Εξαρθρώθηκαν δύο πολυμελείς σπείρες που εξαπατούσαν και έκλεβαν ηλικιωμένους

Εξαρθρώθηκαν δύο πολυμελείς σπείρες που εξαπατούσαν και έκλεβαν ηλικιωμένους
Ένα από τα αυτοκίνητα της σπείρας που κατασχέθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. ΕΛ.ΑΣ.

Η δράση των δύο εγκληματικών ομάδων Ρομά ήταν πανελλαδική και για την συγκεκριμένη υπόθεση εξιχνιάστηκαν πολλές υποθέσεις σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη και Ημαθία, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή των δραστών και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις κλοπών και εξαπατήσεων.

Εξαρθρώθηκαν από την Ασφάλεια Αγρινίου δύο πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις Ρομά τα μέλη των οποίων διέπρατταν συστηματικά κλοπές και απάτες σε βάρος ηλικιωμένων σε διάφορα μέρη της χώρας και πάντα με την ίδια μεθοδολογία.

Με διάφορα προσχήματα κατάφερναν να πείσουν τα θύματά τους, συνήθως ηλικιωμένους, να τους αφήσουν να μπουν στα σπίτια τους και στη συνέχεια τους κατέκλεβαν.

Η επίσημη παρουσίαση για τις δύο εγκληματικές οργανώσεις από την ΕΛ.ΑΣ.

Για την υπόθεση ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, Ταξίαρχος Νικόλαος Κοτρωνιάς δήλωσε:

«Πρόκειται, για μια υπόθεση, που χειρίστηκαν με επιτυχία οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, πετυχαίνοντας την εξάρθρωση και αποδόμησή δυο εγκληματικών ομάδων, που τους τελευταίους έξι μήνες τουλάχιστον διέπρατταν συστηματικά κλοπές και απάτες σε βάρος συμπολιτών μας.

Οι δράστες έχοντας ως έδρα περιοχή της Αττικής πραγματοποιούσαν συχνά ταξίδια σε πόλεις – στόχους, όπου διέμεναν για μικρό χρονικό διάστημα, έχοντας ως σκοπό να εντοπίσουν ηλικιωμένους και στη συνέχεια, είτε να τους εξαπατήσουν, είτε να τους κλέψουν.

Η δράση των εγκληματικών ομάδων είναι πανελλαδική και για την συγκεκριμένη υπόθεση καταφέραμε να εξιχνιάσουμε πολλές υποθέσεις σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη και Ημαθία, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις κλοπών και εξαπατήσεων.

Συλλάβαμε, σε περιοχές της Αττικής, συνολικά δέκα μέλη των εγκληματικών ομάδων μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και άτομα που είχαν κομβικό ρόλο στον σχεδιασμό και την εκτέλεση των εγκληματικών δράσεων.

Το συνολικό παράνομο όφελος που αποκόμισαν οι δράστες από τις παράνομες πράξεις τους ξεπερνά τις 90.000 ευρώ, από τα οποία τα 57.000 ευρώ περίπου ήταν μετρητά που είχαν αφαιρέσει από ηλικιωμένους και τα υπόλοιπα κοσμήματα.

Στόχος μας είναι να προστατέψουμε το κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα πιο ευάλωτα τμήματα του, όπως τους ηλικιωμένους και για το λόγο αυτό κινούμαστε σε διπλή κατεύθυνση, εφαρμόζοντας από την μια ολοκληρωμένες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, όπως οι τελευταίες ενημερωτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήσαμε σε ΚΑΠΗ της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και από την άλλη καταπολεμούμε τα οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα στην πηγή τους.

Τέλος, θα ήθελα να επαινέσω και να συγχαρώ το Διοικητή και το προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, για την μεθοδικότητας, την επιμονή και τον ζήλο που επέδειξαν, σε ότι αφορά τον χειρισμό αυτής της υπόθεσης, διότι με αυτή τους την επιτυχία προσέφεραν σημαντικά στην δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τους πολίτες».

Για την ίδια υπόθεση ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας Ταξίαρχος Δημήτριος Παπαευθυμίου ανέφερε:

«Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, έπειτα από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χθες στα Άνω Λιόσια και στο Καματερό Αττικής, συνέλαβαν 10 μέλη δύο εγκληματικών ομάδων και πιο συγκεκριμένα 8 άνδρες ηλικίας από 23 έως και 43 ετών και δύο γυναίκες ηλικίας 42 και 41 ετών.

Η αστυνομική επιχείρηση οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, με τη συμμετοχή αστυνομικών τόσο του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών όσο και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, του Τμήματος Ασφαλείας Άνω Λιοσίων και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Σε βάρος των συλληφθέντων αλλά και τεσσάρων ακόμη συνεργών τους τα πλήρη στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, της κατ’ επάγγελμα διάπραξης απατών και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Σε ότι αφορά την πρώτη εγκληματική ομάδα, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, συνέλαβαν στα Άνω Λιόσια συνολικά τέσσερα μέλη της, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και ένας 43χρονος που είναι ο ένας από τους δύο αρχηγούς της.

Το δεύτερο αρχηγικό μέλος είναι ένας 29χρονος ημεδαπός, ο οποίος αναζητείται για να συλληφθεί, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία ακόμη δύο συνεργών του.

Από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, από τον Οκτώβριο του 2018, διέπρατταν συστηματικά κλοπές σε διαμερίσματα, με τη μέθοδο της απασχόλησης.

Οι δράστες λειτουργώντας κυρίως σε ομάδες των πέντε ατόμων από τους οποίους ήταν πάντα οι δύο ή οι τρεις γυναίκες, αφού ενοικίαζαν αυτοκίνητο μετέβαιναν στην πόλη – στόχο και διέμεναν για ένα ή δύο βράδια σε κάποιο ξενοδοχείο.

Κατά την παραμονή τους οι δράστιδες, μετερχόμενες το πρόσχημα πώλησης διαφόρων ειδών ένδυσης, εισέρχονταν με τη μέθοδο της απασχόλησης, σε διαμερίσματα ηλικιωμένων και αφαιρούσαν χρήματα και κοσμήματα, ενώ οι άντρες συνεργοί τους τις ανέμεναν σε αυτοκίνητα έχοντας τον ρόλο του τσιλιαδόρου και του οδηγού του οχήματος διαφυγής.

Τα δύο αρχηγικά μέλη της εγκληματικής ομάδας, οργάνωναν τα ταξίδια στις πόλεις στόχους και έδιναν κατευθύνσεις στους συνεργούς τους για την επιλογή των ηλικιωμένων θυμάτων τους.

Όπως εξακριβώθηκε από την ενδελεχή έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας είχαν διαπράξει έξι κλοπές από 1-10-2018 μέχρι και 8-3-2019, σε Πάτρα, Αγρίνιο, Κοζάνη και Αλεξάνδρεια Ημαθίας, αποκτώντας παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις 52.500 ευρώ, από τα οποία τα 49.720 ευρώ ήταν μετρητά.

Σε ότι αφορά την δεύτερη εγκληματική ομάδα, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου συνέλαβαν στα Άνω Λιόσια και στο Καματερό έξι μέλη της, ενώ ταυτοποίησαν τα πλήρη στοιχεία του έβδομου συνεργού τους.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες συγκαταλέγονται και τα δύο αρχηγικά της μέλη ηλικίας 25 και 32 ετών, που είχαν κομβικό ρόλο στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση των εγκληματικών πράξεων.

Τα μέλη της εγκληματικής ομάδας διέπρατταν συστηματικά κλοπές ή απάτες σε βάρος ηλικιωμένων πολιτών, παρουσιαζόμενοι ως υπάλληλοι της ΔΕΗ και αναφέροντας το πρόσχημα του ελέγχου διαρροής ρεύματος.

Με αυτή την πρόφαση έπειθαν τους ηλικιωμένους να τους δώσουν πρόσβαση στις οικίες τους, όπου εισέρχονταν στο εσωτερικό τους και αφαιρούσαν χρήματα ή κοσμήματα.

Σε ότι αφορά τον τρόπο δράσης, η δεύτερη εγκληματική ομάδα έχει κοινά στοιχεία με την πρώτη, διότι πάντα λειτουργούσε σε ομάδες των τεσσάρων – πέντε ατόμων με διακριτούς ρόλους, μετέβαιναν σε πόλεις – στόχους με ενοικιασμένα αυτοκίνητα, διέμεναν εκεί για μικρό χρονικό διάστημα και επέλεγαν ως θύματα κυρίως ηλικιωμένους πολίτες.

Από την εμπεριστατωμένη έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής ομάδας είχαν διαπράξει συνολικά δώδεκα κλοπές και απάτες από 9-1-2018 μέχρι και 24-2-2019, σε Αγρίνιο και Θεσσαλονίκη, αποκτώντας παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις 38.000 ευρώ.

Σε έρευνες που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί, παρουσία δικαστικών λειτουργών, στις οικίες των συλληφθέντων, αλλά και σε σωματικές έρευνες, βρήκαν και κατάσχεσαν συνολικά έξι οχήματα, πληθώρα κινητών τηλεφώνων και καρτών sim καθώς και το χρηματικό ποσό των 950 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου, ενώ οι έρευνες των αστυνομικών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη προκείμενου να διαπιστωθεί αν υπάρχει εμπλοκή τους και σε άλλες υποθέσεις κλοπών και απατών».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα