"Δημόκριτος" για Μάτι: Αυξημένα επίπεδα σωματιδίων, αλλά κάτω από το όριο

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΤΙ ΑΤΤΙΚΗΣ. (Eurokinissi - ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ)
ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΤΙ ΑΤΤΙΚΗΣ. (Eurokinissi - ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ) EUROKINISSI

Οι μετρήσεις του "Δημόκριτου" που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα δείχνουν τιμές χαμηλότερες από τα όρια της νομοθεσίας. Τι ακριβώς συστήνεται.

Αυξημένα είναι τα επίπεδα των αιωρουμένων σωματιδίων εξαιτίας της φωτιάς στο Μάτι σε σχέση με τα μέσα επίπεδα στο λεκανοπέδιο Αττικής, αλλά παραμένουν πολύ χαμηλότερα των οριακών τιμών που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Αυτό δείχνουν οι επικαιροποιημένες περιβαλλοντικές μετρήσεις του Δημόκριτου», τις οποίες έδωσε στη δημοσιότητα. Επίσης, οι προκαταρκτικές μετρήσεις δειγμάτων για την περιεκτικότητα των σωματιδίων (ΑΣ10) σε βαρέα μέταλλα (Χρώμιο, Κάδμιο, Νικέλιο, Μόλυβδο και Αρσενικό) δεν έχουν δείξει συγκεντρώσεις πέραν των αναμενομένων.

ADVERTISING

Οι συγκεντρώσεις των σωματιδίων εμφανίζουν διακύμανση και η μεγαλύτερη επιβάρυνση δημιουργείται κατά τις ώρες 8:00-17:00, όταν διεξάγονται εργασίες αποκατάστασης, οι οποίες επιτείνουν την αιώρηση της σκόνης και των υπολειμμάτων της καύσης από το έδαφος ή τα υλικά.

Γι' αυτό ο «Δημόκριτος» συνιστά να αποφεύγεται η μαζική εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης λόγω της τοπικής επιβάρυνσης που μπορεί να προκληθεί. Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» εγκατέστησε στις 11 Αυγούστου εξοπλισμό δειγματοληψίας και όργανα συνεχούς καταγραφής και μέτρησης των ατμοσφαιρικών παραμέτρων στο Μάτι, 150 μέτρα από την ακτή.

Σύμφωνα με τις μέσες αριθμητικές συγκεντρώσεις για την περίοδο μετρήσεων 11 Αυγούστου - 3 Σεπτεμβρίου τα σωματίδια στο Μάτι φθάνουν τα 29,5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (συν/πλην 6,3), έναντι 17,2 μg/m3 (±5,6) στο σταθμό του «Δημόκριτου» στην Αγία Παρασκευή, που αποτελεί το μέτρο σύγκρισης για τις συγκεντρώσεις του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Τα επίπεδα αιθάλης είναι φυσιολογικά και συγκρίσιμα με αυτά του αστικού υποβάθρου. Η αιθάλη στο Μάτι μετρήθηκε σε 0,9 μg/m3 (±0,4), έναντι 0,7 μg/m3 (±0,3) στην Αγία Παρασκευή. Όπως επισημαίνει ο «Δημόκριτος», «βασικές παράμετροι του αερολύματος στην περιοχή δεν καταδεικνύουν έκθεση του πληθυσμού σε συγκεντρώσεις πέραν των αναμενόμενων».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Φωτιά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μάτι: 99 οι νεκροί - Κατέληξε 26χρονη

Ενός λεπτού σιγή στο Ευρωκοινοβούλιο για την τραγωδία στο Μάτι

Την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι επαναφέρει στην ατζέντα η ΝΔ

Όμιλος ΟΤΕ: Πλήρης αποκατάσταση δικτύων στον Ν. Βουτζά

SHARE: