γραπτώς– πως δεν υπήρχαν τα ειδικά μέτρα ασφαλείας για έναν κρατούμενο σαν εκείνον.

Η τότε κυβέρνηση, μη θέλοντας να δημιουργηθεί επικοινωνιακό θέμα, αποφάσισε τη μεταφορά του στον Δομοκό. Ο Κουφοντίνας ντέδρασε όμως έντονα και ζήτησε να μεταφερθεί στον Κορυδαλλό. Το αίτημά του ικανοποιήθηκε. Ούτε όμως στην πτέρυγα που μεταφέρθηκε ήταν ικανοποιημένος και επέμενε να μεταφερθεί στο παράρτημα όπου βρισκόταν τα πρώτα χρόνια κράτησής του. Για να το πετύχει ξεκίνησε απεργία πείνας: «Υπενθύμισα στο υπουργείο ότι υπάρχει ένα όριο πέρα από το οποίο η προσωπική αξιοπρέπεια δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά με όρους υγείας ή της ίδιας της ζωής», έγραφε σε επιστολή του. Το αίτημά του ικανοποιήθηκε άμεσα.

Τον Αύγουστο του 2018, με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, μεταφέρθηκε στις αγροτικές φυλακές του Βόλου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα