Ένοπλες ληστείες στην Πάτρα: Η Αντιτρομοκρατική παρακολουθεί την υπόθεση αλλά με χαμηλές προσδοκίες

Ένοπλες ληστείες στην Πάτρα: Η Αντιτρομοκρατική παρακολουθεί την υπόθεση αλλά με χαμηλές προσδοκίες
ΕΛΑΣ

Τα στοιχεία δείχνουν στους έμπειρους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής πως η δραστηριότητα των συλληφθέντων και τα κίνητρά τους ανήκουν περισσότερο στην σφαίρα του κοινού ποινικού δικαίου, παρά στην τρομοκρατία.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Ασφάλειας Πατρών και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για την εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε, τα μέλη της οποίας, διέπρατταν κλοπές μοτοσυκλετών και ένοπλες ληστείες, ενώ παράλληλα δραστηριοποιούνταν στην καλλιέργεια και πώληση κάνναβης στην Πάτρα.

Οι συλληφθέντες ήταν όλοι τους αντιεξουσιαστές και ένας εκ των συλληφθέντων είναι γιος μέλους της «17 Ν» που έχει αποφυλακιστεί από το 2010.

Ομολογουμένως, για τους έμπειρους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής υπάρχουν χαμηλές προσδοκίες ως προς την πιθανότητα να πρόκειται για προσπάθεια χρηματοδότησης μία νέας τρομοκρατικής οργάνωσης, αν και δεν εξαιρούν την πιθανότητα αυτή, μέχρι να αναλυθούν πλήρως όμως, όλα τα στοιχεία και κυρίως το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών υπολογιστών που κατέσχεσαν.

Ωστόσο, όπως οι αξιωματικοί αυτοί επισημαίνουν, η δραστηριότητα των συλληφθέντων και τα κίνητρά τους, φαίνεται έως τώρα να ανήκουν περισσότερο στην σφαίρα του κοινού ποινικού δικαίου, παρά στην τρομοκρατία. Σίγουρα δεν απέφυγαν τα λάθη αφού σε ιατρική μάσκα μετά από ληστεία είχε βρεθεί το DNA ενός εκ των δραστών. Κάθε στοιχείο που άφηναν πίσω τους, οδήγησε και την Ασφάλεια Πατρών στο κατώφλι τους.

Ακόμη και αν είναι αντιεξουσιαστές και συμπαθούντες της τρομοκρατίας, η καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών όπως επισημαίνουν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής, δεν ταιριάζει με το προφίλ ενός τρομοκράτη. Τα εκρηκτικά εξετάζονται αν θα χρησιμοποιούνταν σε στόχους, όμως υπάρχει και η πιθανότητα των ΑΤΜ για την ανατίναξή τους και αφαίρεση μετρητών, κάτι που εξηγείται καλύτερα και από την ύπαρξη βραδύκαυστου φυτιλιού, παρά τυχόν ωρολογιακών μηχανισμών που είναι προτιμότεροι σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Την πλήρη εικόνα θα την έχουν οι Αρχές όμως όταν αναλυθούν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές τους. Στην κατοχή τους βρέθηκαν και ιδιόχειρες σημειώσεις με σχεδιασμό εγκληματικών πράξεων, οι οποίες αφορούσαν όμως και αφορούν είτε ληστρικές επιδρομές που ήδη είχαν πράξει είτε παρόμοιες επιθέσεις που σχεδίαζαν. Ο γιος του πρώην μέλους της «17 Ν» είχε συλληφθεί δύο φορές, η μία για συμμετοχή σε επεισόδια στην Πάτρα σε πορεία αλληλεγγύης για τον Κουφοντίνα όπου στην οικία του είχε βρεθεί και μία χειροβομβίδα κρότου-λάμψης και άλλη μία φορά για κατοχή ναρκωτικών.

Σε κάθε περίπτωση η Αντιτρομοκρατική έχει ρίξει το βλέμμα της πάνω στην υπόθεση με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, η πορεία και η εξέλιξη της έρευνας όμως θα βασιστεί στα ευρήματα των αναλύσεων των στοιχείων που υπάρχουν και όχι στις πεποιθήσεις τους, όπως επίσης συνεχίζεται η έρευνα και για το ποινικό σκέλος και εύρος της υπόθεσης.

Η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας

Η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας για την υπόθεση αναφέρει:

«Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας, διέπρατταν κλοπές μοτοσυκλετών και ένοπλες ληστείες, ενώ παράλληλα δραστηριοποιούνταν στην καλλιέργεια και πώληση κάνναβης στην Πάτρα.

Σε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες χθες, Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023 συνελήφθησαν επτά ημεδαποί, μέλη της οργάνωσης.

Σε βάρος τους καθώς και σε βάρος τουλάχιστον ενός ακόμη συνεργού τους, που αναζητείται, σχηματίστηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας έχουν οργανωθεί για κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση τέλεση ληστειών και διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, την παρασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών καθώς και για παράβαση των νομοθεσιών για την παράνομη λειτουργία ραδιοσυχνοτήτων, για τα ναρκωτικά και για τις φωτοβολίδες και τα πυροτεχνήματα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης τουλάχιστον από το 2020, ενώθηκαν με σκοπό τη διάπραξη ένοπλων ληστειών σε υποκαταστήματα τραπεζών ΕΛ.ΤΑ. και σουπερμάρκετ καθώς και κλοπών δίκυκλων οχημάτων, στην περιοχή της Πάτρας.

Για να πετύχουν το σκοπό τους προηγουμένως, είχαν προμηθευτεί πιστόλια, κατάλληλη ενδυμασία για να καλύπτουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και του σώματος τους (όπως μπουφάν, περούκες, ιατρικές μάσκες γυαλιά, καπέλα τύπου τζόκεϊ κ.α.), ενώ προέβαιναν στην κλοπή μοτοσυκλετών, τις οποίες χρησιμοποιούσαν κατά την τέλεση των ληστειών.

Παράλληλα, για να μεγιστοποιήσουν το παράνομο περιουσιακό τους όφελος, μέλη της οργάνωσης, είχαν διαμορφώσει σε οικίες όπου διέμεναν, κατάλληλους χώρους με υδροπονικές καλλιέργειες κάνναβης, ενώ οι ποσότητες που παράγονταν στη συνέχεια πωλούνταν στην περιοχή του κέντρου της Πάτρας.

Πιο αναλυτικά, ως προς τον τρόπο δράσης τους, αφού επέλεγαν το κατάστημα- στόχο, ενώνονταν σε ομάδες τουλάχιστον τριών ατόμων, από τα οποία, οι δύο εισέρχονταν στο κατάστημα, ενώ ο τρίτος ανέμενε εξωτερικά έχοντας το ρόλο του τσιλιαδόρου.

Για τη μετάβασή τους στο χώρο των ληστειών, χρησιμοποιούσαν δίκυκλα, τα οποία αφαιρούσαν από σημεία που βρίσκονταν κοντά στις οικίες- καβάτζες, αφού προηγουμένως λάμβαναν υπόψη και τον τελικό προορισμό του δρομολογίου διαφυγής τους. Μετά την τέλεση των ληστειών, εγκατέλειπαν το δίκυκλο- μέσο διαφυγής συνήθως στην περιοχή της Αγυιάς, άλλαζαν ρούχα και διέφευγαν με διαφορετικό όχημα.

Μάλιστα, κατά τη δράση τους και προκειμένου να μην εντοπίζονται από τις Αρχές, λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, όπως χρήση ασυρμάτων, αποφυγή τηλεφωνικών συνομιλιών και δια ζώσης σχεδιασμό της παράνομης δραστηριότητάς τους.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε 9 συνολικά οικίες καθώς και σε χώρο στάθμευσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο πιστόλια, αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός αποτελούμενος από 274 γρ. C4, πυροκροτητή και βραδύκαυστο φιτίλι, περούκες, κράνη, περιλαίμια, κουκούλες FULL- FACE, αντιασφυξιογόνες μάσκες καθώς και ρουχισμός που χρησιμοποιήθηκε στην τέλεση πράξεων, βιβλία με περιεχόμενο που αφορά στην αναρχία και την τρομοκρατία, ιδιόχειρες σημειώσεις με σχεδιασμό εγκληματικών πράξεων, πρώτες ύλες για την κατασκευή μολότοφ (φιάλες), 3 ασύρματοι πομποδέκτες, πλήθος ψηφιακών πειστηρίων (κινητά τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές), 2.150 ευρώ, 4 εγκαταστάσεις υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης σε κατάλληλα διαμορφωμένους εσωτερικούς χώρους, 17 κιλά και 996 γραμμάρια κάνναβης καθώς και 77 δενδρύλλια κάνναβης.

Μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιαστεί επτά ένοπλες ληστείες στην περιοχή της Πάτρας (τρείς σε καταστήματα τραπεζών, τρείς σε υποκαταστήματα ΕΛ.ΤΑ. και μία σε σουπερμάρκετ) καθώς και 10 κλοπές δίκυκλων οχημάτων, με το παράνομο περιουσιακό όφελος να ανέρχεται στα 19.090 ευρώ, ενώ η αξία των δίκυκλων οχημάτων που αφαιρέθηκαν ανέρχεται στα 10.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τη συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις, για την εξέλιξη των οποίων, θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα