Ένα “θαύμα” 39 ετών, έκρυβε μια διπλή γυναικοκτονία

Ένα “θαύμα” 39 ετών, έκρυβε μια διπλή γυναικοκτονία
Η Ανέτ Σνι αριστερά και η Μπάρμπαρα Όμπερχολτζερ δεξιά. RockyMountainColdCase.org

Οδηγός ημιφορτηγού που είχε σωθεί από θαύμα, σε χιονοθύελλα που έπληξε το Κολοράντο το Γενάρη του 1982 συνελήφθη ως ύποπτος για τη δολοφονία δυο γυναικών. Στοιχεία δείχνουν πως τις σκότωσε πριν εγκλωβιστεί και εκπέμψει SOS.

Οι χιονοθύελλες για το Κολοράντο είναι ό,τι η ηλιοφάνεια για την Ελλάδα. Φέτος προέκυψε η 4η μεγαλύτερη, στην ιστορία του Ντένβερ, με το χιόνι να φτάνει στα 61 εκατοστά στο διεθνές αεροδρόμιο, στις 6 το απόγευμα. Το ρεκόρ κρατούν τα 116 εκατοστά του Δεκεμβρίου του 1913. To 1982 δεν αποτέλεσε την εξαίρεση του κανόνα. Η χιονοθύελλα που έπληξε το ανατολικό Κολοράντο στις 7 και 8 του Γενάρη είχε ως συνέπεια να φτάσει το χιόνι στα 56 εκατοστά.

Στις 7 Ιανουαρίου του 1982 οι εφημερίδες της πόλης ενημέρωναν για ένα “θαύμα” -όπως έγραψαν- που είχε γίνει, την προηγουμένη το βράδυ. Αφορούσε τον οδηγό ημιφορτηγού που είχε εγκλωβιστεί στο Γκουανέλα Πας, πέρασμα από τα Ρόκι Μάουντενς (τη μεγαλύτερη οροσειρά της Βορείου Αμερικής).

Εξέπεμψε το σήμα SOS, ανάβοντας το σχετικό πυροτέχνημα που είχε στο αυτοκίνητο του. Αυτό έγινε ορατό από τον Σερίφη της Τζέφερσον Κάουντι, επιβάτη πτήσης της United Airlines, με προορισμό την Καλιφόρνια. Αμέσως ειδοποίησε το πλήρωμα του αεροσκάφους, που με τη σειρά του ειδοποίησε τις αρχές. Λίγες ώρες οι πυροσβέστες που ανέλαβαν να σώσουν τον 30χρονο Άλαν Λι Φίλιπς, τον εντόπισαν.

Ο Ντέιβ Μοντόγια, επικεφαλής διασώστης είπε στο 9news πως ο Φίλιπς τους υποδέχθηκε με ένα “Ω Θεέ, σώθηκα”, πριν τους εξηγήσει πως επειδή είχε πιει λίγο παραπάνω αποφάσισε να επιστρέψει σπίτι του. Όταν τον ρώτησαν για την επιλογή να περάσει από το επικίνδυνο πέρασμα, εξήγησε πως “δεν το βρήκα άσχημη ιδέα”, με τον Μοντόγια να σκέφτεται πόσο τυχερός είχε σταθεί “γιατί τον σώσαμε μέσα από την κόλαση”. Ο πρώην πυροσβέστης θυμάται ότι ο Φίλιπς είχε μια μεγάλη μελανιά στο πρόσωπο του. Είχε πει πως την απέκτησε όταν ‘έπεσε’ πάνω στην πόρτα του αυτοκινήτου του.

Ο Άλαν Λι Φίλιπς, την ημέρα της σύλληψης του που ήλθε 28 χρόνια μετά τις δυο δολοφονίες που έκανε. @2021 Park County Sheriff's Office via AP

 

Την επομένη οι ίδιες εφημερίδες μετέδωσαν την είδηση ότι εντοπίστηκε νεκρή η 29χρονη Μπάρμπαρα Όμπερχολτζερ, η οποία εργαζόταν σε χιονοδρομικό κέντρο που βρίσκεται στο Mπρίκενριτζ, έξω από το Ντένβερ -κοντά στο Γκουανέλα Πας. Σημείωναν πως αγνοείται και η 22χρονη Ανέτ Σνι. Σύμφωνα με μαρτυρίες, λίγες ώρες πριν την εξαφάνιση τους βρίσκονταν, μαζί, έξω από το Μπέκενριτζ. Η σορός της Σνι εντοπίστηκε έξι μήνες αργότερα. Όπως και η Όμπερχολτζερ, είχε δολοφονηθεί.

Οι τρεις αυτές ειδήσεις δεν συνδέθηκαν μεταξύ τους. Οι έρευνες για τις δολοφονίες των γυναικών που είχαν δεχθεί πυροβολισμούς, δεν είχαν καταλήξει κάπου και οι φάκελοι είχαν κλείσει, για να τοποθετηθούν στις cold cases.

Όπως γράφει η Independent, βγήκαν από εκεί από έναν συνταξιούχο ντετέκτιβ που προσέλαβε η οικογένεια της Σνι το 1989, για ένα δολάριο το χρόνο. Αυτό που ήθελε ο Τσάρλι ΜακΚόρμικ ήταν να βρει τον ένοχο. Μια από τις τελευταίες εμπνεύσεις που είχε ήταν να βάλει το κοινό DNA που βρέθηκε στα θύματα, σε ιστοσελίδα γενεαλογίας όπου άνθρωποι ψάχνουν από πού προέρχονται και συνήθως βρίσκουν συγγενείς που δεν ήξεραν πως έχουν. Εκεί εντόπισε το DNA του Φίλιπς, το συνέδεσε με την παρουσία του σε μέρος που εθεάθησαν τελευταία φορά οι γυναίκες (λόγω της διάσωσης-θαύμα τον θυμούνταν όλοι) και μετά ειδοποίησε τις αρχές.

Στις 3 του περασμένου Μάρτη η αστυνομία της Παρκ Κάουντι κάλεσε τα media σε συνέντευξη Τύπου, για να ανακοινώσει τη σύλληψη του υπόπτου για τις δολοφονίες των Όμπερχολτζερ και Σνι, 39 χρόνια νωρίτερα.

Στον 70χρονο σήμερα, Φίλιπς απαγγέλθηκαν δύο κατηγορίες για δολοφονία πρώτου βαθμού, δυο για επίθεση πρώτου βαθμού και άλλες δυο για απαγωγή. Τα στοιχεία έδειχναν πως ο συνταξιούχος μηχανικός και πατέρας τριών παιδιών είχε δολοφονήσει τις γυναίκες, πριν εγκλωβιστεί στο Γκουανέλα Πας και σωθεί από θαύμα.

Σύμφωνα με την έρευνα (που διαθέτει αμέτρητες σελίδες με στοιχεία και σημειώσεις), οι γυναίκες είχαν κάνει μαζί ωτοστόπ έξω από το Mπρίκενριτζ. Ο Φίλιπς τις απήγαγε την ίδια μέρα, τις πυροβόλησε και τις παράτησε στην κορυφή του Hoosier Pass για να πεθάνουν από το κρύο. Εκεί εντοπίστηκε λίγες ώρες μετά η Όμπερχολτζερ. Η σορός της Σνι βρέθηκε στην ‘αγροτική περιοχή’ της Παρκ Κάουντι. Ο Φίλιπς δεν εξήγησε ποτέ γιατί έκανε ό,τι έκανε. Μόλις είδε την αστυνομία στην πόρτα του σπιτιού του, παραδόθηκε χωρίς αντίσταση. Οι ακροάσεις της υπόθεσης του θα γίνουν στις 13/9.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα