Επαναστατική Αυτοάμυνα: Ετοίμαζαν ισχυρό χτύπημα - Εν αναμονή των αναλύσεων από ψηφιακά πειστήρια

Απολογία των φερόμενων ως μελών της οργάνωσης "Επαναστατική Αυτοάμυνα"
Απολογία των φερόμενων ως μελών της οργάνωσης "Επαναστατική Αυτοάμυνα" EUROKINISSI

"Εκείνο που τρομάζει ακόμα περισσότερο είναι η ποσότητα και η δύναμη των εκρηκτικών υλών που κατασχέσαμε. Ευτυχώς προλάβαμε", τόνισε ο Διοικητής της Αντιτρομοκρατικής. Συνεχίζονται οι έρευνες και η υψηλή επιφυλακή.

Δεδομένο θεωρείται από τις Αρχές, εξαιτίας των κατασχεθέντων πειστηρίων, ότι ετοιμαζόταν ηχηρό, ισχυρό και καλά οργανωμένο χτύπημα είτε με χρήση οπλισμού είτε με βομβιστική ενέργεια εξαιτίας ύπαρξης μεγάλων ποσοτήτων ΤΝΤ, ζελατινοδυναμίτιδας και 40 κιλών ANFO, είτε διπλό χτύπημα, ενδεχομένως και προς αστυνομικούς στόχους όπως έχει πράξει στο παρελθόν η συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση, από την χρονική περίοδο που διανύουμε, δηλαδή λίγο πριν την Επέτειο του Πολυτεχνείου έως και τον Δεκέμβριο.

Βεβαίως, όλα αυτά δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμη, δηλαδή ο τρόπος, ο τόπος και ο χρόνος, καθώς οι ανακρίσεις συνεχίζονται όπως συνεχίζεται και η ανάλυση ειδικά των ψηφιακών πειστηρίων που έχουν μεταφερθεί στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. και εντοπίστηκαν στην οικία του αναζητούμενου και τραυματισμένου από την ληστεία στον Χολαργό, τρομοκράτη, στα οποία μπορεί να κρύβεται θησαυρός πληροφοριών μπορεί όμως και όχι.

«Εκείνο που τρομάζει ακόμα περισσότερο είναι η ποσότητα και η δύναμη των εκρηκτικών υλών που κατασχέσαμε. Ευτυχώς προλάβαμε», τόνισε ο Διοικητής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Αστυνομικός Διευθυντής Ελευθέριος Χαρδαλιάς, κατά την επίσημη παρουσίαση της πορείας των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής που οδήγησαν στις συλλήψεις μελών της τρομοκρατικής ομάδας «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας».

Η είσοδος της πολυκατοικίας όπου βρίσκεται το διαμέρισμα στον Χολαργό, επί της οδού 17ης Νοεμβρίου 57
Η είσοδος της πολυκατοικίας όπου βρίσκεται το διαμέρισμα στον Χολαργό, επί της οδού 17ης Νοεμβρίου 57 EUROKINISSI

Η πεποίθηση των Αρχών είναι ότι το επικείμενο χτύπημα ή τα χτυπήματα θα γίνονταν νυχτερινές ώρες και ξημερώματα για ευνόητους λόγους, ενώ το καλάσνικοφ-«σφραγίδα» της «Ο.Ε.Α.» που είχε δεχτεί τροποποίηση με προσθήκη χειρολαβής για καλύτερη δυνατότητα βολής και ράγας τύπου «Picatinny» και έχει χρησιμοποιηθεί σε όλες τις τρομοκρατικές της επιθέσεις είχε την δυνατότητα προσθήκης νυχτερινής διόπτρας και σκοπευτικού lazer, τα οποία επίσης εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν.

Με λίγα λόγια είχαν αναβαθμίσει τον οπλισμό τους με τέτοιο τρόπο ώστε να μην …αστοχήσουν, ότι και αν αυτό συνεπάγεται για τις προθέσεις τους. Η αποτροπή ενός τέτοιου χτυπήματος λοιπόν εκ των πραγμάτων αποτελεί μία μεγάλη επιτυχία της Αντιτρομοκρατικής.

Πρόσθετα, εντοπίστηκαν ένα καλάσνικοφ που χρησιμοποιήθηκε στη ληστεία του Χολαργού, ακόμη τρία καλάσνικοφ, ένα υποπολυβόλο και πιστόλια. «Αυτά τα όπλα σκοτώνουν. Δύο από αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί. Ευτυχώς δεν σκότωσαν, τραυμάτισαν όμως αστυνομικούς. Δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν και χειροβομβίδα, όπως ξέρετε. Δεν γνωρίζουμε τι αθώα θύματα μπορούσε να προκαλέσει, συγκεκριμένα στη γαλλική Πρεσβεία στο κέντρο της Αθήνας», τόνισε επίσης ο Διοικητής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Αστυνομικός Διευθυντής Ελευθέριος Χαρδαλιάς.

Επαναστατική Αυτοάμυνα: Ετοίμαζαν ισχυρό χτύπημα - Εν αναμονή των αναλύσεων από ψηφιακά πειστήρια
Επαναστατική Αυτοάμυνα: Ετοίμαζαν ισχυρό χτύπημα - Εν αναμονή των αναλύσεων από ψηφιακά πειστήρια
Επαναστατική Αυτοάμυνα: Ετοίμαζαν ισχυρό χτύπημα - Εν αναμονή των αναλύσεων από ψηφιακά πειστήρια
Επαναστατική Αυτοάμυνα: Ετοίμαζαν ισχυρό χτύπημα - Εν αναμονή των αναλύσεων από ψηφιακά πειστήρια

Σημειώνεται ότι οι έρευνες των Αρχών συνεχίζονται για τον εντοπισμό και τυχόν άλλων μελών της συγκεκριμένης οργάνωσης, όπως παραμένουν σε υψηλή επιφυλακή, ειδικά αυτή την χρονική περίοδο με ανοιχτό πάντα το ενδεχόμενο εντός τρομοκρατικού χτυπήματος από κάποια άλλη τρομοκρατική οργάνωση που τα μέλη της παραμένουν ασύλληπτα όπως είναι η περίπτωση της «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών».

Ερωτηματικά για την κατοχή φάρου αυτοκόλλητων ασθενοφόρου

Ανάμεσα σε όλα όσα προσπαθούν να αναλύσουν και να εξάγουν σαφέστερα συμπεράσματα οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής είναι και τα πειστήρια που βρέθηκαν στις οικίες των δραστών και στις γιάφκες, όπως ο φάρος ασθενοφόρου, οι αυτοκόλλητες επιγραφές ασθενοφόρου και το σκάνερ συχνοτήτων και είναι πολύ πιθανόν να έκλεβαν βαν που θα τροποποιούσαν να μοιάζει σε ασθενοφόρο ώστε να το χρησιμοποιήσουν είτε ως μέσο κατόπτευσης και παρακολούθησης στόχου, ως μέσο ασφαλούς προσέγγισης στόχου για την επικείμενη επίθεση και διαφυγής είτε ακόμα και για να το σταθμεύσουν και το παγιδεύσουν με εκρηκτικά. Αυτά είναι ερωτήματα που επίσης προσπαθεί να απαντήσει από την συνεχιζόμενη έρευνά της η Αντιτρομοκρατική.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όλος αυτός ο εξοπλισμός, τα αλεξίσφαιρα, τα όπλα, τα σκάνερ, τα εκρηκτικά κλπ. αποδεικνύουν πως ετοίμαζαν ένα πολύ δυνατό και οργανωμένο χτύπημα, με σοβαρές συνέπειες και επιθυμία να προκαλέσουν θύματα και για αυτόν ακριβώς τον λόγο ο διοικητής της Αντιτρομοκρατικής τόνισε ότι «ευτυχώς προλάβαμε».

Επαναστατική Αυτοάμυνα: Ετοίμαζαν ισχυρό χτύπημα - Εν αναμονή των αναλύσεων από ψηφιακά πειστήρια

Αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι είχαν επιδοθεί σε ένοπλες ληστείες με σκοπό την χρηματοδότηση του «επαναστατικού ταμείου» και την συλλογή οπλισμού και εκρηκτικών υλών.

Οπλισμός που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε κάποιο πιθανό επικείμενο χτύπημα, ίσως και με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στα Εξάρχεια και καθώς πλησιάζουμε την επέτειο του Πολυτεχνείου και την επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, σε βάρος αστυνομικών ή Πρεσβειών λόγω επίσης της χρονικής συγκυρίας και επικαιρότητας, καθώς έχουν αποδείξει από το παρελθόν ότι αυτοί είναι οι αγαπημένοι τους στόχοι. Αυτό βεβαίως μένει να διαπιστωθεί από την πορεία των ερευνών και την ανάλυση των πειστηρίων που έχουν στην κατοχή τους πλέον οι Αρχές.

Τα αποτελέσματα των ερευνών των Αρχών φανερώνουν και την πραγματικότητα μίας άλλης συλλογιστικής, αυτής των συγκοινωνούντων δοχείων στην τρομοκρατία, ειδικά μετά την εντοπισμό και την σύλληψη του 41χρονου Β.Σ. που είχε συλληφθεί το 2010 από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, κατηγορούμενος για ένταξη και συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης και αποφυλακίστηκε, στις 12 Φεβρουαρίου 2018, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 43 του Ν. 4489/2017 (νόμος Παρασκευόπουλου).

Επαναστατική Αυτοάμυνα: Ετοίμαζαν ισχυρό χτύπημα - Εν αναμονή των αναλύσεων από ψηφιακά πειστήρια

Τα πέντε "χτυπήματα" του Ο.Ε.Α.

Ύστερα από πέντε χρόνια τρομοκρατικής δραστηριότητας η «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας» κράτησε το ίδιο καλάσνικοφ ως «σφραγίδα» των χτυπημάτων της και τελικά είναι αυτό που πρόδωσε μέσω της βαλλιστικής εξέτασης τα άτομα που είχαν στα χέρια τους οι άντρες της Αντιτρομοκρατικής.

Το «ντεμπούτο» τους έγινε στις 25 Μαΐου 2014 (ημέρα διεξαγωγής των ευρωεκλογών) όταν επιτέθηκαν με καλάσνικοφ σε κτίριο επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη στα Εξάρχεια όπου στεγάζονται τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν με κείμενο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 3 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς, στο οποίο ζητούσαν “να αποσυρθεί ο νέος νόμος για τις φυλακές, να καταργηθεί ο αντιτρομοκρατικός νόμος, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να σταματήσει το πογκρόμ κατά των μεταναστών”.

Στις 31 Ιουλίου 2016 σημειώθηκε άλλη μία επίθεση με καλάσνικοφ, αυτή τη φορά εναντίον του κτιρίου όπου στεγάζεται η πρεσβεία του Μεξικού, στην πλατεία Κολωνακίου.

Στις 10 Νοεμβρίου 2016 λίγες ημέρες πριν την άφιξη του τότε Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, σημειώθηκε επίθεση με χειροβομβίδα εναντίον της Γαλλικής Πρεσβείας στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, κατά την οποία τραυματίσθηκε ελαφρά ένας ειδικός φρουρός.

Τρεις μέρες αργότερα, στις 14 Νοεμβρίου, η ΟΕΑ δημοσίευσε στο διαδίκτυο μακροσκελή ανάληψη ευθύνης για τις δύο τελευταίες επιθέσεις, αναφέροντας ως σκοπό τους την “συγκρότηση ενός διεθνούς επαναστατικού κινήματος”, ενώ κατηγορούσαν το γαλλικό, το μεξικανικό και το ελληνικό κράτος για τη στάση τους απέναντι στους πρόσφυγες, στα κοινωνικά κινήματα, στο φυσικό περιβάλλον και στις τοπικές κοινότητες. Σημείωναν μάλιστα, πως η επίθεση στη πρεσβεία του Μεξικού, πραγματοποιήθηκε μια βδομάδα μετά την 20η επέτειο από τον θάνατο του αναρχικού Χριστόφορου Μαρίνου από τα ΕΚΑΜ.

Στις 10 Ιανουαρίου 2017 σημειώνεται η τρίτη κατά σειρά επίθεση με καλάσνικοφ, αυτή τη φορά εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία τραυματίσθηκε ελαφρά ένας αστυνομικός.

Στις 6 Νοεμβρίου 2017 σημειώθηκε το τέταρτο «χτύπημα» με καλάσνικοφ στο ίδιο σημείο, δηλαδή έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και πάλι με τον ίδιο στόχο, δηλαδή την διμοιρία των ΜΑΤ, όπου οι βολίδες κατέληξαν σε κολώνα, λίγα εκατοστά πάνω από τα κεφάλια των αστυνομικών σκοπών της διμοιρίας.

Οι συλληφθέντες για την
Οι συλληφθέντες για την "Επαναστατική Αυτοάμυνα" οδηγούνται στον εισαγγελέα EUROKINISSI

Το μοιραίο λάθος που οδήγησε σε ντόμινο

Επί σειρά ημερών φαίνεται να είχαν τεθεί υπό στενή παρακολούθηση οι κινήσεις των συλληφθέντων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα» με την αρχή του νήματος των εξελίξεων να είναι το λάθος που έκαναν κατά τη διάρκεια της ληστείας στο πρακτορείο ΟΠΑΠ Play του Χολαργού, στις 21 Οκτωβρίου.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, δράστες στο συγκεκριμένο περιστατικό ήταν ο γνωστός από τον «Επαναστατικό Αγώνα» τρομοκράτης, Β.Σ. 41 ετών και ο 46χρονος συνεργός του Δ.Χ., ηγετικό στέλεχος της κατάληψης αντιεξουσιαστών GARE, στην Καλλιδρομίου, στα Εξάρχεια, ο οποίος αναζητείται.

Υπενθυμίζεται ότι συλληφθέντες είναι ο 41χρονος παλιός γνώριμος των Αρχών από τον «Επαναστατικό Αγώνα», ο 45χρονος με το διαμέρισμα-«γιάφκα» στον Χολαργό, η 39χρονη σύντροφος του 46χρονου που αναζητείται και οδηγήθηκαν το απόγευμα ενώπιον του Εισαγγελέα. Έχουν πραγματοποιηθεί 17 κατ’ οίκον έρευνες και προσήχθησαν 13 άτομα στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, όπου εξετάστηκαν για τυχόν εμπλοκή τους στην υπόθεση.

Εκείνο το βράδυ, την στιγμή που 41χρονος έδινε το όπλο του στον 46χρονο που ακολουθούσε πίσω του, κατά λάθος εκπυρσοκρότησε το καλάσνικοφ και τραυματίστηκε στο αριστερό πόδι ο 46χρονος Δ.Χ., με αποτέλεσμα οι Αρχές να εντοπίσουν κάλυκα και αίμα στο σημείο και το κουβάρι να ξετυλιχθεί πολύ σύντομα.

Ο 46χρονος, που θεωρείται επικεφαλής μίας από τις σκληρές καταλήψεις-ορμητήρια των Εξαρχείων που έχει καταληφθεί και ανακαταληφθεί πολλές φορές, έχουν στοιχεία στην Αντιτρομοκρατική ότι αναζήτησε μέσω φιλικών προσώπων του συνεργού του και τρομοκράτη του «Επαναστατικού Αγώνα» ιατρική βοήθεια στο «Σισμανόγλειο Νοσοκομείο» που είχαν γνωριμίες, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό και όπως όλα δείχνουν δέχτηκε συμβουλές μόνο και ιατρική βοήθεια κατ’ οίκον και σε άγνωστη μέχρι στιγμής τοποθεσία.

Για τον συγκεκριμένο λόγο έχει εξετασθεί και η γιατρός του συγκεκριμένου νοσοκομείου που αναζήτησαν βοήθεια με την ψευδή δικαιολογία του δήθεν τροχαίου ατυχήματος, η οποία ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε τι είχε συμβεί και ό,τι απλά έδωσε συμβουλές περιποίησης του τραύματος. Για την περίπτωσή της θα αποφασίσει ο Εισαγγελέας αν θα ασκήσει δίωξη για υπόθαλψη.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του συγκεκριμένου ατόμου που επίσης είναι παλιός γνώριμος των Αρχών για την αντιεξουσιαστική του δράση συνεχίζονται, ωστόσο θεωρείται θέμα χρόνου ο εντοπισμός του αφού δύσκολα θα μπορέσει να ξεπεράσει τον τραυματισμό του χωρίς εξειδικευμένη βοήθεια.

Οι δράστες αμέσως μετά τον τραυματισμό και αφού προμηθεύτηκαν αντιβιώσεις και επιδέσμους από διαφορετικά φαρμακεία σε μία προσπάθεια να δυσχεράνουν τον εντοπισμό τους, φρόντισαν να αλλάξουν και γιάφκα σε μία ύστατη προσπάθεια να δυσκολέψουν τις Αρχές σε περίπτωση που τελικά έφταναν σε αυτούς.

Έτσι αφού μετέβησαν με το αυτοκίνητο του συλληφθέντα συνεργού τους από τον Χολαργό στην αρχική τους γιάφκα στη συμβολή των οδών Σκοπέλου και Καυκάσου, στην Κυψέλη, μετέφεραν όλο τον οπλισμό στο διαμέρισμα του συνεργού τους που συνελήφθη και τους υπέδειξε το γειτονικό του πρακτορείο ΟΠΑΠ Play ως πρόσφορο για ληστεία και φρόντισαν να καθαρίσουν προσεκτικά και με χλωρίνη όλους τους χώρους της αρχικής γιάφκας.

Εικάζεται επίσης ότι πέρασαν και από την οικία του 46χρονου στην περιοχή του Λόφου Στρέφη και έκτοτε τα ίχνη του 46χρονου χάθηκαν. Στην οικία του ωστόσο βρέθηκαν ψηφιακά πειστήρια τα οποία μεταφέρθηκαν και αναλύονται στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. μήπως μέσα σε αυτά υπάρχουν τυχόν αποδείξεις για επικείμενο χτύπημα.

Η επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης από την ΕΛ.ΑΣ.

Αναφορικά με την υπόθεση, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος ανέφερε:

«Σας καλέσαμε σήμερα εδώ στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, για να σας παρουσιάσουμε τις έρευνες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας που μας οδήγησαν στις συλλήψεις μελών της τρομοκρατικής ομάδας «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας».

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019. Πρόκειται για δύο άνδρες ηλικίας 41 και 45 ετών, καθώς και μια 39χρονη γυναίκα, οι οποίοι κατηγορούνται για τα - κατά περίπτωση – αδικήματα που αφορούν τρομοκρατικές πράξεις, κατοχή εκρηκτικών υλών, παράβαση του Νόμου περί όπλων, πλαστογραφία και περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, την 21-10-2019 και περί ώρα 22:50΄, δύο άγνωστοι δράστες, επιβαίνοντες σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού και έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κράνη μοτοσικλέτας, προσέγγισαν κατάστημα ψυχαγωγικών - τεχνικών παιγνίων, που βρίσκεται στην περιοχή του Χολαργού επί της οδού 17ης Νοεμβρίου, και αφού στάθμευσαν έξω από αυτό, εισήλθαν από την ανοιχτή πόρτα της εισόδου.

Ο ένας από τους δράστες έφερε μακρύκαννο πολεμικό τυφέκιο (τύπου kalashnikov) και σακίδιο στην πλάτη του, εντός του οποίου φαίνεται να είχε τοποθετήσει αντικείμενο το οποίο προσομοίαζε με «πολιορκητικό κριό», σε περίπτωση που αντιμετώπιζαν οποιοδήποτε πρόβλημα ή δυσκολία για την είσοδο στο κατάστημα. Οι δράστες αφαίρεσαν από το ταμείο το χρηματικό ποσό των 1.906 ευρώ και κατά την έξοδό τους από το κατάστημα, ο δράστης που κρατούσε το μακρύκαννο πολεμικό τυφέκιο, προφανώς στην προσπάθεια του να το δώσει στον συνεργό του, πυροβόλησε μια φορά με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στην μοτοσικλέτα και αποχώρησαν από το σημείο.

Ύστερα από τις αναζητήσεις στην ευρύτερη περιοχή, βραδινές ώρες της ιδίας (22-10-2019), αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., εντόπισαν σε αλσύλλιο στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Τήνου στον Χολαργό, την μοτοσυκλέτα που χρησιμοποιήθηκε στη ληστεία και η οποία όπως διαπιστώθηκε, είχε κλαπεί την 11-10-2019, από την Πεύκη Αττικής.

Από την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης και ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση του αποδεικτικού υλικού, διαπιστώθηκε η εμπλοκή ενός 46χρονου ημεδαπού, από την ταύτιση του γενετικού του τύπου, με δείγματα που εντοπίσθηκαν στο σημείο της ληστείας και της πορείας διαφυγής των δραστών. Βάσει των στοιχείων αυτών εκδόθηκε Ένταλμα Σύλληψης σε βάρος του.

Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, πραγματοποιήθηκε επισταμένη έρευνα επί των διαθέσιμων στοιχείων, αναζητήθηκε και αξιολογήθηκε σχετικό αποδεικτικό υλικό, ενώ παράλληλα αξιοποιήθηκαν κατάλληλα σχετικές πληροφορίες, προκειμένου να ανακαλυφθούν λοιποί άγνωστοι συναυτουργοί και να αποκαλυφθεί το πλήρες εύρος της δράσης τους. Από την συνδυαστική αξιολόγηση των στοιχείων, προέκυψε επιπλέον η εμπλοκή του 41χρονου ημεδαπού, για τον οποίο εκδόθηκε σχετικό ένταλμα σύλληψης από τον αρμόδιο ανακριτή. Όπως διαπιστώθηκε, ο 41χρονος είχε συλληφθεί την 10-04-2010, από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία με τις κατηγορίες της συγκρότησης, ένταξης και συμμετοχής στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε, σε δεύτερο βαθμό, σε συνολική ποινή κάθειρξης έξι ετών και αποφυλακίστηκε την 12-02-2018.

Επιπλέον προέκυψε ότι, αμέσως μετά την πραγματοποίηση της ληστείας στο κατάστημα ψυχαγωγικών παιγνίων, οι δύο δράστες με τη βοήθεια τρίτου προσώπου, ημεδαπού 45 ετών, πήγαν στην οικία που διατηρεί στο Χολαργό Αττικής και αφού άφησαν δύο σακίδια που έφεραν μαζί τους κατά τη διάρκεια της ληστείας, στη συνεχεία προέβησαν σε ενέργειες με σκοπό τον κεκαλυμμένο τρόπο περίθαλψης των τραυμάτων που είχε υποστεί ο 46χρονος δράστης, λόγω της εκπυρσοκρότησης του όπλου κατά τη διαφυγή τους.

Προέκυψε επιπρόσθετα ότι, σε χρόνο μετά την τέλεση της ένοπλης ληστείας, ο 45χρονος ιδιοκτήτης της οικίας στο Χολαργό μαζί με τον 41χρονο δράστη της ληστείας, μετέβησαν σε διαμέρισμα-γκαρσονιέρα στην Κυψέλη Αττικής και μετέφεραν με το αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του 45χρονου, αντικείμενα σε σακίδια και πλαστικές σακούλες, στο σπίτι στο Χολαργό Αττικής.

Ύστερα από ευρεία και συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε απογευματινές ώρες της Παρασκευής 08-11-2019, συνελήφθη βάσει του σχετικού εντάλματος σύλληψης, ο 41χρονος που συμμετείχε στη ληστεία της 21-10-2019 σε κατάστημα ψυχαγωγικών – τεχνικών παιγνίων στο Χολαργό, ο 45χρονος συνεργός, ιδιοκτήτης της οικίας στο Χολαργό Αττικής και η 39χρονη ημεδαπή γυναίκα, στην οικία της οποία βρέθηκαν αντικείμενα υπαγόμενα στο «Ν. Περί Όπλων». Επιπλέον, προσήχθησαν 13 άτομα, για τους οποίους εξετάσθηκε η εμπλοκή στις ερευνώμενες αξιόποινες πράξεις.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 17 έρευνες σε οικίες, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος πειστηρίων, μεταξύ των οποίων και σημαντικό ψηφιακό υλικό. Πιο συγκεκριμένα κατασχέθηκαν 5 πολεμικά τυφέκια τύπου καλάσνικοφ, ένα εκ των οποίων έφερε γεμιστήρα με 28 φυσίγγια, ένα υποπολυβόλο, δύο πυροβόλα πιστόλια (το ένα έφερε γεμιστήρα επτά φυσιγγίων και ένα φυσίγγιο στη θαλάμη), 7 γεμιστήρες πολεμικού τυφεκίου, εκ των οποίων η μία έφερε 28 φυσίγγια, 18 φυσίγγια πυροβόλου όπλου 7.62mm, 53 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, 109 κυνηγετικά φυσίγγια, διόπτρα νυκτερινής σκόπευσης, σκοπευτικό πυροβόλου όπλου, τέσσερις χειροβομβίδες δακρυγόνου CS, τρεις πυροδοτικοί μηχανισμοί χειροβομβίδας, τέσσερα σώματα χειροβομβίδας και δύο μοχλοί όπλισης χειροβομβίδας.

Επίσης κατασχέθηκαν δύο τεμάχια ζελατινοδυναμίτιδα, έξι κοινοί, εννέα ηλεκτρικοί και δύο αυτοσχέδιοι ηλεκτρικοί πυροκροτητές, ένα τεμάχιο εκρηκτικής ύλης (πιθανόν TNT), δύο φυσίγγια εκρηκτικής ύλης, πιθανόν ζελατινοδυναμίτιδα, μία συσκευασία νιτρικής αμμωνίας των 40 κιλών, πλήθος αυτοκόλλητων ασθενοφόρων και νοσοκομειακών οχημάτων, φάρος ασθενοφόρου με σύστημα ραδιοσυχνοτήτων, κάμερα, λέιζερ, ηχητικές συσκευές, δύο συχνόμετρα για τον εντοπισμό ψηφιακών και αναλογικών σημάτων (συστήματα εντοπισμού ραδιοσυχνοτήτων), δύο αλεξίσφαιρα γιλέκα, πλήθος πλαστών πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων (4 αυτοκινήτων και 1 μοτοσικλέτας), κινητό, φορητός υπολογιστής, κάμερες καταγραφής κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (CCTV), εκτυπωτής και πλαστικοποιητής, κράνος μοτοσικλέτας, πλήθος εργαλείων, συσκευή ηλεκτρικής κένωσης (TAZER), μεταλλική σιδερογροθιά, πιεστικό μηχάνημα πλύσης –απολύμανσης χώρου, μπουκάλι χλωρίνης και ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, ακατέργαστης ινδικής κάνναβης και κοκαΐνης.

Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης στα πολεμικά τυφέκια τύπου Kalashnikov, που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στην οικία στον Χολαργό, έχει προκύψει ταύτιση του ενός πολεμικού τυφεκίου, με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε στην ληστεία της 21-10-2019, στο κατάστημα ψυχαγωγικών - τεχνικών παιγνίων στον Χολαργό.

Επίσης, ένα ακόμα πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalasnikov, έχει ταυτοποιηθεί με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε στις ακόλουθες τρομοκρατικές ενέργειες, την ευθύνη για τις οποίες έχει αναλάβει η «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας»:

Ρίψη πυροβολισμών, την 25-05-2014 (ημέρα διεξαγωγής των Ευρωεκλογών), εναντίον των κεντρικών Γραφείων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Αθήνα.

Ρίψη πυροβολισμών, την 31-07-2016, εναντίον της Πρεσβείας του Μεξικό στην Αθήνα.

Ρίψη πυροβολισμών, την 10-01-2017, εναντίον Διμοιρίας της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ), που είχε διατεθεί στη φύλαξη των Κεντρικών Γραφείων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Αθήνα, κατά την οποία τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.

Ρίψη πυροβολισμών, την 06-11-2017, εναντίον Διμοιρίας της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ), που είχε διατεθεί στη φύλαξη των Κεντρικών Γραφείων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι η ίδια οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη και για την ρίψη χειροβομβίδας, την 10-11-2016, εναντίον της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Αθήνα, επίθεση κατά την οποία επίσης είχε τραυματισθεί ένας αστυνομικός.

Απογευματινές ώρες της 09-11-2019, οι δύο άνδρες συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε στην Κύρια Ανάκριση, όπου έλαβαν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν.

Πρωινές ώρες της 10-11-2019 οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών η 39χρονη συλληφθείσα. Οι έρευνες συνεχίζονται».

Για την ίδια υπόθεση, ο Διευθυντής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, Αστυνομικός Διευθυντής Ελευθέριου Χαρδαλιάς τόνισε:

«Συμπληρωματικά με την παρουσίαση και αναφορικά με την υπόθεση θα ήθελα να πω τα εξής.

Αυτά τα όπλα σκοτώνουν. Δύο από αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί. Ευτυχώς δεν σκότωσαν, τραυμάτισαν όμως αστυνομικούς. Δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν και χειροβομβίδα, όπως ξέρετε. Δεν γνωρίζουμε τι αθώα θύματα μπορούσε να προκαλέσει, συγκεκριμένα στη γαλλική Πρεσβεία στο κέντρο της Αθήνας.

Εκείνο που τρομάζει ακόμα περισσότερο είναι η ποσότητα και η δύναμη των εκρηκτικών υλών που κατασχέσαμε. Ευτυχώς προλάβαμε. Σας ευχαριστώ πολύ».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αστυνομία, Τρομοκρατία, Επαναστατική Αυτοάμυνα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Διοικητής Αντιτρομοκρατικής: "Τρομάζει η ποσότητα των εκρηκτικών, ευτυχώς προλάβαμε"

"Επαναστατική Αυτοάμυνα": Ποινική δίωξη κατά των δύο συλληφθέντων

Επαναστατική Αυτοάμυνα: Πέντε χρόνια δράσης με ριπές από το καλάσνικοφ "σφραγίδα" της οργάνωσης

"Επαναστατική Αυτοάμυνα": Μετέφεραν τα όπλα από την γιάφκα της Κυψέλης στον Χολαργό

SHARE:

24Media Network