Απότακτος αστυνομικός o 'εγκέφαλος' τεράστιας απάτης σε βάρος Γερμανών

Αστυνομικό τμήμα Αμπελοκήπων, Δευτέρα 26/2/2018. (EUROKINISSI)
Αστυνομικό τμήμα Αμπελοκήπων, Δευτέρα 26/2/2018. (EUROKINISSI) EUROKINISSI

Τα μέλη της συμμορίας, της οποίας ηγείτο, διεισδούσαν στο Facebook με ψεύτικα προφίλ, εντόπιζαν πλούσιους Γερμανούς και προσποιούμενοι τους φίλους τους, έκαναν αγορές χρυσού και ζητούσαν δανεικά με το πρόσχημα της ανάγκης - Τα θύματα ανταποκρίνονται αφού νόμιζαν ότι τους το ζητούσαν φίλοι, με τους οποίους είχαν σχέση επί σειρά ετών

Απότακτος αστυνομικός που υπηρετούσε πριν δύο-τρία χρόνια στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα έγινε «εγκέφαλος» τεράστιας απάτης σε βάρος Γερμανών πολιτών.

Ως άριστος γνώστης της γερμανικής γλώσσας που ήταν ο απότακτος αστυνομικός έστησε συμμορία η οποία διεισδούσε στο Facebook με ψεύτικα προφίλ εντοπίζοντας πλούσιους Γερμανούς και προσποιούμενοι τους φίλους τους έκαναν αγορές χρυσού και ακριβών ηλεκτρονικών συσκευών και ζητούσαν δανεικά από τα θύματα, δήθεν με το πρόσχημα της ανάγκης.

Τα θύματα ανταποκρίνονται αφού νόμιζαν ότι τους το ζητούσαν φίλοι με τους οποίους είχαν σχέση επί σειρά ετών. Από τη μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα της Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με την Interopol, εξακριβώθηκε ότι τα μέλη της οργάνωσης εμπλέκονται σε 24 τελεσμένες περιπτώσεις απάτης, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις 245.000 ευρώ, σε 8 απόπειρες απάτης και δύο περιπτώσεις εκβίασης από το 2013 έως σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρει:

Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, διεθνικού χαρακτήρα εγκληματική οργάνωση, η οποία με διάφορες μεθοδεύσεις και μέσω του διαδικτύου, εξαπατούσε αλλοδαπούς πολίτες σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, αλιεύοντας προσωπικά τους δεδομένα και αποσπώντας από αυτούς χρηματικά ποσά.

Συνελήφθησαν, χθες και σήμερα, με εντάλματα σύλληψης και μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, σε περιοχές της Θεσπρωτίας και της Αττικής, πέντε άτομα και συγκεκριμένα τέσσερις Έλληνες, ηλικίας 31, 27, 34 και 27 ετών και μία 41χρονη Βουλγάρα, κατηγορούμενοι για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, κακουργηματικής απάτης, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και εκβίασης. Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και ένας 27χρονος Έλληνας, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη και αναζητείται.

Η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης είναι αποτέλεσμα πολύμηνων και στοχευμένων αστυνομικών ερευνών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, κατά τις οποίες αξιοποιήθηκαν και διασταυρώθηκαν πλήθος στοιχείων και δεδομένων που αφορούσαν στις παράνομες δραστηριότητες των μελών της, ενώ σε όλα τα στάδια της έρευνας υπήρξε στενή συνεργασία με τη Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αρχηγός της οργάνωσης είναι ο 31χρονος συλληφθείς και απότακτος αστυνομικός, ο οποίος είχε τον πλήρη έλεγχο και την ευθύνη του επιχειρησιακού σχεδιασμού, απολαμβάνοντας και το μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους.

Ως προς τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, η οποία εκτιμάται ότι δραστηριοποιείται τουλάχιστον από το έτος 2013, εξακριβώθηκε ότι οι παραπάνω εμπλεκόμενοι αρχικά εντόπιζαν μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μιλούν την γερμανική γλώσσα, με εμφανή οικονομική επιφάνεια τόσο των ιδίων όσο και των διαδικτυακών τους φίλων.

Στη συνέχεια προέβαιναν:

  • στη δημιουργία λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ( e - mail ) καθώς και λογαριασμού κοινωνικής δικτύωσης, με παρεμφερή στοιχεία (παράλληλο προφίλ) από αυτά του ατόμου που είχαν εντοπίσει είτε στην παραβίαση των λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης των χρηστών

  • στην αποστολή αιτημάτων φιλίας στους διαδικτυακούς του φίλους και έτερες επαφές, με σκοπό την εξακρίβωση και υφαρπαγή των λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους

  • στη μετέπειτα μαζική αποστολή ψευδών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε αυτούς, αναφέροντας υποτιθέμενη άμεση οικονομική ανάγκη και υπόδειξη λογαριασμού για κατάθεση χρημάτων

Ακολούθως εφάρμοζαν δύο τρόπους δράσης και συγκεκριμένα:

  • Στην πρώτη περίπτωση πραγματοποιούσαν παράλληλα παραγγελίες σε διαδικτυακές επιχειρήσεις που αφορούσαν την αγορά κυρίως συσκευών κινητών τηλεφώνων μεγάλης αξίας αλλά και ράβδων χρυσού και υποδείκνυαν στα θύματα να καταθέσουν χρηματικό ποσό με το πρόσχημα της οικονομικής ανάγκης στο λογαριασμό του διαδικτυακού καταστήματος.

  • Στη συνέχεια, αυτοί παραλάμβαναν, μέσω εταιριών ταχυμεταφοράς, τα δέματα με τα προϊόντα που είχαν παραγγείλει και προέβαιναν στην πώλησή τους σε τιμή χαμηλότερη της αγοραστικής τους αξίας, ρευστοποιώντας έτσι άμεσα τα χρήματα από την παράνομη δραστηριότητά τους.

  • Σχετικά με τη δεύτερη μέθοδο , οι κατηγορούμενοι προμηθεύονταν τραπεζικές κάρτες αλλοδαπών τραπεζών που αντιστοιχούσαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς παρένθετων αλλοδαπών και υποδείκνυαν στα θύματα να καταθέσουν χρηματικά ποσά στους παραπάνω λογαριασμούς, με σκοπό τον άμεσο προσπορισμό εισοδήματος.

  • Στο φάσμα των ενεργειών για την υλοποίηση των επιδιώξεων της οργάνωσης, περιλαμβάνεται η ενοικίαση διαμερισμάτων σε περιοχές των Ιωαννίνων και της Αττικής, με σκοπό την παραλαβή των δεμάτων και την αποφυγή γνωστοποίησης των πραγματικών στοιχείων των μελών της οργάνωσης καθώς και η χρήση πολλών τηλεφωνικών συνδέσεων, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων»).

Αναλυτικότερα, από τη μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα εξακριβώθηκε ότι τα μέλη της οργάνωσης εμπλέκονται σε 24 τελεσμένες περιπτώσεις απάτης, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις 245.000 ευρώ, σε 8 απόπειρες απάτης και δύο περιπτώσεις εκβίασης.

Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες των δραστών σε περιοχές της Θεσπρωτίας, της Αττικής και στη Θεσσαλονίκη με τη συνδρομή των κατά τόπους Αστυνομικών Υπηρεσιών, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα πολεμικό τυφέκιο και δέκα φυσίγγια διαμετρήματος 8 x 57 JS , πλήθος εγγράφων και αντικειμένων που σχετίζονται με τη λειτουργία της οργάνωσης, μεγάλος αριθμός συσκευών αποθήκευσης δεδομένων και καρτών κινητής τηλεφωνίας, καθώς και δίκυκλη μοτοσικλέτα, η οποία αγοράστηκε με χρήματα από την παράνομη δραστηριότητα της οργάνωσης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν αρμοδίως, ενώ η προανάκριση βρίσκεται σε εξέλιξη από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, με σκοπό την πλήρη διερεύνηση της δράσης της και των εντοπισμό λοιπών ατόμων που τυχόν σχετίζονται με την υπόθεση.

SHARE: