Δολοφονία Ζαφειρόπουλου: Αγώνας δρόμου για τη διασταύρωση αποτυπωμάτων

Έξω από το γραφείο του δολοφονημένου δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, στα Εξάρχεια, έκανε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών σιωπηλή διαμαρτυρία ως ένδρειξη πένθους. Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Έξω από το γραφείο του δολοφονημένου δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, στα Εξάρχεια, έκανε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών σιωπηλή διαμαρτυρία ως ένδρειξη πένθους. Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Αταυτοποίητα τα πρώτα αποτυπώματα που εξετάστηκαν - Τα σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές

Τα όσα συνέβησαν και ειπώθηκαν μέσα στο γραφείο του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου γίνονται όλο και πιο σαφή από τα όσα κατέθεσε ο συνεργάτης του και μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες επικαλέστηκαν αρχικά και ως αφορμή για να βρεθούν με τον 52χρονο δικηγόρο, μια δήθεν υπόθεσή τους για έναν συγγενή τους και έκλεισαν ραντεβού με το θύμα, τηλεφωνώντας στον ίδιο από κινητό τηλέφωνο το πρωί της ίδιας ημέρας με την δολοφονία, για περίπου μισή ώρα μετά τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης.

Όταν πήγαν εκεί και μάλιστα με ακάλυπτα τα πρόσωπά τους για να μην τραβήξουν υποψίες, χτύπησαν το κουδούνι, ανέβηκαν στον 1ο όροφο και έκατσαν αρχικά στον χώρο υποδοχής.

Σύμφωνα με την περιγραφή του αυτόπτη μάρτυρα και οι δύο είναι περίπου 30 ετών, ο ένας περίπου 1,80 ύψος με τζιν παντελόνι και άσπρο μπουφάν και ο άλλος πιο κοντός, 1,70 ύψος με τζιν παντελόνι και μπεζ μπλούζα. Και οι δύο είχαν καστανό κοντό μαλλί και από την ομιλία με τα σπαστά ελληνικά τους και την γενικότερη φυσιογνωμία τους παρέπεμπαν, πάντα με την επιφύλαξη μίας περιγραφής, σε Αλβανούς.

Στον χώρο του γραφείου του θύματος εισήλθαν μαζί με τον συνεργάτη του που μπήκε και βγήκε διαδοχικά 2-3 φορές γιατί χτυπούσαν και τα τηλέφωνα και στο τέλος του ζήτησαν οι δράστες να περάσει έξω για να μιλήσουν ιδιαιτέρως με τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο.

Πριν από αυτό όμως και ενώ αρχικά αναφέρθηκαν στην «υπόθεσή» τους που αποδείχτηκε ψευδής και απλά ένα πρόσχημα, άρχισαν να κάνουν ερωτήσεις στον δικηγόρο γύρω από την υπόθεση της Energa την οποία είχε εκπροσωπήσει. Τις ερωτήσεις αυτές άρχισαν να τις κάνουν μπροστά στον συνεργάτη όμως και ίσως να το έκαναν για να κερδίσουν χρόνο να μείνουν μόνοι μαζί του.

Στην συγκεκριμένη υπόθεση δύο Αλβανοί είχαν κατηγορηθεί για την απόπειρα δολοφονίας ενός δικηγόρου στην Πεντέλη, το 2014, ο οποίος εκπροσωπούσε εταιρεία αντίδικο της Energa και οι ίδιοι όταν είχαν συλληφθεί είχαν υποδείξει ως εντολέα και ηθικό αυτουργό τον εκπρόσωπο της Energa, δικηγόρος του οποίου ήταν ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος.

Σε αυτή την χρονική στιγμή το θύμα αποχώρησε για λίγο για να μιλήσει σε ένα προσωπικό τηλεφώνημα που δέχτηκε και επέστρεψε. Τότε πλέον, δράστες και θύμα μένουν μόνοι και κανείς δεν ξέρει τι του είπαν ή αν τον εκβίασαν για κάτι που αφορούσε υπόθεσή του ή κάτι προσωπικό του.

Πάντως, από τις Αρχές θεωρούν ότι ακόμα και η συζήτηση γύρω από την Energa ίσως είχε προσχηματικό χαρακτήρα και δύσκολα θα ρίσκαραν να προδοθούν για τους πραγματικούς τους λόγους μπροστά σε μάρτυρα. Ενδεχομένως η πρόθεσή τους να ήταν ο εκβιασμός, ο εκφοβισμός και κάτι που μπορεί να ειπώθηκε και να κατέληξε με την δολοφονία του άτυχου άντρα. 

Ο μάρτυρας ανέφερε σε αυτό το χρονικό σημείο που πλέον είναι έξω από το γραφείο για να σηκώνει τηλέφωνα, ότι άκουσε για την ακρίβεια έναν οξύ ήχο, έναν κρότο χωρίς να μπορέσει να τον προσδιορίσει με ακρίβεια ως πυροβολισμό και τότε είδε τους δράστες να φεύγουν τρέχοντας και μέσα στο γραφείο είδε το θύμα πεσμένο στο πάτωμα και αιμόφυρτο, με αποτέλεσμα να καλέσει την Αστυνομία σε κατάσταση σοκ.

Ο θόρυβος αυτός, ο οξύς αυτός ήχος δικαιολογείται είτε εάν οι δράστες χρησιμοποίησαν σιγαστήρα είτε από την ίδια την χρήση ενός όπλου μικρού διαμετρήματος όπως είναι το 25αρι ή το 22αρι που ούτως ή άλλως παράγουν έναν οξύ ήχο λόγω της περιορισμένης πυρίτιδας στο επίσης μικρού διαμετρήματος πυρομαχικό.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με τους εκτελεστές του το θύμα, θεωρώντας επίσης καθ’ όλη τη διάρκεια ότι συνομιλούσε με πελάτες, κρατούσε κάποιες ιδιόχειρες σημειώσεις τις οποίες δεν πήραν μαζί τους οι δράστες.

Οι ιδιόχειρες αυτές σημειώσεις, στην πλειονότητά τους αφορούν αυτά που συζητήθηκαν και μπροστά στον συνεργάτη και έτσι πρακτικά δεν βοηθούν και πολύ την έρευνα, πέραν από κάποια ονόματα που φαίνεται ότι έπεσαν στο τραπέζι αλλά και πάλι γι αυτό οι Αρχές είναι εξαιρετικά επιφυλακτικές για τα αποτελέσματα που μπορεί να δώσουν.

Συνοπτικά, τα λάθη τους πολλά, αφού υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας και πληρέστατη περιγραφή, πλήθος σημείων που ενδεχομένως άφησαν τα αποτυπώματά τους αφού έπιασαν πολλά αντικείμενα και ενδεχομένως γενετικό τους υλικό (με βεβαιότητα όμως οι Αρχές θα γνωρίζουν αν έχουν τα αποτυπώματά τους ή όχι σήμερα το απόγευμα που αναμένονται και τα πρώτα αποτελέσματα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων) και μία κλήση από κινητό τηλέφωνο που ακόμα και αν είναι «πακιστανικό» νούμερο μπορεί να δώσει κάποια πολύτιμα και αξιοποιήσιμα στοιχεία στις Αρχές για τον έγκαιρο εντοπισμό τους, π. χ. το σημείο απ’ όπου έγινε η κλήση κλπ., υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι δεν έχουν διαφύγει μέχρι τώρα από την χώρα.

Οι πρώτες απαντήσεις που έχουν βγει πάντως, γιατί έχουν ακόμα δρόμο μπροστά τους τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια λόγω του ότι ήταν δικηγορικό γραφείο και έχει τεράστιο όγκο ευρημάτων, έχουν εξάγει αρνητικά αποτελέσματα, δηλαδή αταυτοποίητα αποτυπώματα.

Ενδεχομένως, από την άλλη να μην τους ενδιέφερε για όλα αυτά τα «λάθη» που έκαναν ακόμα και με την πολύωρη παραμονή σε έναν χώρο κατά παράβαση των συνηθειών των εκτελεστών που λειτουργούν αιφνίδια, γιατί πολύ απλά ίσως να είχαν σίγουρη την διαφυγή τους εκτός χώρας…

Έφτασαν στο σημείο μάλιστα ακόμα και να αφαιρέσουν ένα ευτελές ποσό από τις τσέπες του ψυχορραγούντος δικηγόρου και του συνεργάτη του καθώς έβγαιναν έξω από το γραφείο, πρακτική που δύσκολα θα ακολουθούσε ένας επαγγελματίας εκτελεστής…

Τα σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές

Από την αξιοποίηση πληροφοριών και την ανάλυση στοιχείων, οι Αρχές σταδιακά εγκαταλείπουν  το σενάριο των εκτελεστών, αφού δεν υπήρχε λόγος να ρισκάρουν τόσο πολύ και κατά πάγια τακτική τους απλά θα του έστηναν μία ενέδρα και θα τον εκτελούσαν. Επίσης εάν ήταν εκτελεστές η βολή στο κεφάλι πρέπει να θεωρείται μάλλον δεδομένη.

Επίσης, το σενάριο της διαφωνίας στο γραφείο που θα είχε σαν αποτέλεσμα την δολοφονία του είναι ακόμα πιο αδύναμο, αφού πολύ απλά κανείς δεν θα πήγαινε οπλισμένος σε έναν δικηγόρο, για την περίπτωση που θα διαφωνούσε μαζί του να αναλάβει την υπόθεσή του και θα τον εκτελούσε γι αυτό και πολύ λογικά θα απευθυνόταν σε άλλο δικηγόρο άρα μένει ένα τρίτο σενάριο με τα συνοδά στοιχεία να το ενισχύουν συνεχώς.

Το σενάριο δηλαδή της προσωπικής διαφοράς ή της διαφοράς για υπόθεση τρίτου, του εκβιασμού ή του εκφοβισμού και του ξεκαθαρίσματος επίσης για λογαριασμό αυτού του τρίτου προσώπου.

Κλειδώνοντας το κίνητρο πάντως οι Αρχές μπορούν να οδηγηθούν και στον εντοπισμό φυσικών και ηθικών αυτουργών.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα στοιχεία και την πορεία των ερευνών των Αρχών, εάν οι δράστες χρησιμοποίησαν πιστόλι και όχι περίστροφο, τότε φρόντισαν να πάρουν μαζί τους τον κάλυκα.

Πρόσθετα, εξετάζεται ο ηλεκτρονικός του υπολογιστής του και έχει  ζητηθεί άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου… Οι Αρχές αναλύουν καρέ-καρέ από την ευρύτερη περιοχή τα βιντεοληπτικά υλικά από κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, μήπως τυχόν μπορέσουν να εντοπίσουν σε κάποιο καρέ τους δράστες, χωρίς να υπάρχει και εκεί ακόμα κάτι το αξιοποιήσιμο.

Οι έρευνες έχουν αποκτήσει πυρετώδεις ρυθμούς, με αστυνομικούς να χειρίζονται τα στοιχεία που βρίσκουν σε κάθε πιθανό σενάριο που ακολουθούν, «χτίζοντας» ένα σχεδιάγραμμα πιθανόν υπόπτων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ζαφειρόπουλος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δολοφονία Ζαφειρόπουλου: Η ανύπαρκτη υπόθεση, τα τηλεφωνήματα και οι ερωτήσεις των δραστών

Το τελευταίο αντίο στον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο

Δολοφονία Ζαφειρόπουλου: Τα λάθη των δολοφόνων και τα σενάρια της ΕΛ.ΑΣ.

Οι βαριές δικογραφίες του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου

SHARE: