“Επαναστατική Αυτοάμυνα”: Συνελήφθη στην Θεσσαλονίκη καταζητούμενο μέλος της οργάνωσης

“Επαναστατική Αυτοάμυνα”: Συνελήφθη στην Θεσσαλονίκη καταζητούμενο μέλος της οργάνωσης
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Ο δράστης καταζητείτο εδώ και περίπου τρία χρόνια και κρυβόταν από τις Αρχές ύστερα από την ένοπλη ληστεία στο κατάστημα τυχερών παιχνιδιών στον Χολαργό που οδήγησε σε συλλήψεις μελών της οργάνωσης και αποκάλυψης του οπλοστασίου τους

Στα χέρια της Αστυνομίας έπεσε και συνελήφθη ο 48χρονος καταζητούμενος Δ.Χ. από το 2019, φυγάς και φερόμενο ηγετικό στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης “Επαναστατική Αυτοάμυνα”.

Ο 48χρονος εντοπίστηκε μετά από ένοπλη ληστεία που διέπραξε σε βάρος τράπεζας στην Θεσσαλονίκη όπου είχε βρει καταφύγιο όπως όλα δείχνουν.

Νωρίτερα το μεσημέρι, εισέβαλε με ένα καλάσνικοφ σε τράπεζα στην περιοχή Ρετζίκι Νεάπολης Θεσσαλονίκης, ακινητοποίησε πελάτες και υπαλλήλους με το αυτόματο όπλο και αφού αφαίρεσε 8.500 ευρώ, έβγαλε μέχρι έξω υπό την απειλή του όπλου τον διευθυντή του υποκαταστήματος, ανέβηκε σε μία μοτοσικλέτα που ήταν κλεμμένη από τις αρχές Αυγούστου από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και τράπηκε σε φυγή. Δύο στενά πιο κάτω, παράτησε την μηχανή και μπήκε σε επίσης πρόσφατα κλεμμένο αυτοκίνητο και διέφυγε με αυτό. Λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι τον εντόπισε το όχημα πλήρωμα της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., έκρινε ύποπτο τον οδηγό και τον σταμάτησαν.

Εκείνος δεν πρόλαβε να αντιδράσει ενώ δίπλα του βρέθηκε το καλάσνικοφ που είχε 30 σφαίρες, τα χρήματα και ένας ασύρματος που ήταν ρυθμισμένος στις συχνότητες της Αστυνομίας. Ο δράστης συνελήφθη και οδηγήθηκε στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης ενώ σε βάρος του εκκρεμούν 16 χρόνια φυλακής για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για κλοπές.

Το χρονικό των συλλήψεων της “Επαναστατικής Αυτοάμυνας”

Η αρχή του νήματος των εξελίξεων για το τέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης ήταν το λάθος που έκαναν κατά τη διάρκεια της ληστείας στο πρακτορείο ΟΠΑΠ Play του Χολαργού, στις 21 Οκτωβρίου 2019.

Όπως είχε προκύψει από την έρευνα τότε, δράστες στο συγκεκριμένο περιστατικό ήταν ο γνωστός από τον “Επαναστατικό Αγώνα” τρομοκράτης, Β.Σ. 41 ετών και ο συνεργός του Δ.Χ., ηγετικό στέλεχος της κατάληψης αντιεξουσιαστών GARE, στην Καλλιδρομίου, στα Εξάρχεια, ο οποίος συνελήφθη σήμερα μετά από ληστεία στην Θεσσαλονίκη.

Οι συλληφθέντες τότε ήταν ο 41χρονος τότε παλιός γνώριμος των Αρχών από τον “Επαναστατικό Αγώνα”, ο 45χρονος με το διαμέρισμα-“γιάφκα” στον Χολαργό και η 39χρονη σύντροφος του 48χρονου σήμερα Δ.Χ.

Εκείνο το βράδυ, την στιγμή που 41χρονος άλλαζε όπλο με τον Δ.Χ., κατά λάθος εκπυρσοκρότησε το καλάσνικοφ και τραυματίστηκε στο αριστερό πόδι ο δεύτερος, με αποτέλεσμα οι Αρχές να εντοπίσουν κάλυκα και αίμα στο σημείο και το κουβάρι να ξετυλιχθεί πολύ σύντομα.

Ο 48χρονος σήμερα, που τότε θεωρείτο επικεφαλής μίας από τις σκληρές καταλήψεις-ορμητήρια των Εξαρχείων που έχει καταληφθεί και ανακαταληφθεί πολλές φορές, είχαν στοιχεία στην Αντιτρομοκρατική ότι αναζήτησε μέσω φιλικών προσώπων του συνεργού του και τρομοκράτη του «Επαναστατικού Αγώνα» ιατρική βοήθεια στο “Σισμανόγλειο Νοσοκομείο” που είχαν γνωριμίες, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό και όπως όλα δείχνουν δέχτηκε συμβουλές μόνο και ιατρική βοήθεια κατ’ οίκον και σε άγνωστη τοποθεσία.

Οι δράστες τότε, αμέσως μετά τον τραυματισμό και αφού προμηθεύτηκαν αντιβιώσεις και επιδέσμους από διαφορετικά φαρμακεία σε μία προσπάθεια να δυσχεράνουν τον εντοπισμό τους, φρόντισαν να αλλάξουν και γιάφκα σε μία ύστατη προσπάθεια να δυσκολέψουν τις Αρχές σε περίπτωση που τελικά έφταναν σε αυτούς.

Έτσι αφού άδειασαν εντελώς την αρχική τους γιάφκα στη συμβολή των οδών Σκοπέλου και Καυκάσου, στην Κυψέλη και μετέφεραν όλο τον οπλισμό στο διαμέρισμα του συνεργού τους που συνελήφθη και τους υπέδειξε το γειτονικό του πρακτορείο ΟΠΑΠ Play στον Χολαργό, ως πρόσφορο για ληστεία, φρόντισαν να καθαρίσουν προσεκτικά και με χλωρίνη όλους τους χώρους της αρχικής γιάφκας.

Στη συνέχεια, με το αυτοκίνητο του συλληφθέντα συνεργού τους από τον Χολαργό όπου κατέληξαν αρχικά οι δύο δράστες, μετέβησαν στην οικία του Δ.Χ. στην περιοχή του Λόφου Στρέφη και έκτοτε τα ίχνη του χάθηκαν μέχρι σήμερα. Από τότε οι Αρχές πίστευαν πως τα μέλη της οργάνωσης ετοίμαζαν εκείνη την περίοδο «αναβάθμιση» στα χτυπήματά τους ίσως με κάτι πιο εντυπωσιακό από επίθεση με καλάσνικοφ όπως συνήθιζαν.

Τα χτυπήματα της “Επαναστατικής Αυτοάμυνας”

Το «ντεμπούτο» τους έγινε στις 25 Μαΐου 2014 (ημέρα διεξαγωγής των ευρωεκλογών) όταν επιτέθηκαν με καλάσνικοφ σε κτίριο επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη στα Εξάρχεια όπου στεγάζονται τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν με κείμενο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 3 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς, στο οποίο ζητούσαν “να αποσυρθεί ο νέος νόμος για τις φυλακές, να καταργηθεί ο αντιτρομοκρατικός νόμος, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να σταματήσει το πογκρόμ κατά των μεταναστών”.

Στις 31 Ιουλίου 2016 σημειώθηκε άλλη μία επίθεση με καλάσνικοφ, αυτή τη φορά εναντίον του κτιρίου όπου στεγάζεται η πρεσβεία του Μεξικού, στην πλατεία Κολωνακίου.

Στις 10 Νοεμβρίου 2016 λίγες ημέρες πριν την άφιξη του τότε Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, σημειώθηκε επίθεση με χειροβομβίδα εναντίον της Γαλλικής Πρεσβείας στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, κατά την οποία τραυματίσθηκε ελαφρά ένας ειδικός φρουρός.

Τρεις μέρες αργότερα, στις 14 Νοεμβρίου, η ΟΕΑ δημοσίευσε στο διαδίκτυο μακροσκελή ανάληψη ευθύνης για τις δύο τελευταίες επιθέσεις, αναφέροντας ως σκοπό τους την “συγκρότηση ενός διεθνούς επαναστατικού κινήματος”, ενώ κατηγορούσαν το γαλλικό, το μεξικανικό και το ελληνικό κράτος για τη στάση τους απέναντι στους πρόσφυγες, στα κοινωνικά κινήματα, στο φυσικό περιβάλλον και στις τοπικές κοινότητες. Σημείωναν μάλιστα, πως η επίθεση στη πρεσβεία του Μεξικού, πραγματοποιήθηκε μια βδομάδα μετά την 20η επέτειο από τον θάνατο του αναρχικού Χριστόφορου Μαρίνου από τα ΕΚΑΜ.

Στις 10 Ιανουαρίου 2017 σημειώνεται η τρίτη κατά σειρά επίθεση με καλάσνικοφ, αυτή τη φορά εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία τραυματίσθηκε ελαφρά ένας αστυνομικός.

Στις 6 Νοεμβρίου 2017 σημειώθηκε το τέταρτο «χτύπημα» με καλάσνικοφ στο ίδιο σημείο, δηλαδή έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και πάλι με τον ίδιο στόχο, δηλαδή την διμοιρία των ΜΑΤ, όπου οι βολίδες κατέληξαν σε κολώνα, λίγα εκατοστά πάνω από τα κεφάλια των αστυνομικών σκοπών της διμοιρίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα