Δίκη Βατοπεδίου: Ενστάσεις στις 'ιερές ανταλλαγές'

Στιγμιότυπο από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων όπου πραγματοποιείται η δίκη για την υπόθεση Βατοπεδίου, με κατηγορουμένους 14 άτομα, την Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015.
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
Στιγμιότυπο από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων όπου πραγματοποιείται η δίκη για την υπόθεση Βατοπεδίου, με κατηγορουμένους 14 άτομα, την Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) EUROKINISSI

Η δίκη για τη Μονή Βατοπεδίου ξεκίνησε σήμερα με ενστάσεις. η υπεράσπιση ζήτησε την αποβολή του Δημοσίου από πολιτική αγωγή, επισημαίνοντας ότι η Πολιτεία δέχθηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστονίδας

Με ενστάσεις ξεκίνησε σήμερα η πολύκροτη δίκη για την υπόθεση των "ιερών ανταλλαγών" της Μονής Βατοπεδίου, με την υπεράσπιση να υποστηρίζει ότι "όλες οι κυβερνήσεις αποδέχονταν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής στη λίμνη".

Απόντος του ηγούμενου Εφραίμ, κατά την ακροαματική διαδικασία η υπεράσπιση υπέβαλε ένσταση ζητώντας την αποβολή του Δημοσίου από πολιτική αγωγή, με το σκεπτικό ότι δεν υφίσταται ζημία.

Οι υπερασπιστές επικαλέστηκαν 18 αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για 28 αγωγές που εχει υποβάλλει το Ελληνικό Δημόσιο, με τις οποίες δικαιώθηκε, όπως λένε, η Ιερά Μονή. Οι συγκεκριμενες αγωγές αφορούσαν κάθε ακίνητο που ήταν αντικείμενο ανταλλαγής  μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής.

Όπως ανέφεραν, "δεν ειναι αυτονόητο πως η κυριότητα ανήκει στο Δημόσιο και πως αυτή εξαρτάται κατα περίπτωση από τους τίτλους που προσκομίζονται. Δεν υπήρχαν υπερεκτιμήσεις στην αξία των ακινήτων. Δηλαδή 18-0", είπε συνήγορος, προσθέτοντας πως "επί 100 χρόνια η Μονή προσπαθούσε να επιλύσει την ιδιοκτησιακή διαφορά με το Δημόσιο με ειρηνικό και ωφέλιμο τρόπο και για τα δυο μέρη"

Μάλιστα,οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν πως η Μονή "είχε ένα όρμα να αξιοποιήσει το μετόχι στη λίμνη Βιστονίδα", όμως τα σχέδια αυτά "προσέκρουσαν στους τοπικούς παράγοντες, που έκαναν λόμπινγκ". Κατά την πλευρά της Μονης, τότε η Πολιτεία θέλησε να λύσει το πρόβλημα, "χρησιμοποιώντας και τοπικούς βουλευτές , όπως τον κ.Κοντο", για να τους διώξουν: "Πως όμως; Να απαλοτριώσουμε τη λίμνη; Δεν έχουμε λεφτά. Να τους δώσουμε άλλα και να φύγουν απο κεί. Απο πρωτοβουλία της Πολιτείας ξεκίνησαν οι ανταλλαγές. Το λέει και ο κ. Κοντός που ήταν Βατοπεδομάχος τότε, ότι οι ανταλλαγές ήταν επινόηση της Πολιτείας για να λύσει το πρόβλημα".

Βεβαίωση Μητσοτάκη

Οι συνήγοροι προσκόμισαν στο δικαστήριο και επικαλέστηκαν ένορκη βεβαίωση του επιτίμου προέδρου της ΝΔ, Κων. Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία "όλες οι κυβερνήσεις αποδέχονταν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής στη Λίμνη". Αρα τόνισε ο δικηγόρος, "δεν ειναι αυθαίρετη κατασκευή των δυο Μοναχών η όλη υπόθεση", επισημαίνοντας πως  "ήταν πολιτική απόφαση να μη γινει επιστροφή των ακινήτων".

Οσον αφορά την απαίτηση του Δημοσίου, ύψους σχεδόν 250 εκατ. ευρώ ως ζημία και 1,8 εκατ. για ηθική βλάβη,  η υπεράσπιση είπε "ότι η παράσταση πολιτικής αγωγής στηρίζεται στην ψευδή παραδοχή του Δημοσίου ότι του ανήκει η λίμνη και οι παραλίμνιες εκτάσεις".

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 31 Μαρτίου.

SHARE:

24Media Network