“Έχω τρεις μήνες να δω τον ήλιο”. Συγκλονιστικές μαρτυρίες μεταναστών από τα κέντρα κράτησης

“Έχω τρεις μήνες να δω τον ήλιο”. Συγκλονιστικές μαρτυρίες μεταναστών από τα κέντρα κράτησης

Τον αθέατο πόνο στα κέντρα κράτησης μεταναστών της χώρας αποκαλύπτουν με έκθεση τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (vid)

Άθλιες συνθήκες κράτησης, ανεπαρκής παροχή ιατρικών υπηρεσιών, μεγάλες ελλείψεις σε βασικές υπηρεσίες είναι μερικά μόνο από όσα καταγγέλλουν οι Γιατροί των Σύνορα, στην αναφορά που δημοσίευσαν την Τρίτη (01/04) με τίτλο “Ο αθέατος πόνος στα κέντρα κράτησης μεταναστών”.

“Μεγάλο πρόβλημα είναι οι συνθήκες υγιεινής, με αποκορύφωμα τις τουαλέτες, που παρουσιάζουν εικόνα εξαθλίωσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κέντρο κράτησης της Κομοτηνής. Στις τουαλέτες του κάτω ορόφου δεν υπήρχαν σωλήνες αποχέτευσης, με αποτέλεσμα τα λύματα και τα απορρίμματα του πάνω ορόφου να κατεβαίνουν μέσα από σακούλες σκουπιδιών για να διοχετευθούν στην κεντρική αποχέτευση. Αυτό ήταν τραγικό γιατί οι άνθρωποι αναγκάζονταν να κάνουν ντουζ, να περπατάνε στην τουαλέτα δίπλα σε λύματα και απορρίμματα” αποκάλυψε ο γιατρός, Παναγιώτης Τζιάβας.

 

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

“Πριν την άφιξη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, δεν υπήρχε γιατρός εδώ. Οι αστυνομικοί συμπεριφέρονταν άσχημα σε όποιον ζητούσε ιατρική βοήθεια. Δεν έδιναν σημασία ακόμα κι αν το πρόβλημα ήταν σοβαρό. Πολλές φορές χρειάστηκα ο ίδιος γιατρός αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση”

Άνδρας 21 ετών, 11 μήνες σε κράτηση

“Το κέντρο κράτησης της Κομοτηνής δεν είναι κατάλληλο ούτε για ζώα. Είναι πολύ βρώμικο. Οι τουαλέτες δεν λειτουργούν. Είμαστε κλειδωμένοι μέσα σχεδόν όλη την ημέρα. Πρόκειται για στάβλο για ζώα. Κι εδώ, σε αυτό το αστυνομικό κρατητήριο δεν έχω δει τον ήλιο για τρεις μήνες”

Άνδρας 28 ετών, 9 μήνες σε κράτηση

“Έχω αρχίσει να αντιμετωπίζω ψυχολογικά προβλήματα. Μετά από τόσο πολύ καιρό δεν είμαστε καλά πια. Έχουμε χάσει κάθε ελπίδα. Έχω αρχίσει να έχω αϋπνίες. Δεν μπορώ να εκφράσω με λόγια την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε”

Άνδρας 34 ετών, 17 μήνες σε κράτηση

“Όταν με συνέλαβε η αστυνομία τους είπα ότι είμαι 16 χρονών, ότι είμαι μικρός, ότι εδώ φοβάμαι και αισθάνομαι άσχημα. Πολλές νύχτες βλέπω εφιάλτες. Πώς μπορεί ένα παιδί της ηλικίας μου να κρατείται στη φυλακή για τόσο πολύ, χωρίς να έχει κάνει καμία αμαρτία, κανένα έγκλημα”

Αγόρι 16 ετών, 9 μήνες σε κράτηση

“Ακόμα και στη φυλακή είναι καλύτερα από εδώ. Μπήκατε μέσα και είδατε. Είστε μάρτυρες. Αν υπάρχει δικαιοσύνη θα πρέπει κάποιος να διασφαλίσει τα δικαιώματα μας”

Άνδρας 34 ετών, 17 μήνες σε κράτηση

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα