Δίκη Χρυσής Αυγής: ‘Οι επικεφαλής δίνουν εντολές με νεύματα’

Δίκη Χρυσής Αυγής: ‘Οι επικεφαλής δίνουν εντολές με νεύματα’

Επιθέσεις που έχει δεχθεί από χρυσαυγίτες και αλλά σημαντικά στοιχεία για τη δράση της Χρυσής Αυγής κατέθεσε στο δικαστήριο η Συμέλα Παντζαρτζή, φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ

Σε επικεφαλής συγκεντρωμένων που με νεύματα, χωρίς καν να ακούγονται, δίνουν εντολές στους χρυσαυγίτες για να επιτεθούν ή να σταματήσουν, κατονομάζοντας μάλιστα τον Ηλία Κασιδιάρη και το Νίκο Μίχο, αναφέρθηκε η Συμέλα Παντζαρτζή, φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Η μάρτυρας υπήρξε ένα από τα θύματα της οργάνωσης, καθώς μεταξύ άλλων είχε δεχθεί κλωτσιά στα πλευρά από χρυσαυγίτη έξω από το Εφετείο της Αθήνας το 2014 και ενώ κάλυπτε τη μεταγωγή των Μιχαλολιακου, Παππά και Λαγού, αλλά και τα επεισόδια που ακολούθησαν.

Η φωτορεπόρτερ αναφερόμενη σε περιστατικά που η ίδια έχει δει, είπε στη δικαστήριο πως εκείνη την ημέρα παρατήρησε πως “υπήρχαν και νεύματα απο βουλευτές για να κάνουν επιθέσεις και για να σταματήσουν οι παρευρισκόμενοι”. Όταν δε ρωτήθηκε σχετικά υποστήριξε πως υπάρχουν επικεφαλής των συγκεντρωμένων που δίνουν εντολές με νεύματα, αλλά ποτέ με εντολές.

Μάλιστα περιέγραψε προγενέστερο περιστατικό πάλι στο Εφετείο της Αθήνας, το βράδυ της προφυλάκισης Γερμενή, όταν περίπου 200 χρυσαυγίτες άρχισαν να πλησιάζουν με απειλητικές διαθέσεις τους 15 δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ και κάμεραμεν, που ήταν στο σημείο. “Ενδιάμεσα επενέβη ο Ηλ. Κασιδιάρης ο οποίος τους έκανε νοημα να σταματήσουν. Οι συγκεντρωμένοι ήταν εξαγριωμένοι και υπάκουσαν αμέσως” είπε ενώ αργότερα πρόσθεσε και ακόμη ένα περιστατικό: “Θυμάμαι το Μίχο να κάνει ένα νεύμα ενέργειας για να σταματήσουν να πετούν πέτρες και πράγματι το έπραξαν”.

Η μάρτυρας αναφέρθηκε σε συνολικά τρεις επιθέσεις χρυσαυγιτών που έχει δεχθεί κατά τη διάρκεια της εργασίας της. Πιο σφοδρή που την απομάκρυνε από την δουλειά της για ένα μήνα, η επίθεση στο Εφετείο Αθηνών τον Ιούλιο του 2014, ενώ ήταν σε εξέλιξη επεισόδια μεταξύ χρυσαυγιτών και αστυνομίας.

“Νιώθω ξαφνικά ένα χέρι να ρίχνει μια μπουνιά από πίσω μου στη μηχανή μου που ήταν στο λαιμό μου και παραλίγο να μου σπάσει το λαιμό από τη σφοδρότητα. Ο άνδρας οπισθοχωρεί αλλά στη συνέχεια μου ρίχνει δυνατή κλωτσιά στα πλευρά. Ένιωσα να μετακινείται η σπονδυλική μου στήλη. Έγινε εντελώς απρόκλητα και αναίτια. Δεν θυμάμαι να μου είπαν κάτι ή να με προειδοποίησαν” ανέφερε και συνέχισε: “Έμεινα εκτός εργασίας ένα μήνα λόγω των αφόρητων πόνων, χωρίς να φανεί το πρόβλημα. Ταλαιπωρήθηκα για έξι μήνες και με ειδική εξέταση είδαμε ότι ήταν ραγισμένο το ισχίο”.

Ειρωνεία και γελάκια στο ακροατήριο

Οι περιγραφές της κατάστασης της υγείας της και του χτυπήματος, φαίνεται πάντως πως δεν …άρεσαν στο κοινό που κάθεται στην πλευρά της Χρυσής Αυγής. Οι ψίθυροι, οι ειρωνείες και τα γελάκια από τους δεκάδες, σε σχέση με προηγούμενες συνεδριάσεις, συγκεντρωμένων προκάλεσαν ακόμα και την αντίδραση της προέδρου, η οποία αναφώνησε σε έντονο ύφος: “Από που ακούγονται αυτές οι φωνές; Παρακολουθήστε, ακούστε αλλά μην μιλάτε για να συνεχίσουμε…”

Όσο για τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο και στις δύο επιθέσεις που η ίδια και συνάδελφοί της δέχθηκαν, υποστήριξε ότι δεν αντέδρασαν, παρά το ότι τελούνταν αξιόποινες πράξεις. Όπως εξήγησε, “οι αστυνομικοί είδαν πάρα πολύ καθαρά την επίθεση σε βάρος μου και δεν έκαναν καμία κίνηση να μας προστατεύσουν, να το σταματήσουν ή να τους συλλάβουν. Ήταν κάτι που γινόταν μπροστά τους”.

Πρόεδρος: Γιατί έλαβε χώρα η επίθεση;

Μάρτυρας: Είμαστε άνθρωποι του Τύπου δεν θέλουν να καταγράφουμε. Δεν μπορώ να μπω στο μυαλό τους. Επίσης ο εκφοβισμός και μάλιστα σε γυναίκα. Μετά την εμπειρία μου παρατήρησα ότι συνήθως απευθύνονται σε γυναίκες ή σε πιο αδύναμα άτομα.

Πρόεδρος; Πήγατε στην αστυνομία για να καταγγείλετε το περιστατικό;

Μάρτυρας: Όχι γιατί πήγαμε στην ανακρίτρια λίγες μέρες μετά το συμβάν. Δεν έκανα μήνυση πρώτον λόγω της στάσης της αστυνομίας που δεν είχα εμπιστοσύνη και δεύτερον γιατί δεν ήταν εύκολο να βρω μάρτυρες, αφού είχαν τρομοκρατηθεί. Επίσης, δεν είχα βεβαιωμένα στοιχεία, δεν μου έδωσαν βίντεο ή κάτι που να βεβαιώνει τί συνέβη και πραγματικά δεν πίστευα ότι θα έβγαζε κάπου, θα ήταν άσκοπο.

Αναπλ. Εισαγγελέας: Με άλλα κόμματα έχετε δεχθεί αντίστοιχες επιθέσεις;

Μάρτυρας: Είναι μια πρωτοφανής κατάσταση που βιώνουμε με αυτό το κόμμα. Έχουν πρακτική εκφοβισμό.

Αν. Εισαγγελέας: Για ποιό λόγο;

Μάρτυρας: Δεν συμπαθούν τον Τύπο; δεν ξέρω, θα πρέπει να ρωτήσετε τους ίδιους. Εμείς δεν έχουμε προκαλέσει για να δεχόμαστε τέτοιες επιθέσεις….

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα