Δίκη Χρυσής Αυγής: 'Μιλούσαν με θαυμασμό για τον Χίτλερ'

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ.(Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ )
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ.(Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ ) EUROKINISSI

Κατά την 178η συνεδρίαση, έγιναν αναφορές σε συζητήσεις οπαδών της οργάνωσης για το Χίτλερ. Σύμφωνα με μάρτυρα, η κόρη του Νίκου Μιχαλολιάκου και κατηγορούμενη στην υπόθεση, Ουρανία, ενημέρωσε με sms τον τότε συνεργάτη της Χρυσής Αυγής, Ηλία Σταύρου, πως η παραίτησή του δεν γινόταν αποδεκτή από τον πατέρα της

«Οι υποστηρικτές στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, μιλούσαν με θαυμασμό για το Χίτλερ, ότι καλά έκανε με τους Εβραίους και ότι όταν γίνουν εξουσία θα κάνουν τα ίδια στους μαύρους”. Με αυτά τα λόγια, η Μαρία Σιακαβάρα, σύζυγος του πρώην επιστημονικού συνεργάτη και στελέχους, Ηλία Σταύρου, έδωσε στη δίκη για την εγκληματική οργάνωση, μία «γεύση» των όσων η ίδια έχει λάβει κατά τη συναναστροφή της με οπαδούς στην καρδιά του μορφώματος, ενώ αναφέρθηκε και στην Ουρανία Μιχαλολιάκου.

Κατά την 178η συνεδρίαση ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η μάρτυρας επεσήμανε κυρίως την προσπάθεια απεμπλοκής του συζύγου της από τη Χρυσή Αυγή το 2013, τις απειλές που εκείνος έχει καταθέσει ότι δέχθηκε αλλά και διάφορα περιστατικά στα οποία η ίδια έτυχε να είναι παρούσα.

Όπως εξήγησε στο δικαστήριο, ο Ηλίας Σταύρου δεν εξελέγη βουλευτής το 2012, με αποτέλεσμα να γίνει επιστημονικός συνεργάτης του βουλευτή Πολύβιου Ζησιμόπουλου. Όταν το 2013 ζήτησε να φύγει, δεν του επέτρεψαν να παραιτηθεί, καθώς -σύμφωνα με τη μάρτυρα- έλαβε «ένα μήνυμα της Ουρανίας Μιχαλολιάκου ότι η παραίτησή του δεν γίνεται δεκτή από τον πατέρα της». Η Μαρία Σιακαβούρα όμως, δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία στο δικαστήριο, επισημαίνοντας πως ο Ηλ. Σταύρου δεν της εκμυστηρεύθηκε λεπτομέρειες.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε συζητήσεις εντός των γραφείων της Χρυσής Αυγής, όπου μιλούσαν «με θαυμασμό για τον Χίτλερ». Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου, Μαρίας Λεπενιώτη, για το αν σκοπός της Χρυσής Αυγής ήταν να ιδρύσει κράτος εθνικοσοσιαλιστικό με τρόπο βίαιο, ανέφερε: «όταν ακούω ότι θέλουν να κάνουν τέτοιο κράτος  σκοτώνοντας τους μαύρους και τους Πακιστανούς αυτό καταλαβαίνω. Στα γραφεία της Χ.Α. τους άκουγα να τα λένε». Η μάρτυρας πάντως, δεν ήταν σε θέση να κατονομάσει συγκεκριμένα άτομα, καθώς όπως εξήγησε δεν αναρωτήθηκε ποιοι τα έλεγαν αυτά τα πράγματα.

Πρόεδρος: «Το 2013 ανακάλυψε για πρώτη φορά τον λόγο για τον οποίο φεύγει;»

Μάρτυρας: «Δεν μου είχε πει κάτι παραπάνω. Μου είχε πει ότι είχε σπάσει ο δεσμός που είχε με το κόμμα. Ρωτούσα για περισσότερα αλλά δεν μου έλεγε τίποτε, δεν ήθελε να γνωρίζω.»

Πρόεδρος: «Στην κατάθεσή σας αναφερθήκατε σε βία της Χ.Α. Τι εννοείτε;»

Μάρτυρας: «Αυτά που είχα δει και στην τηλεόραση. Για τον σύζυγό, δεν ξέρω τι θεωρούσε. Θυμάμαι ακόμα ότι μιλούσαν με θαυμασμό οι υποστηρικτές στα γραφεία της Χρυσής Αυγής για τον Χίτλερ, ότι καλά έκανε με τους Εβραίους και ότι όταν γίνουν εξουσία θα κάνουν τα ίδια στους μαύρους.»

Πρόεδρος: «Μετά το μήνυμα που του έστειλε η Ουρανία, παρέμεινε;»

Μάρτυρας: «Από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2013.»

Πρόεδρος: «Μιλήσατε για απειλές. Τι είδους;»

Μάρτυρας: «Μου είπε μόνο ότι δέχεται απειλές για τη ζωή του. Ένας θείος μου που ψήφιζε την Χ.Α. μου είπε ότι άκουσε στα γραφεία όταν τον έδιωξαν από την Χ.Α. και τη δουλειά του γιατί είχε ψυχικά προβλήματα.»

Πρόεδρος: «Στην ανάκριση λέτε για παράνομες και ανήθικες μεθοδεύσεις.»

Μάρτυρας: «Όταν κάποιος λέει ότι θέλει να φύγει από ένα κόμμα και δεν τον αφήνουν και διαδίδουν ότι δεν στέκει στα λογικά του, αυτό εννοώ.»

Πρόεδρος: «Ξέρετε για άλλους που έχουν φύγει από την Χ.Α.;»

Μάρτυρας: «Όχι, μόνο για τον ίδιο ξέρω. Δεν ξέρω αν κάνουν τα ίδια και σε άλλους που θέλουν να φύγουν, και να ισχύει δεν υπήρχε περίπτωση να μου πει.»

Εισαγγελέας: «Όταν ένα καλό μέλος έχει προσφέρει την εργατικότητά του στο κόμμα, είναι λογικό να μη θέλουν να το χάσουν οι συνεργάτες τους. Δεχόταν απειλές;»

Μάρτυρας: «Ναι, αλλά δεν μου είπε από ποιους.»

Αίμα χελώνας

Νωρίτερα, στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκε ο Αλέξανδρος Ράπτης, συνταξιούχος του αγροτικού συνεταιρισμού Ιωαννίνων και συνεργάτης τοπικής εφημερίδας, ο οποίος αναφέρθηκε στους επί σειρά ετών βανδαλισμούς του εβραϊκού νεκροταφείου των Ιωαννίνων από τη Χρυσή Αυγή, σε θυσία με αίμα χελώνας, αλλά και στη συμμετοχή του κατηγορούμενου βουλευτή, Χρήστου Παππά, σε εκδήλωση της επετείου για την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.

Αναφορικά με τους βανδαλισμούς, υποστήριξε πως μέχρι σήμερα δεν έχουν εντοπιστεί οι δράστες, αλλά τα “στοιχεία” που άφησαν πίσω τους και τα οποία ο ίδιος κατέθεσε στην ελληνική Δικαιοσύνη, καταδεικνύουν ότι σχετίζονταν με τη Χρυσή Αυγή.

«Τα ταφικά μνημεία σπάστηκαν πρώτη φορά το 2002. Είναι 50-100 ιστορικοί τάφοι εκ ων οποίων σπάστηκαν τέσσερις - πέντε. Ξεχερσώθηκαν τα καπάκια από τους τάφους ουσιαστικά. Έγιναν κάποιες έρευνες από την αστυνομία αλλά θεωρήθηκε μεμονωμένο περιστατικό και τέθηκε στο αρχείο” ανέφερε και συνέχισε εξηγώντας ότι και την επόμενη χρονιά υπήρξε αντίστοιχο επεισόδιο. Μάλιστα, ανάμεσα στα μνημεία που βανδαλίστηκαν, ήταν και αυτο των Γιαννιωτοεβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, τα οποία οδηγήθηκαν στο Άουσβιτς, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν μόλις 43 άτομα από τα 2.500. Έσπασαν κάποια κομμάτια, έκαναν στη βάση του μνημείου τον κελτικό σταυρό, που είναι το σήμα της Χρυσής Αυγής και έγραψαν "ζήτω ο ελληνικός στρατός".»

Σε μεταγενέστερο δε περιστατικό εντοπίστηκε στο νεκροταφείο και αίμα χελώνας, το οποίο -σύμφωνα με το μάρτυρα- χρησιμοποιήθηκε σε παγανιστική τελετή. «Την έσφαξαν. Εντάσσεται στο ιδεολόγημα της ΧΑ. Είναι λάτρεις των παγανιστικών λειτουργιών” ανέφερε σχετικά. Συνολικά, κατά τον Αλ. Ράπτη, το διάστημα 2002 - 2009 έγιναν 10 επιθέσεις, χωρίς όπως είπε να γίνει κάποια επιστασία του χώρου, εξηγώντας: «εγώ έρευνα έκανα, αλλά δεν ξέρω τι έκανε η αστυνομία».

Πρόεδρος: «Εσείς αποδίδετε κάπου τους βανδαλισμούς;»

Μάρτυρας: «Ναι, λόγω των συμβόλων που είδα, τους αποδίδω. Τον Νοέμβριο 2013 όταν κατέθεσα τον φάκελο στην εισαγγελέα, 3 μέρες πιο πριν στα Γιάννενα είχαν γράψει πάλι συνθήματα με τον κέλτικο σταυρό και δίπλα "ζήτω η ΧΑ". Και γι'αυτό λοιπόν τα αποδίδω στην Χ.Α.»

Εισαγγελέας: «Μετά το 2009 ξανάγιναν βανδαλισμοί;»

Μάρτυρας: «Πέρσι, έξω από τη συναγωγή σχεδίασαν αγκυλωτούς σταυρούς.»

Ο ρόλος του Χρ. Παππά

Ο μάρτυρας κατέθεσε και για τον “υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής” και κάτοικο των Ιωαννίνων την επίμαχη περίοδο, Χρήστο Παππά, καθώς και τη συμμετοχή του σε τελετή στα σύνορα με την Αλβανία στην Κακαβιά, που κατέληξε σε πετροπόλεμο μεταξύ χρυσαυγιτών και φοιτητών.

Εισαγγελέας: «Έγιναν κάποια επεισόδια στα σύνορα στην Κακαβιά;»

Μάρτυρας: «Ναι από μέλη της Χ.Α., τον Παππά, η τοπική και λοιπά μέλη απέκλεισαν τον διασυνοριακό σταθμό στα ελληνοαλβανικά σύνορα για να φέρει σε αντίθεση τα δυο κράτη μεταξύ τους. Ήθελαν να γιορτάσουν την επέτειο της αυτονομίας και φώναζαν συνθήματα ότι θα μπουν στην Πρεμετή και θα γίνει δική τους.»

Πολιτική Αγωγή: «Ο ρόλος του κ. Παππά στην περιοχή ποιος ήταν;»

Μάρτυρας: «Είχε μαγαζί με κλινοσκεπάσματα. Ήταν κάτοικος Ιωαννίνων.»

Πρόεδρος: «Ήταν κάτοικος Ιωαννίνων και όταν έγιναν οι βανδαλισμοί;»

Μάρτυρας: «Όταν έγιναν οι βανδαλισμοί ναι. Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι υπαρχηγός της Χ.Α.»

Υπεράσπιση: «Πότε δρούσε ο κ. Παππάς στα Γιάννενα;»

Μάρτυρας: «Εκείνα τα χρόνια που έγιναν οι βανδαλισμοί. Είχε το μαγαζί της Cocomat με τα στρώματα.»

Υπεράσπιση: «Ήταν υπαρχηγός της ΧΑ στην Αθήνα και πουλούσε τα στρώματα της Cocomat στα Γιάννενα. Ωραία. Σε ποια αξιόποινη πράξη είδατε να συμμετέχει ο κ. Παππάς στα Γιάννενα;»

Μάρτυρας: «Δεν τον είδα.»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Χρυσή Αυγή
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δίκη ΧΑ. Δήμαρχος Νεμέας: 'Ο Μπούκουρας μου είπε ότι θα γίνει η σκιά μου'

Δίκη ΧΑ. Πνευματικός: 'Φοβισμένα ανθρωπάκια με δειλό βουλευτή'

Θ. Πισιμίσης: 'Θεώρησα υποχρέωσή μου να αντιδράσω στη Χρυσή Αυγή'

SHARE:

24Media Network