Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που εξαπατούσε πολίτες σε αγοραπωλησίες οχημάτων

Περιπολικό της αστυνομίας
Περιπολικό της αστυνομίας EUROKINISSI

Έρχονταν σε απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία με τα θύματα που ασκούσαν εμπορική δραστηριότητα, είτε επικοινωνούσαν μαζί τους μέσω ιστοσελίδας αγγελιών στις περιπτώσεις όπου τα θύματα είχαν αναρτήσει αγγελία πώλησης οχημάτων, μηχανημάτων ή εργαλείων. Εξιχνιάσθηκαν 15 περιπτώσεις απάτης.

Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Παιανίας σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειανατολικής Αττικής, εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας εξαπατούσαν πολίτες σε αγοραπωλησίες οχημάτων, μηχανημάτων και εμπορευμάτων.

Συνελήφθησαν στον Ασπρόπυργο και στο Βραχάτι Κορινθίας, έπειτα από οργανωμένη επιχείρηση αστυνομικών των παραπάνω Υπηρεσιών, με τη συνδρομή της Ο.Π.Κ.Ε. και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κορινθίας, τρία μέλη της σπείρας, εκ των οποίων δύο Ρομά και ένας Αφγανός, ηλικίας 27, 45 και 45 ετών αντίστοιχα. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν δύο άτομα για παράβαση του νόμου περί όπλων.

ADVERTISING

Περαιτέρω, στην ίδια υπόθεση κατηγορούνται ένας 26χρονος Ρομά, ο οποίος τυγχάνει έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης κατηγορούμενος για παρόμοια αδικήματα, καθώς και τέσσερις Έλληνες, ως συνεργοί τους.

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη και μεθοδική έρευνα, οι δράστες είχαν συστήσει από τον Νοέμβριο του 2016, εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας είχαν ιεραρχική δομή και διακριτούς ρόλους με σκοπό τον πορισμό εισοδήματος μέσω εξαπάτησης πολιτών.

Ως προς τον τρόπο δράσης, ακολουθούσαν δύο μεθόδους προσέγγισης των θυμάτων τους και συγκεκριμένα:

  • είτε έρχονταν σε απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους, στις περιπτώσεις όπου τα θύματα ασκούσαν εμπορική δραστηριότητα
  • είτε επικοινωνούσαν μαζί τους μέσω ιστοσελίδας αγγελιών στις περιπτώσεις όπου τα θύματα είχαν αναρτήσει αγγελία πώλησης οχημάτων, μηχανημάτων ή εργαλείων.

Μετά το "κλείσιμο" της συμφωνίας, απέστελλαν πλαστά παραστατικά τραπεζών με την υποτιθέμενη κατάθεση των χρημάτων και στη συνέχεια τους έπειθαν να αποστείλουν τα προϊόντα ή μηχανήματα, είτε απευθείας είτε μέσω μεταφορικών εταιρειών. Ως τόπο παράδοσης όριζαν συνήθως ιδιωτικό χώρο στάθμευσης φορτηγών στον Ασπρόπυργο. Περαιτέρω, η παραλαβή των εμπορευμάτων πραγματοποιούνταν από υπαλλήλους του χώρου, ώστε να μην υπάρχει οπτική επαφή με το θύμα και να είναι αδύνατη η αναγνώριση των δραστών σε περίπτωση αποκάλυψης της απάτης.

Ακόμη, χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας που ακολουθούσαν ήταν το γεγονός ότι οι εμφαινόμενες συναλλαγές στα αποδεικτικά φρόντιζαν να έχουν ημερομηνία στο τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να μεσολαβεί η τραπεζική αργία του Σαββατοκύριακου και να δικαιολογούν την καθυστερημένη εμφάνιση των χρημάτων στον λογαριασμό του θύματος. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν στοιχεία καταθέτη υπαρκτά στοιχεία τρίτων προσώπων-εταιρειών.

Στην κατοχή τους καθώς και από τις κατ’ οίκον έρευνες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος εγγράφων (παραστατικά, αποδείξεις, τιμολόγια), ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δύο κυνηγετικά όπλα και πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim που χρησιμοποιούσαν ως "επιχειρησιακά".

Μέχρι στιγμής, εξιχνιάσθηκαν 15 περιπτώσεις απάτης, με την αξία των αφαιρεθέντων εμπορευμάτων και μηχανημάτων να ξεπερνάει τις 90.000 ευρώ, ενώ ακόμη εκτιμάται η εμπλοκή τους και σε πλήθος άλλων παρόμοιων περιπτώσεων. Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε στον Ανακριτή.

SHARE:

24Media Network