Ηλικιωμένος χάκαρε γνωστή εταιρεία και ζητούσε λύτρα σε Bitcoin!

Ηλικιωμένος χάκαρε γνωστή εταιρεία και ζητούσε λύτρα σε Bitcoin!

Ένας 66χρονος συνταξιούχος ειδικός ηλεκτρονικών υπολογιστών χάκαρε με κακόβουλο λογισμικό την ιστοσελίδα πασίγνωστης εταιρείας μοτοποδηλάτων, την μπλόκαρε και ζητούσε λύτρα σε Bitcoin για να την «απελευθερώσει»

Απίστευτο και όμως έγινε και αυτό… Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι άντρες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος όταν είδαν ότι ο χάκερ που έψαχνα δεν ήταν κάποιος νεαρός βαθυγνώστης του χώρου αλλά ένας 66χρονος συνταξιούχος που είχε βέβαια γνώσεις πληροφορικής αφού στο παρελθόν αυτό ήταν το επάγγελμά του.

Αυτό που είχε συμβεί ήταν ότι ο ηλικιωμένος χάκερ από την Αθήνα είχε καταφέρει με κακόβουλο λογισμικό και μέσω e-mail να πλήξει τα κεντρικά γραφεία στην Αθήνα, μεγάλης και πασίγνωστης εταιρείας εμπορίας δικύκλων, scooters κλπ. την οποία μπλόκαρε εξ ολοκλήρου σε βαθμό που δεν μπορούσαν να εκτελεστούν ούτε αγοραπωλησίες ομαλά και ζητούσε λύτρα σε Bitcoin για να την «απελευθερώσει».

Βεβαίως αυτά τα ζητούσε και γιατί έχουν αξία στο διαδίκτυο αλλά και γιατί δεν εντοπίζονται ενώ είχε καταφέρει, παρότι όλα αυτά τα έκανε μέσα από το σπίτι του, να κρυπτογραφήσει τα ίχνη του, όμως η Δίωξης κατάφερε να «σπάσει» την κρυπτογράφησή του και να τον εντοπίσει, βάζοντας τέλος στην περιπέτεια μίας ολόκληρης εταιρείας.

Η επίσημη ανακοίνωση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την υπόθεση αναφέρει:

«Εξιχνιάστηκε υπόθεση παράνομης πρόσβασης σε υπολογιστικά συστήματα και εκβίασης και σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος διαχειριστή λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία άγνωστος χρήστης του διαδικτύου απέκτησε χωρίς δικαίωμα πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα εταιρίας (διακομιστές, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και αποθηκευτικά μέσα), το οποίο «μόλυνε» με κακόβουλο λογισμικό, κρυπτογραφώντας τα αρχεία των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την καταγγελία, αποστέλλοντας στην εταιρία μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με εκβιαστικό περιεχόμενο, απαίτησε την καταβολή ψηφιακού νομίσματος «Bitcoin» για την αποστολή του κωδικού και των οδηγιών αποκρυπτογράφησης τους.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης διενεργήθηκε ενδελεχής και εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή - διαδικτυακή έρευνα, ενώ πραγματοποιήθηκε και αλληλογραφία με τις Αρχές τρίτων χωρών, στις οποίες είχαν έδρα οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και άνηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη του δράστη.

Από την έρευνα διακριβώθηκε ο επίμαχος λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από το οποίο αποστέλλονταν τα απειλητικά μηνύματα, ενώ προέκυψε και ο πάροχος της σύνδεσης διαδικτύου που χρησιμοποιούσε ο διαχειριστής του.

Παράλληλα, μετά από ενημέρωση της EUROPOL, διαπιστώθηκε ότι τα δύο ψηφιακά «πορτοφόλια», στα οποία ο διαχειριστής του λογαριασμού απαιτούσε την καταβολή του ψηφιακού νομίσματος, ανήκουν σε συστοιχία (cluster) μαζί με άλλα 39 και τυγχάνουν διαχείρισης είτε από τον ίδιο χρήστη είτε από ομάδα ατόμων.

Ο εξωτερικός σκληρός δίσκος της εταιρίας παραδόθηκε στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και απεστάλη στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις. Η δικογραφία τακτικής διαδικασίας που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 111 88

Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο: [email protected]

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID

Επίσης σχετική ενημέρωση από το δικτυακό τόπο: http://cyberalert.gr/feelsafe/»΄.

(Φωτό: AP Photo/Rick Bowmer)

SHARE:

24Media Network