Δίκη Χρυσής Αυγής: “Έδρασαν σαν ομάδα”

Δίκη Χρυσής Αυγής: “Έδρασαν σαν ομάδα”

Για την επίθεση σε βάρος φωτορεπόρτερ έξω από το Εφετείο της Αθήνας το 2014 κατέθεσε ο Γιάννη Λιάκος, ο οποίος αναφέρθηκε στους δράστες αλλά και στην αδράνεια της αστυνομίας. Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η κατάθεση της πρώην δημοτικής συμβούλου, Μαρίας Κουβέλη

Περίπου 57 από τα συνολικά 349 περιστατικά ρατσιστικής βίας αποδόθηκαν στη Χρυσή Αυγή τη διετία 2011 έως 2013, υποστήριξε η μάρτυρας Μαρία Κουβέλη στη δίκη για την εγκληματική οργάνωση. Τα στοιχεία αυτά τα οποία προέρχονται από το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Βίας, ανέφερε η πρώην δημοτική σύμβουλος, που καταθέτει για δεύτερη ημέρα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης, η μάρτυρας επεσήμανε ότι “η ρατσιστική βία ως κίνητρο έχει τη διαφορετικότητα, όχι μόνο τη φυλή ή τη θρησκεία” και πρόσθεσε πως έχουν σημειωθεί περιστατικά και σε βάρος ομοφυλοφίλων τα τελευταία χρόνια. 

Οι συνήγοροι υπεράσπιση υπέβαλαν σειρά ερωτήσεων γύρω από το τι σημαίνει για τη μάρτυρα η έννοια ρατσιστική βία και συμπεριφορά, αλλά και γύρω από τη θέση της Χρυσής Αυγής για τα Μνημόνια και τα γερμανικές αποζημιώσεις. “Δεν θα αναπαράγω τις θέσεις της Χρυσής Αυγής. Η σιωπή μου είναι μια μορφή απάντησης. Απ’ όσο γνωρίζω ουδείς σε αυτή την αίθουσα διώκεται για τις πολιτικές του απόψεις και ιδεολογίες” είπε η μάρτυρας.

Συνήγορος: Έχετε σκεφτεί ότι η Χρυσή Αυγή έχει στόχο να διορθώσει κάποια κενά του συστήματος;

Μάρτυρας: Ο λόγος για τον οποίο απευθύνεται σε Έλληνες έχει να κάνει με τις θέσεις της με τον αποκλεισμό αλλοδαπών που ζουν στην Ελλάδα με τρόπο ρατσιστικό.

Συνήγορος: Κάποιοι άνθρωποι αδικούνται όμως…

Μάρτυρας: Αυτό είναι δική σας άποψη..

Συνήγορος: Με ποια κριτήρια κρίνετε ρατσιστικά κάποια περιστατικά;

Μάρτυρας: Όταν η βία ασκείται κατά τρόπο απρόκλητο και με κριτήριο την διαφορετικότητά του, όπως προανέφερα. Δεν αναφέρθηκα σε νόμιμη άμυνα υπέρ τρίτου. Η βελτίωση των συνθηκών της ζωής μας δεν μπορεί να γίνεται με όρους φασιστικού ή αγανακτισμένου λόγου; 

Συνήγορος: Δεν έχει δηλαδή ο καθένας που αδικείται το δικαίωμα να εκφέρει αρνητικό λόγο;

Μάρτυρας: Να πει το παράπονο του, αλλά μισαλλόδοξο, φασιστικό λόγο οχι. 

Συνήγορος: Κάποιος άνθρωπος που έχει ζημιωθεί από έναν αλλοδαπό μπορεί να αντιδράσει λεκτικά; Αν έχει αγανακτήσει και εκφέρει λόγο έντονο ή αρνητικό είναι ρατσιστικό; 

Μάρτυρας: Όταν η εκφορά του λόγου υποκρύπτει βία σε βάρος ανθρώπινης ζωής είναι κάτι διαφορετικό. Η δίκη αυτή  δεν αφορά τον πολιτικό λόγο, αλλά την προσβολή υπέρτατων αγαθών, προσβολή της σωματικής ακεραιότητας.

Η επίθεση σε φωτορεπόρτερ το 2014

Στη συνέχεια ακολούθησε η κατάθεση του φωτορεπόρτερ, Γιάννη Λιάκου, για την επίθεση που δέχθηκαν τρεις συνάδελφοί του από χρυσαυγίτες, έξω από το Εφετείο Αθήνας τον Ιούλιο του 2014, όταν η υπόθεση βρισκόταν στο στάδιο της ανάκρισης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι οπαδοί της Χρυσής Αυγής “δεν ήθελαν να είμαστε εκεί και να απαθανατίσουμε τα γεγονότα”.
Μίλησε για 7-10 άτομα που περιτριγύρισαν τον ίδιο και δύο συναδέλφους του που θέλησαν να καλύψουν τα επεισόδια που λάμβαναν χώρα μεταξύ της αστυνομίας και οπαδών της Χρυσής Αυγής. “Έδρασαν σαν ομάδα, έμοιαζαν να δρουν συλλογικά” υποστήριξε προσθέτοντας ότι “είχε προηγηθεί η εξύβριση και ο προπηλακισμός μας. Μας απώθησαν βίαια και στη συνέχεια χτύπησαν τις δύο γυναίκες φωτορεπόρτερ”.

Όπως ανέφερε, η μία χτυπήθηκε με κλωτσιά σε ένα πρόσφατα εγχειρισμένο σημείο στη λεκάνη και η δεύτερη με μια γροθιά στο πίσω ήμερος του κεφαλιού της. “Η αστυνομία βρισκόταν δίπλα μας. Θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν, αλλά αδιαφόρησαν” είπε απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου.

Μάρτυρας: Τις κοπέλες τις χτύπησαν δύο που ήταν πιο επιθετικοί από τους 7-10 διαδηλωτές που λειτουργούσαν ως ομάδα. Το ένα άτομο ήταν περίπου 35-40 ετών με μαύρο μπλουζάκι με διακριτικό της Χρυσής Αυγής, περίπου 1,90μ …

Εισαγγελέας: Στην κατάθεσή σας έχετε μιλήσει για ένα άτομο που τις χτύπησε… 

Μάρτυρας: Έχουν περάσει τρία χρόνια. Ό,τι είπα τότε..

Εισαγγελέας: Γιατί δεν σας επιτέθηκαν εσάς; 

Μάρτυρας: Γιατί ίσως να ήμουν τυχερός…

Αξίζει να σημειωθεί πως η υπεράσπιση επεσήμανε στο δικαστήριο πως η πράξη για την επίμαχη επίθεση αφορά στο έτος 2014 ενώ σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα η δράση της Χρυσής Αυγής έληξε στα τέλη του 2013. “Θεωρώ πως δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στην κατηγορία” ανέφερε συνήγορος, με την πρόεδρο να υπογραμμίζει πως δεν είναι ο πρώτο μάρτυρας που καταθέτει για την συγκεκριμένη επίθεση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα