Επιχείρηση “Viribus”: Κατασχέθηκαν 3,8 εκατομμύρια παράνομες – επικίνδυνες ουσίες ντόπινγκ

Επιχείρηση “Viribus”: Κατασχέθηκαν 3,8 εκατομμύρια παράνομες – επικίνδυνες ουσίες ντόπινγκ

Ολοκληρώθηκε μεγάλη διεθνής αστυνομική επιχείρηση της Europol με επικεφαλής την Ιταλία και την Ελλάδα, με τις διωκτικές Υπηρεσίες NAS Carabinieri και συν-επικεφαλής της Οικονομική Αστυνομία της Ελληνικής Αστυνομίας

Καίριο πλήγμα στη διακίνηση, την εμπορία και την χρήση παράνομων και εξαιρετικά επικίνδυνων παραποιημένων φαρμάκων και ουσιών ντόπινγκ σε αθλητές, επέφερε διεθνής αστυνομική επιχείρηση της Europol με την κωδική ονομασία «Viribus». Κατασχέθηκαν διεθνώς 3,8 εκατομμύρια παράνομες και επικίνδυνες ουσίες ντόπινγκ.

Τριάντα τρεις χώρες, η INTERPOL, το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC), η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την καταπολέμηση του ντόπινγκ (WADA) ένωσαν τις δυνάμεις τους στη συντονισμένη από την “Europol” επιχείρηση “Viribus” για μαζική καταστολή της εμπορίας υλικών ντόπινγκ και των παραποιημένων φαρμάκων. Πρόκειται για την μεγαλύτερη διεθνή αστυνομική επιχείρηση αυτού του είδους που έχει γίνει ποτέ και επικεφαλής των ερευνών ήταν η Ιταλία και η Ελλάδα με τις διωκτικές Υπηρεσίες NAS Carabinieri και συν-επικεφαλής της Οικονομική Αστυνομία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της «Europol», εξαρθρώθηκαν διεθνώς, 17 ομάδες οργανωμένου εγκλήματος που εμπλέκονται στη διακίνηση παραποιημένων φαρμάκων και επικίνδυνων ουσιών ντόπινγκ.

Για παραπάνω από 20 χρόνια, όπως επισημαίνει η «Europol», το παγκόσμιο εμπόριο αναβολικών ουσιών έχει αυξηθεί σημαντικά. Το εμπόριο ουσιών ντόπινγκ είναι συνήθως αποκεντρωμένο και ιδιαίτερα ευέλικτο, ανοικτό σε όσους επιθυμούν να παραγγείλουν online ή να ταξιδέψουν στις χώρες παραγωγής και να αγοράσουν τις ουσίες που αποτελούν βάση, από νόμιμους κατασκευαστές.

Οι τελικοί καταναλωτές είναι συχνά φανατικοί της γυμναστικής και bodybuilders. Οι αθλητές αυτοί χρησιμοποιούν αναβολικά-ανδρογόνα στεροειδή ή και ουσίες για τη βελτίωση της αντοχής και της απόδοσης, τη μείωση του σωματικού λίπους και την τόνωση της μυϊκής ανάπτυξης. Ωστόσο, αυτές οι ουσίες μπορούν να βλάψουν σοβαρά την ανθρώπινη υγεία. Αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και αρτηριοσκλήρυνσης, βλάπτουν το αναπαραγωγικό σύστημα, το συκώτι και τα νεφρά και αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Τα ζώα δεν έχουν επίσης αποφύγει αυτή την επικίνδυνη δραστηριότητα. Χωρίς αίσθηση φροντίδας για την ευημερία των ζώων τους, ορισμένοι ιδιοκτήτες τους χρησιμοποιούν ορμόνες για την εντατικοποίηση της αναπαραγωγής, την πάχυνση των εκτρεφόμενων ζώων ή για την ενίσχυση των επιδόσεων σε αθλητικούς αγώνες, ιδίως ιπποδρομίες.

Ο εντοπισμός και το κλείσιμο παράνομων εργαστηρίων ήταν ένας από τους κύριους στόχους της επιχείρησης, κατά την οποία εντοπίστηκαν 9 τέτοια εργαστήρια σε ευρωπαϊκές χώρες και κατασχέθηκαν σχεδόν 24 τόνοι πρώτης ύλης στεροειδών σε σκόνη.

Ένα τέτοιο παράνομο εργαστήριο για την επίσης παράνομη παραγωγή τέτοιων ουσιών μπορεί να δημιουργηθεί με σχετικά λίγους πόρους ή ακόμα και σε ένα γκαράζ. Με ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές, διαθέσιμες στο διαδίκτυο, οι εγκληματίες δεν χρειάζονται χημικές δεξιότητες για να παράγουν εξαιρετικά τοξικές ουσίες ντόπινγκ και παραποιημένα φάρμακα.

Συνήθως, ομάδες οργανωμένου εγκλήματος βρίσκονται πίσω από αυτά τα εργαστήρια και πωλούν το παράνομο υλικό στη μαύρη αγορά. Τα άτομα αυτά συνήθως ελέγχουν και μικρότερα εργαστήρια. Οι παραγόμενες ουσίες ντόπινγκ πωλούνται σε απευθείας σύνδεση ή σε τοπικά γυμναστήρια, αθλητικά κέντρα, παράνομα καταστήματα λιανικής πώλησης και τοπικές αγορές.

Συνολικά, κατά την επιχείρηση κατασχέθηκαν 3,8 εκατομμύρια παράνομες ουσίες ντόπινγκ και παραποιημένα φάρμακα, εξαρθρώθηκαν 17 εγκληματικές οργανώσεις, έγιναν έφοδοι σε 9 παράνομα εργαστήρια, συνελήφθησαν 234 ύποπτοι, άνοιξαν 839 δικογραφίες και έγιναν αναφορές για σχεδόν 1.000 άτομα που εμπλέκονται σε παραγωγή, εμπόριο ή την χρήση ουσιών ντόπινγκ.

Οι τελευταίες τάσεις που διαπιστώθηκαν κατά την διεθνή αστυνομική επιχείρηση, είναι ότι:

· Οι χονδρέμποροι εισάγουν τεράστιες ποσότητες στεροειδών για να τροφοδοτήσουν την παράνομη αγορά.

· Οι ερασιτέχνες αθλητές, όπως ποδηλάτες και «bodybuilders» αγοράζουν μικρά δέματα στεροειδών, κυρίως από την Ασία ή την ανατολική Ευρώπη και τα διακινούν σε γυμναστήρια.

· Γίνεται αυξημένη χρήση των Social Media για τη διαφήμιση, την προώθηση και την πώληση αναβολικών προϊόντων.

· Μικρές ομάδες οργανωμένου εγκλήματος επενδύουν σε παράνομα εργαστήρια και πωλούν τις ουσίες ντόπινγκ.

· Παρατηρείται συνεχής ανάπτυξη μη εγκεκριμένων και ανεξέλεγκτων διαδικτυακών φαρμακείων, στο “Dark Web”.

· Παρατηρείται μία πολύ μεγάλη χρήση χρεωστικών καρτών και κρυπτο-νομισμάτων για την εκτέλεση συναλλαγών.

Μεταξύ άλλων, η “Europol” όρισε πέντε εμπειρογνώμονες και κινητά γραφεία στην Ουγγαρία και την Ισπανία για να διερευνήσει σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης και να παράσχουν εργαστηριακή υποστήριξη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα