Δολοφονία Ζαφειρόπουλου: Οι συναντήσεις, οι αμοιβές και ο ρόλος των εμπλεκόμενων δικηγόρων

Στιγμιότυπο από αίθουσα δικαστηρίου
Στιγμιότυπο από αίθουσα δικαστηρίου EUROKINISSI

Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο κατέθεσαν ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου του ΕΚΠΑ και ποινικολόγος, Ηλίας Αναγνωστόπουλος και ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ και δικηγόρος, Θέμης Σοφός.

Τις ενέργειες όλων των εμπλεκόμενων δικηγόρων στην υπόθεση της δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου επιχειρεί να αποσαφηνίσει το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Την ολοκλήρωση της κατάθεσης του Θεοδ. Παναγόπουλου, ακολούθησαν εκείνες του καθηγητή Ποινικού Δικαίου του ΕΚΠΑ και ποινικολόγου, Ηλία Αναγνωστόπουλο και του αντιπροέδρου του ΔΣΑ και δικηγόρου, Θέμη Σοφού, οι οποίοι επιχείρησαν να αποσαφηνίσουν όσες αντικρουόμενες θέσεις έχουν αναφερθεί κατά την ακροαματική διαδικασία.

Ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος, ο οποίος είχε αναλάβει, μαζί με το Μιχ. Ζαφειρόπουλο, την υπεράσπιση του Αρ. Φλώρου στην υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας κατά του 65χρονου δικηγόρου που σήμερα έχει προφυλακιστεί για τη «μαφία των φυλακών». Αν και είχε κληθεί, ο ίδιος -όπως είπε- δεν θέλησε να παρευρεθεί σε συναντήσεις με την άλλη πλευρά, και συγκεκριμένα με τον Αλ. Λυκουρέζο και τον προφυλακιστέο δικηγόρο.

«Είπα ότι δεν θα πάω γιατί είμαι καινούργιος στην υπόθεση αλλά και γιατί δεν καταλαβαίνω το νόημα της συνάντησης. Δεν ήταν τροχαίο να τα βρουν. Έμοιαζε αφύσικο. Το ραντεβού ήταν για τις 18.30 και (σ.σ. ο Μιχ. Ζαφειρόπουλος) θα με ενημέρωνε μετά. Με πήρε την επόμενη ημέρα και μου είπε ότι κάναμε μια συζήτηση που δεν έβγαλε πουθενά. Μου είπε ότι τα χρήματα που ζητούνται είναι παράλογα. Του λέω 200-300 χιλιάδες; Μου λέει μιλάμε για πολλά! Του λέω 1 εκ; Και μου λέει βάλε. Του λέω 2; Μου λέει καλά είσαι! Μου είπε ότι τα ζήτησε ο Λυκουρέζος παρουσία του Θ.Παναγόπουλου ο οποίος δε μίλησε» ανέφερε.

Κατέθεσε μάλιστα, και όσα ειπώθηκαν σε μία συγκεκριμένη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλ. Λυκουρέζο το Σεπτέμβρη του 2017: «Του είπα ότι είμαι κι εγώ στην υπόθεση. Του είπα ότι την Δευτέρα θα ζητήσουμε μια αναβολή επειδή δεν είμαι έτοιμος και ρώτησα αν θα είχε πρόβλημα να συμφωνήσει. Μου είπε: «δε φταις εσύ που τα πράγματα δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σημερα. Αν δεν υπάρξει κίνηση καλής θελήσεως και δεν αλλάξει κάτι μέσα στο Σαββατοκύριακο, εμείς θα αντιλέξουμε στο αίτημα αναβολής».

"Τα βρήκαν μπροστά μου"

Κατά την κατάθεσή του, ο Θεμ. Σοφός, ο οποίος είχε αναλάβει για κάποιους μήνες την νομική εκπροσώπηση του 65χρονου δικηγόρου, ανέφερε πως ο ίδιος είχε συμβουλέψει τον τελευταίο να μην παρασταθεί ως πολιτική αγωγή στη δίκη για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του, αλλά ανάλογα με την έκβαση της δίκης να ασκήσει τις όποιες αξιώσεις του.

Αναφέρθηκε δε σε συνάντηση που είχαν ο 65χρονος δικηγόρος με τον Αρ. Φλώρο στο Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού τον Ιούλιο του 2017, στην οποία ήταν παρών ο ίδιος. Όπως περιέγραψε, ο 65χρονος «είπε ότι θεωρεί πως ο Φλώρος έδωσε την εντολή για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του, αν και δεν έχει αποδείξεις. Ο Φλώρος απάντησε ότι δεν είχε λόγο να το κάνει γιατί ο ΔΕΣΜΗΕ θα προχωρούσε την υπόθεση και με άλλον δικηγόρο. Στο τέλος της συζήτηση σηκώθηκε και του είπε «εγώ δε θα αξιώσω τίποτα άλλο από εσένα» και του λέει και ο Φλώρος «ούτε εγώ» αναφερόμενος σε κάποιες αγωγές που είχε κάνει. Τα βρήκαν μπροστά μου. Με κεφαλαία το λέω».

Πρόεδρος: Μα πως έδωσαν τα χέρια;

Σοφός: Καταπραΰνθηκε μέσα του η αντίληψη της αντιδικίας αλλά δεν ξέρω αν πείσθηκε.

Πρόεδρος: Ο ίδιος σε εμάς είπε ότι δεν έγινε τίποτα

Σοφός: Εγώ δε θα προβώ σε χαρακτηρισμούς για τον ίδιο και για όσα λέει. Αυτά που λέω προκύπτουν και από αλλά πράγματα.

Πρόεδρος: Είχε ενημερώσει τους συνηγόρους του;

Σοφός: Θεωρώ ότι ο κ. Λυκουρέζος το ήξερε.

Ωστόσο, τον Αύγουστο του 2017 ο Μιχ. Ζαφειρόπουλος τηλεφώνησε στο Θεμ. Σοφό και τον ρώτησε «είσαι σίγουρος ότι έδωσαν τα χέρια;». «Του λέω ναι, γιατί με ρωτάς; Και μου λέει χθες έγινε ένα ραντεβού στο γραφείο Λυκουρέζου και ζητάνε χρήματα. Του λέω περίμενε να πάρω Αντωνόπουλο και σε παίρνει εκείνος ή εγώ. Επικοινωνώ με Αντωνόπουλο και του λέω ότι ζητάνε λεφτά. «Τι είναι αυτά; Εγώ ποτέ δεν τους είπα να ζητήσουν λεφτά!». Του είπα να πάρει τον Ζαφειρόπουλο γιατί δεν μου αρέσουν αυτά που ακούω» ανέφερε ο μάρτυρας, ενώ υποστήριξε ότι ο 65χρονος θα έστελνε ένα email που θα ξεκαθαρίζει τα πάντα. Μάλιστα, ο Θεμ. Σοφός προσκόμισε στο δικαστήριο το έγγραφο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μαφία των φυλακών: Στη φυλακή η δικηγόρος

Δολοφονία Ζαφειρόπουλου: Η τελευταία λέξη που μου είπε, ήταν "με σκοτώσανε"

Δίκη Ζαφειρόπουλου: Μάρτυρες που πεθαίνουν, δικηγόροι - μεσάζοντες, απειλές και εκβιασμοί

SHARE:

24Media Network