Δολοφονία Γρηγορόπουλου: “Nτροπή σας” ακούστηκε στη δικαστική αίθουσα – Έτοιμος να αποφυλακιστεί ο Κορκονέας

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: “Nτροπή σας” ακούστηκε στη δικαστική αίθουσα – Έτοιμος να αποφυλακιστεί ο Κορκονέας
Λαμία: Ο Επ. Κορκονέας στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Eurokinissi

Περίπου 40 άτομα βρέθηκαν στη μικρή κατάμεστη δικαστική αίθουσα. Ανάμεσά τους μερικοί αλληλέγγυοι της οικογένειας Γρηγορόπουλου και μάρτυρες. Απέναντι από το Εφετείο ένα πανό είχε τοποθετηθεί: "Οι ένοχοι αθώοι και οι αθώοι ένοχοι. Τα παιδικά χαμόγελα θα σας στοιχειώνουν για πάντα".

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας στόχευσε ευθεία το υπηρεσιακό του περίστροφο με πρόθεση να σκοτώσει, όπως και έκανε. Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας ύστερα από σχεδόν 11 χρόνια εγκλεισμού, τις επόμενες ώρες -με το αποφυλακιστήριο στο χέρι- θα περάσει ελεύθερος πια την πύλη των φυλακών Δομοκού. Αυτή είναι η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης, όπως την εξέδωσε χθες το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας.

Την αρχική ικανοποίηση της ομόφωνης καταδίκης του πρώην ειδικού φρουρού για εκ προθέσεως ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο, ακολούθησε το «πάγωμα» όταν πολιτική αγωγή και ακροατήριο άκουσαν την πρόεδρο του δικαστηρίου να ανακοινώνει την επίσης ομόφωνη χορήγηση του ελαφρυντικού του προτέρου σύννομου βίου και την ποινή κάθειρξης 13 ετών, ποινή κατά δύο χρόνια επιεικέστερη σε σχέση με αυτή που πρότεινε ο εισαγγελέας Β. Χανής. Ένα «ντροπή σας» ακούστηκε από το βάθος της αίθουσας, υπερκαλύπτοντας κάθε άλλο ψίθυρο.

Λαμία: Ο Κορκονέας έξω από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Eurokinissi

Μπορεί η αντίδραση της Ζωής Κωνσταντοπούλου να ήταν ακαριαία, λέγοντας: «η αποφαση Σας οπλίζει το χέρι του επόμενου Κορκονέα», ωστόσο ο άνθρωπος που πυροβόλησε, αφήνοντας νεκρό τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στην οδό Τζαβέλα, ήταν πλέον ελεύθερος. Οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα συνετέλεσαν στην ταχύτερη αποφυλάκιση, η οποία θα λάβει χώρα μόλις το απόσπασμα της απόφασης φτάσει στη φυλακή -δίχως κάποια άλλη αίτηση από την πλευρά του καταδικασθέντα. Ακόμα και ο παλιός Ποινικός Κώδικας να είχε εφαρμοστεί πάντως, ο Επ. Κορκονέας με την επίμαχη ετυμηγορία θα αποφυλακιζόταν τους επόμενους μήνες, έχοντας εκτίσει πραγματική ποινή 10 έτη, ενώ έκανε και μεροκάματα εντός της φυλακής, τα οποία υπολογίζονται ευεργετικά. Η μητέρα του Επ. Κορκονέα, που μαζί με το σύζυγό της ήταν -όπως σε κάθε συνεδρίαση- παρόντες, έδειξε να τρομοκρατείται προσωρινά στο άκουσμα της ενοχής για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο.

Λαμία: Απόφαση για Κορκονέα Eurokinissi

Περίπου 40 με 50 άτομα βρέθηκαν στη μικρή κατάμεστη δικαστική αίθουσα. Ανάμεσά τους μερικοί αλληλέγγυοι της οικογένειας Γρηγορόπουλου και μάρτυρες. Παρών και ο Γ. Θαλάσσης, δάσκαλος του Αλεξ. Γρηγορόπουλου και του φίλου του, Νίκου Ρωμανού, και μάρτυρας στη δίκη. Ο εκπαιδευτικός ξέσπασε μπροστά στις καμερες μιλώντας για ένα «καλό και τίμιο παιδί», όπως χαρακτήρισε τον 15χρονο Αλέξανδρο, αντιδρώντας για το ελαφρυντικό της ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος που ζήτησε η υπεράσπιση.

Το νεκρό μαθητή κλήθηκαν να υπερασπιστούν ακόμα μία φορά οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, Νίκος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, αφού η Τζίνα Τσαλικιάν, μητέρα του Αλ. Γρηγορόπουλου, δεν μπόρεσε να παρασταθεί στη δίκη, λόγω ασθένειας, όπως έγινε γνωστό. Μίλησαν για «τυμβωρυχία», όταν ο αυτεπαγγέλτως διορισθείς συνήγορος υπεράσπισης, Βαγγ. Ανδρούλας, ζήτησε να γίνει δεκτή η ελαφρυντική περίσταση της ανάρμοστης συμπεριφοράς του παθόντος, ακολουθώντας τα βήματα του προκατόχου του, Αλ. Κούγια (το αίτημα απορρίφθηκε τελικά). Μίλησαν για «προσχηματική αιφνίδια ασθένεια συνηγόρου», εξαιτίας της οποίας δόθηκε η αδιανόητη διακοπή των 40 ημερών στην εκφώνηση της απόφασης, για να ισχύσουν οι ευεργετικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα. Μίλησαν και για τη «βολική» αλλαγή στη σύνθεση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου, μόνο για την ημέρα της απόφασης και ενώ είχε δοθεί 40ήμερη διακοπή, καθώς ένας πάρεδρος συνταξιοδοτήθηκε στις 30 Ιουνίου και αντικαταστάθηκε με αναπληρωματικό λειτουργό.

Και οι δύο συνηγοροι πολιτικής αγωγής δεν άφησαν ασχολίαστη την φράση του εισαγγελέα της έδρας για «αμελή και αντιδεοντολογική συμπεριφορά του Επ. Κορκονέα», λιγα μόλις λεπτά μετά τη δικαστική κρίση ότι ο καταδικασθείς ενήργησε με άμεσο δόλο, ενώ δεν δίστασαν να σταθούν ενάντια στο υπερασπιστή του Επ. Κορκονέα όταν ο τελευταίος ζήτησε να διαγραφεί δήλωση της πολιτικής αγωγής από τα πρακτικά της δίκης.

Πολιτική αγωγή: Καταδικάσετε με άμεσο δόλο τον Κορκονέα. Ο δολοφόνος αυτός ήρθε στο δικαστήριο και ζήτησε ελαφρυντικό για ανάρμοστη συμπεριφορά του θύματος, συμπεριφέρθηκε ως τυμβωρύχος και σε αυτόν δώσατε ελαφρυντικό. Η πολιτική αγωγή θα ζητήσει την αναίρεση της απόφαση υπέρ του νόμου.

Υπεράσπιση: Να διαγραφεί η δήλωση από τα πρακτικά…

Πολ. αγωγή: Δεν μπορείτε να διαγράψετε αυτά που ειπώθηκαν, όπως δεν διαγράφονται το «ελεύθερος ο Σαραλιώτης, ελεύθερος ο Κορκονέας»…

“Έντονη συναισθηματική φόρτιση”

Από το περιβάλλον της Τζίνας Τσαλικιάν, ώρες μετά την εκφώνηση της ετυμηγορίας, γινόταν γνωστό πως η μητέρα του 15χρονου μαθητή δεν ήταν σε θέση να παραχωρήσει καμία δήλωση «λόγω έντονης συναισθηματικής φόρτισης». «Μία οικογένεια καταστρέφεται για δεύτερη φορά με αυτή την απόφαση» ήταν τα σχόλια των λιγοστών παρευρισκόμενων, που θέλησαν να διανύσουν τα χιλιόμετρα για τη Λαμία, προκειμένου να είναι αυτήκοοι μάρτυρες στην αυλαία μιας από τις σημαντικότερες υπόθεσης των τελευταίων ετών, η οποία στιγμάτισε όχι μόνο συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά μια ολόκληρη γενιά. Την ίδια ώρα, το πανό με υπογραφή «Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Λαμίας» που έχει τοποθετηθεί έξω από το Μέγαρο του Εφετείου φαίνεται να εκφράζει αρκετούς: «Οι ένοχοι αθώοι και οι αθώοι ένοχοι. Τα παιδικά χαμόγελα θα σας στοιχειώνουν για πάντα».

Ο Βασίλης Σαραλιώτης πάλι, δεν είδε ούτε άκουσε τίποτα από όλα αυτά. Στο άκουσμα της απαλλαγής του από το αδίκημα της απλής συνέργειας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση, ο πρώην ειδικός φρουρός συνοδευόμενος από συγγενείς του, αποχώρησε όχι μόνο από την αίθουσα, αλλά από τη Λαμία, επιστρέφοντας στη γενέτηρά του, τη Δράμα. Πίσω του άφησε τους συνηγόρους του, Ιω. Αλετρά και Χρ. Διαμάντη, και τον συγκατηγορούμενό του Επαμ. Κορκονέα, ο οποίος ατάραχος, ανέκφραστος και με καρφωμένο το βλέμμα στο πάτωμα, άκουγε από το εδώλιο κάθε απόφαση του δικαστηρίου, μέχρι την τελική ποινή των 13 ετών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα