Εξαρθρώθηκε σπείρα ομογενών που εισήγαγε λαθραία τσιγάρα από αραβικές χώρες

Εξαρθρώθηκε σπείρα ομογενών που εισήγαγε λαθραία τσιγάρα από αραβικές χώρες

Περί τα 300 άτομα εμπλέκονται στην υπόθεση εισαγωγής και διακίνησης λαθραίων τσιγάρων στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια που υπολογίζεται πως στοίχισαν στο δημόσιο σε διαφυγόντα κέρδη 22 εκατ. ευρώ

Εξαρθρώθηκε από την υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, πολυμελής εγκληματική οργάνωση η οποία εισήγαγε από αραβικές χώρες εκατομμύρια πακέτα λαθραίων τσιγάρων τα οποία διακινούσε και εμπορευόταν στην Ελλάδα, αλλά και σε ορισμένες Βαλκανικές χώρες. Συνολικά συνελήφθησαν 27 μέλη, ενώ αναζητούνται άλλοι 34 συνεργοί τους. Στην "κομπίνα" εμπλέκονται συνολικά 241 μέλη, με τις έρευνες να συνεχίζονται σε σπίτια και αποθηκευτικούς χώρους στην Αττική.

Κατασχεθήκαν 12.207.200 λαθραία τσιγάρα (610.360 πακέτα), 1.290 συσκευασίες λαθραίου καπνού, 143.108 ευρώ, 63.350 δολάρια ΗΠΑ, δώδεκα (12) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, ένα Ι.Χ. φορτηγό αυτοκίνητο, μία μοτοσυκλέτα και τρία επιτυχόντα δελτία τυχερών παιγνίων με συνολικό κέρδος 10.000 ευρώ.

Σχεδόν 6 εκατ πακέτα τσιγάρα έχουν διοχετευθεί στην αγορά

Τον τελευταίο χρόνο η εγκληματική οργάνωση διακίνησε συνολικά τουλάχιστον 5.789.440 πακέτα λαθραία τσιγάρα ήτοι ενώ οι διαφυγόντες δασμοί ξεπερνούν τα 22 εκατ ευρώ. Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών παρακολουθούσε τις κινήσεις της σπείρας τους τελευταίους τέσσερις μήνες, από τους οποίους και εξακριβώθηκε ο τρόπος που δρούσαν τα μέλη της.

Διαπιστώθηκε ότι η οργάνωση αποτελείται από τουλάχιστον 300 μέλη, άνδρες και γυναίκες, κυρίως αλλοδαπούς και Έλληνες με καταγωγή από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Τα μέλη που δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή φορτίων λαθραίων τσιγάρων από Αραβικές χώρες, ακτοπλοϊκώς, μέσω των λιμανιών της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, στην Ελλάδα και την αποθήκευσή τους σε χώρους, κυρίως σε περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Εξαρθρώθηκε σπείρα ομογενών που εισήγαγε λαθραία τσιγάρα από αραβικές χώρες

Στην συνέχεια μέλη-μεταφορείς της οργάνωσης, αναλάμβαναν την εκτέλεση των παραγγελιών, μεταφέροντας ανάλογες ποσότητες τσιγάρων, σε χώρους - διαμερίσματα στην Αθήνα, όπου τα αποθήκευαν, μέχρι να τα διαθέσουν προς πώληση. Οι διαχειριστές-διαμεσολαβητές των αποθηκευτικών χώρων, διοχέτευαν τμηματικά ποσότητες λαθραίων τσιγάρων στους "DEALERS", οι οποίοι έχοντας διαμοιράσει την Αθήνα σε τομείς, τα διέθεταν προς πώληση στους πελάτες-αγοραστές, για άμεση κατανάλωση.

Οι δράστες φρόντιζαν όπως φαίνεται από τα τυχερά δελτία να "ξεπλένουν" το βρόμικο χρήμα με τον κλασικό τρόπο των κερδοφόρων λαχνών με τα οποία νομιμοποιούσαν τα τεράστια κέρδη τους από το λαθρεμπόριο.

Ο 52χρονος που φαίνεται ως εγκέφαλος της οργάνωσης

Ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης ήταν 52χρονος ομογενής από το Καζακστάν, ο οποίος έδινε οδηγίες-διαταγές σε διάφορα μέλη της οργάνωσης για τον τρόπο με τον οποίο θα διέθεταν τα λαθραία τσιγάρα, ενώ ήταν εκ των διαχειριστών της κεντρικής αποθήκης της οργάνωσης στην περιοχή του Ασπρόπυργου. Επιπλέον καθόριζε τις τιμές διάθεσης, όριζε τον εκάστοτε «αποθηκάριο της οργάνωσης» και φρόντιζε για την νομιμοποίηση των εσόδων της εγκληματικής οργάνωσης, κυρίως, μέσω της εξαγοράς επιτυχόντων δελτίων τυχερών παιγνίων.

Ηγετικά καθήκοντα επίσης στην οργάνωση είχε και ένας 26χρονος ομογενής από το Καζακστάν ο οποίος κανόνιζε τις προμήθειες των λαθραίων τσιγάρων, χρησιμοποιώντας τον 52χρονο ως τον κύριο αποδέκτη αυτών.

Χρέη ταμία της οργάνωσης εκτελούσε 60χρονη ομογενής από το Καζακστάν, η οποία ήταν επιφορτισμένη με τις οικονομικές εισπράξεις της οργάνωσης, εισπράττοντας τα ανάλογα χρηματικά ποσά από τις διακινήσεις λαθραίων τσιγάρων. Δύο 44χρονοι ομογενείς από το Καζακστάν διατηρούσαν επιμέρους αποθήκες της οργάνωσης στην περιοχή του Ασπροπύργου. Τρεις επίσης ομογενείς από το Καζακστάν ηλικίας 26, 41 και 52 ετών ήταν οι βασικοί μεταφορείς της οργάνωσης, οι οποίοι με διάφορα οχήματα μετέφεραν-διακινούσαν ποσότητες λαθραίων τσιγάρων, προς την περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Τέλος, τριάντα εκ των κατηγορουμένων ήταν επιφορτισμένοι με το ρόλο της διάθεσης-πώλησης λαθραίων τσιγάρων κυρίως στο κέντρο της Αθήνας σε αγοραστές-καταναλωτές.

Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και παράβαση του Νόμου για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αστυνομία
SHARE: