Έφοδος του ΣΔΟΕ σε παράνομο αποστακτήριο τσίπουρου στη Φθιώτιδα

Απόσταξη παραδοσιακού τσίπουρου στο αποστακτήριο του Γιώργου Τσιώλη στο Ξυνονέρι Καρδίτσας το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016.  Από τις πιο θελκτικές αγροτικές δραστηριότητες η απόσταξη και η παραγωγή του τσίπουρου, ζωντανεύει διαφορετικά τα βράδια πολλών χωριών του θεσσαλικού κάμπου, από τα τέλη του Οκτώβρη έως τις πρώτες ημέρες του Δεκέμβρη που τα καζάνια παίρνουν φωτιά. Παρασκευαστές, συγγενείς, φίλοι, επισκέπτες, αλλά και τυχόν περίεργοι γίνονται μάρτυρες μιας διαδικασίας μοναδικής, η οποία σώζεται εδώ και αιώνες, αυτή της απόσταξης τσίπουρου. Για την δυτική Θεσσαλία η ποσότητα του τσίπουρου αναμένεται να είναι λιγότερη από πέρυσι μιας και οι άδειες για την απόσταξη τσίπουρου έχουν μειωθεί δραματικά λόγω των αυστηρών και κυρίως ακριβών κριτηρίων. Το θεσσαλικό τσίπουρο παρασκευάζεται με την απόσταξη στέμφυλων (ή στράφυλα ή τσάμπουρα ή τσίπουρα) δηλαδή από τα ράκη (υπολείμματα) των σταφυλιών που μένουν μετά το πάτημα και την εξαγωγή του μούστου για την παραγωγή κρασιού. Το σύστημα της απόσταξης αποτελείται από το καζάνι, τον αποστακτήρα, το λουλά και το "τσουρουμπούλι", από όπου βγαίνει το υγροποιημένο τσίπουρο. Η διαδικασία της απόσταξης ξεκινάει με τον τρύγο και την τοποθέτηση των σταφυλιών στο βαρέλι για ένα μήνα περίπου, ώστε να γίνει η ζύμωση. Στη συνέχεια, αφού τραβηχτεί το κρασί, τα "τσίπουρα" πλέον πρέπει να έρθουν στο καζάνι. Αρχίζει έτσι η πρώτη απόσταξη, με τη "σούμα" - καθαρό υγρό που μοιάζει με νερό - να βγαίνει σε μια εξωτερική στέρνα, πίσω ακριβώς από το καζάνι. Οι Θεσσαλοί παρασκευαστές το τσίπουρο το προτιμούν σκέτο και βάζουν μόνο ελάχιστη ποσότητα γλυκάνισου για να το κάνει πιο χωνευτικό στο στομάχι. Όπως λένε, το αιθέριο έλαιο του γλυκάνισου, η ανηθόλη, ανοίγει την όρεξη, βοηθάει την πέψη κι είναι πολύ καλό καταπραϋντικό. Βέβαια η παρασκευή του τσίπουρου είναι μια ιεροτελεστία που συνδυάζεται με ψητά, πίτες, συνοδεία κρασιού, ενώ κάποιος ολοένα τροφοδοτεί και την την φωτιά στο τζάκι με ξύλα, για να "σπάσει" και το κρύο αφού οι θερμοκρασίες στον κάμπο
Απόσταξη παραδοσιακού τσίπουρου στο αποστακτήριο του Γιώργου Τσιώλη στο Ξυνονέρι Καρδίτσας το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016. Από τις πιο θελκτικές αγροτικές δραστηριότητες η απόσταξη και η παραγωγή του τσίπουρου, ζωντανεύει διαφορετικά τα βράδια πολλών χωριών του θεσσαλικού κάμπου, από τα τέλη του Οκτώβρη έως τις πρώτες ημέρες του Δεκέμβρη που τα καζάνια παίρνουν φωτιά. Παρασκευαστές, συγγενείς, φίλοι, επισκέπτες, αλλά και τυχόν περίεργοι γίνονται μάρτυρες μιας διαδικασίας μοναδικής, η οποία σώζεται εδώ και αιώνες, αυτή της απόσταξης τσίπουρου. Για την δυτική Θεσσαλία η ποσότητα του τσίπουρου αναμένεται να είναι λιγότερη από πέρυσι μιας και οι άδειες για την απόσταξη τσίπουρου έχουν μειωθεί δραματικά λόγω των αυστηρών και κυρίως ακριβών κριτηρίων. Το θεσσαλικό τσίπουρο παρασκευάζεται με την απόσταξη στέμφυλων (ή στράφυλα ή τσάμπουρα ή τσίπουρα) δηλαδή από τα ράκη (υπολείμματα) των σταφυλιών που μένουν μετά το πάτημα και την εξαγωγή του μούστου για την παραγωγή κρασιού. Το σύστημα της απόσταξης αποτελείται από το καζάνι, τον αποστακτήρα, το λουλά και το "τσουρουμπούλι", από όπου βγαίνει το υγροποιημένο τσίπουρο. Η διαδικασία της απόσταξης ξεκινάει με τον τρύγο και την τοποθέτηση των σταφυλιών στο βαρέλι για ένα μήνα περίπου, ώστε να γίνει η ζύμωση. Στη συνέχεια, αφού τραβηχτεί το κρασί, τα "τσίπουρα" πλέον πρέπει να έρθουν στο καζάνι. Αρχίζει έτσι η πρώτη απόσταξη, με τη "σούμα" - καθαρό υγρό που μοιάζει με νερό - να βγαίνει σε μια εξωτερική στέρνα, πίσω ακριβώς από το καζάνι. Οι Θεσσαλοί παρασκευαστές το τσίπουρο το προτιμούν σκέτο και βάζουν μόνο ελάχιστη ποσότητα γλυκάνισου για να το κάνει πιο χωνευτικό στο στομάχι. Όπως λένε, το αιθέριο έλαιο του γλυκάνισου, η ανηθόλη, ανοίγει την όρεξη, βοηθάει την πέψη κι είναι πολύ καλό καταπραϋντικό. Βέβαια η παρασκευή του τσίπουρου είναι μια ιεροτελεστία που συνδυάζεται με ψητά, πίτες, συνοδεία κρασιού, ενώ κάποιος ολοένα τροφοδοτεί και την την φωτιά στο τζάκι με ξύλα, για να "σπάσει" και το κρύο αφού οι θερμοκρασίες στον κάμπο EUROKINISSI

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΔΟΕ τα πρόστιμα προς την άτυπη επιχείρηση αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3 εκατ. ευρώ

Αποθηκευτικό χώρο στη Φθιώτιδα, όπου γινόταν παράνομη παραγωγή τσίπουρου με τη φοροδιαφυγή απ' τη δραστηριότητή του να ξεπερνά τις 800.000 ευρώ, εντόπισαν υπάλληλοι του ΣΔΟΕ ΑΤΤΙΚΗΣ, ύστερα από επεξεργασία και αξιοποίηση πληροφοριών.

Απ' τον αποθηκευτικό χώρο, που λειτουργούσε χωρίς την έγγραφη άδεια της Τελωνειακής Υπηρεσίας, κατασχέθηκαν 1.660 λίτρα, ποσότητα 52.200 λίτρων στέμφυλων προς απόσταξη, ο άμβυκας παραγωγής και ο λοιπός εξοπλισμός απόσταξης. Επίσης, κατασχέθηκε πλήθος στοιχείων και σημειώσεων, από τα οποία προέκυψε παράνομη λειτουργία του άμβυκα από το 2010. Για την υπόθεση συνελήφθησαν δύο άτομα από την Αλβανία, ενώ ο έλληνας ιδιοκτήτης του άμβυκα (δημόσιος υπάλληλος) διέφυγε της σύλληψης. Από έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του ιδιοκτήτη του άμβυκα κατασχέθηκε επιπλέον ποσότητα τσίπουρου 230 λίτρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΔΟΕ την τελευταία επταετία το παράνομο αποστακτήριο είχε παράγει συνολικά 116.573,40 λίτρα τσίπουρου, ενώ μόλις για τα 11.944,44 λίτρα είχαν καταβληθεί φόροι και δασμοί. Έτσι, εκτιμάται ότι οι διαφύγοντες δασμοί ανέρχονται στο ποσό των 812.470,92 ευρώ, ενώ τα πρόστιμα θα υπερβούν τα 3.000.000 ευρώ.

SHARE:

24Media Network