Δημήτρης Λιγνάδης: Ένοχος χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικών – 12 χρόνια για κάθε βιασμό, η πρόταση εισαγγελέα

Δημήτρης Λιγνάδης: Ένοχος χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικών – 12 χρόνια για κάθε βιασμό, η πρόταση εισαγγελέα
Ο Δημήτρης Λιγνάδης INTIME

Η καταδίκη του σκηνοθέτη αφορά σε δύο ανήλικους, ο ένας εξ αυτών κακοποιήθηκε στην Επίδαυρο και ο δεύτερος στο διαμέρισμα του καταδικασθέντος. Μειοψήφησαν η πρόεδρος και ένας ένορκος.

Χωρίς την αναγνώριση των ελαφρυντικών περιστάσεων του πρότερου σύννομου βίου ομόφωνα, και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη κατά πλειοψηφία (5-2), προχώρησε το Μικτο Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για το Δημ. Λιγνάδη. Αναφορικά με την επιβληθείσα ποινή, ο εισαγγελέας πρότεινε την επιβολής ποινής κάθειρξης 12 ετών για κάθε πράξη βιασμού. Αυτή την ώρα το δικαστήριο βρίσκεται σε διάσκεψη για να αποφασίσει.

Μειοψήφησαν η πρόεδρος και ένας ένορκος.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας αποφάσισε νωρίτερα πως ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου βίασε τους δύο από τους τέσσερις καταγγέλοντες. Κηρύχθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία (4-3) για την πράξη του δεύτερου καταγγέλλοντα και κατά πλειοψηφία (5-2) για τον τρίτο καταγγέλλοντα.

Η καταδίκη του σκηνοθέτη αφορά σε δύο ανήλικους, ο ένας εξ αυτών κακοποιήθηκε στην Επίδαυρο και ο δεύτερος στο διαμέρισμα του καταδικασθέντος.

Επίσης κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών κατά πλειοψηφία (5-2) για την πρώτη πράξη, ενώ ως προς τον καταγγέλλοντα ο οποίος δεν προσήλθε για να καταθέσει ενώπιον του δικαστηρίου, τακτικοί δικαστές και ένορκοι ομόφωνα υιοθέτησαν την άποψη του εισαγγελέα για το ανυποστήρικτο της κατηγορίας και απάλλαξαν τον κατηγορούμενο σκηνοθέτη.

Η υπεράσπιση ζήτησε να χορηγηθούν στο Δημήτρη Λιγνάδη τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, ωστόσο ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος.

Νωρίτερα, ο συνήγορος υπεράσπισης Αλέξης Κούγιας υποστήριξε κατά την αγόρευσή του: «Η δικαιοσύνη είναι ανθρώπινη και σέβομαι την κρίση σας. Όταν μιλάει η δικαιοσύνη, εμείς σιωπούμε. Η ποινή δεν έχει σκοπό να τρομοκρατήσει όποιον διανοείται να διαπράξει το ίδιο αδίκημα, αλλά την καλύτερη εξέλιξη της προσωπικότητας του κατηγορούμενου». Μάλιστα απευθύνθηκε στους ενόρκους, αναφέροντας: «Για αυτό που θα αποφασίσετε για τα ελαφρυντικά που αφορούν λεπτές νομικές έννοιες, θα πρέπει να σεβαστείτε τη γνώση των ειδικών. Ο κύριος Λιγναδης πιστεύω θα αποδοθεί “λευκός” στην κοινωνία αλλά ας μην περάσει πρώτα από το ψυχιατρείο. Αυτό δεν το θέλει ούτε ο θεός ούτε ο διάβολος».

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι ο Δημ. Λιγνάδης κατηγορείτο ότι βίασε τέσσερις άνδρες από το 2010 και έπειτα, είτε στο διαμέρισμα του είστε σε ξενοδοχείο στην Επίδαυρο. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι αν και γνώριζε ορισμένους από τους καταγγέλλοντες, δεν τέλεσε καμία αξιόποινη πράξη, αλλά οι κατηγορίες σε βάρος του είναι αποτέλεσμα σκευωρίας για να πλήξουν τον ίδιο και την κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω της υπουργού Πολιτισμού.

Ο εισαγγελέας του δικαστηρίου κατά την αγόρευσή του, είχε ζητήσει να κριθεί ένοχος ο Δημ. Λιγνάδης για τρεις από τους τέσσερις βιασμούς που του έχουν αποδοθεί. Η αναφορά του ήταν πως τα θύματα του βιασμού “δεν έχουν φύλο, καταγωγή και στάτους κοινωνικό και πως το ότι ο κατηγορούμενος ήταν αναγνωρίσιμος, δεν αναιρεί την διάπραξη των εγκλημάτων.

Τα συγκεκριμένα θύματα λόγω και της ανηλικότητας τους, της καταγωγής και της οικογενειακής τους κατάστασης ήταν ο εύκολος στόχος του κατηγορούμενου, καθώς διασφάλιζε τη σιγουριά ότι δεν θα αποκάλυπταν τι συνέβη.

Η αναγνωρισιμότητα και η λάμψη του κατηγορούμενου δεν αναιρούν την ανάγκη για ικανοποίηση της σεξουαλικης του ορμής”, είχε πει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα