Φρίκη στα Χανιά: Γηροκομείο – κρεματόριο με 30 δολοφονίες και 8 απόπειρες

Φρίκη στα Χανιά: Γηροκομείο – κρεματόριο με 30 δολοφονίες και 8 απόπειρες
Φρίκη προκαλούν οι αποκαλύψεις για γηροκομείο στα Χανιά iStockphoto

Από την πολύμηνη έρευνα της Ασφάλειας για τους ύποπτους θανάτους που σημειώθηκαν στο γηροκομείο - κολαστήριο των Χανίων διαπιστώθηκαν 30 ανθρωποκτονίες και 8 απόπειρες. Επτά άτομα έχουν συλληφθεί.

Κόλαφος είναι η πολυσέλιδη δικογραφία που υποβλήθηκε στην Δικαιοσύνη από την Ασφάλεια Χανίων για την πολύκροτη υπόθεση κακοποίησης και ύποπτων θανάτων ηλικιωμένων στο γηροκομείο-κολαστήριο των Χανίων.

Από την πολύμηνη έρευνα της Ασφάλειας Χανίων από τους πολυάριθμους ύποπτους θανάτους που διερευνήθηκαν, διαπιστώθηκαν 30 ανθρωποκτονίες και 8 απόπειρες. Στην δικογραφία που υποβλήθηκε πρόσφατα και εκδόθηκαν από τον Ανακριτή επτά εντάλματα στις 4 Φεβρουαρίου που εκτελέστηκαν σήμερα, περιλαμβάνονται συνολικά 37 κατηγορούμενοι και για κακουργηματικές πράξεις επτά οι οποίοι και συνελήφθησαν.

Οι επτά συλληφθέντες κατηγορούνται από κοινού για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για ανθρωποκτονίες τελεσθείσες εκ προθέσεως, με ενδεχόμενο δόλο και δια παραλείψεως κατά συρροή και σε απόπειρα, για συνολικά 30 θανάτους ηλικιωμένους από το 2009 έως το 2021 και 8 απόπειρες. Πιο συγκεκριμένα, οι ανθρωποκτονίες που έχουν διαπιστωθεί ανάμεσα στους πολυάριθμους άλλους ύποπτους θανάτους, είναι μία περίπτωση το 2009 και όλες οι υπόλοιπες από το 2014 έως το 2021. Λόγω περιορισμού χρόνου και έλλειψης αποδείξεων που μπορεί να προκύψουν στη συνέχεια δεν εξιχνινάστηκαν περισσότερες περιπτώσεις στην παρούσα φάση, παρότι μόνο για την περίοδο 2015-2021 υπάρχουν 293 ύποπτες περιπτώσεις θανάτων.

Το γηροκομείο στα Χανιά το οποίο ελέγχεται για τον θάνατο δεκάδων ηλικιωμένων EUROKINISSI

Με εντάλματα συνελήφθησαν η 43χρονη διαχειρίστρια και νόμιμη εκπρόσωπος του γηροκομείου και η 68χρονη μητέρα της με πρόσθετες κατηγορίες πέρα από τις ανθρωποκτονίες και τις απόπειρες που βαρύνουν και τους επτά, για απάτη από κοινού, κατ’ κατά εξακολούθηση και κατά συρροή με προκληθείσα ζημιά που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ και για ψευδείς βεβαιώσεις και χρήση ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών.

Επίσης, οι δύο ιδιώτες γιατροί που συνεργάζονταν με το γηροκομείο, ο ψυχίατρος και ο γενικός ιατρός, ηλικίας 50 και 70 ετών, επιπλέον κατηγορούνται για έκδοση ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων, ψευδών καταθέσεων κατά συρροή, παράβαση του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας. Οι συλληφθέντες για την υπόθεση αντιμετωπίζουν και κατηγορίες για πλαστές συνταγογραφήσεις ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ, για παραβίαση των κανόνων λειτουργίας μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και παραβίασης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Κατόπιν των ίδιων ενταλμάτων συνελήφθησαν επίσης οι δύο νοσηλεύτριες της δομής και υπεύθυνες βάρδιας ηλικίας 44 και 47 ετών και ο 42χρονος γραμματέας του γηροκομείου.

Στην δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 30 κατηγορούμενοι για πλήθος αδικημάτων, ψευδείς καταθέσεις, απάτες κλπ. που αφορούν πλήθος επαγγελματιών, όπως γιατροί, νοσηλευτές, άλλοι εργαζόμενοι κλπ.

Για τους επτά που αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα ενώπιον του Ανακριτή και αποτελούν τον κορμό της εγκληματικής οργάνωσης και συνελήφθησαν σήμερα κατόπιν ενταλμάτων, πραγματοποιήθηκαν και σχετικές κατ’ οίκον έρευνες όπου βρέθηκε και κατασχέθηκαν χρήματα και πλήθος χρυσαφικών που εξετάζεται αν ανήκαν στου νεκρούς ηλικιωμένους, ενώ το περιεχόμενο της δικογραφίας προκαλεί ανατριχίλα αφού υπάρχουν λεπτομερείς καταθέσεις που περιγράφουν υποσιτισμούς, έλλειψη φροντίδας των ηλικιωμένων κλπ.

Δαπανούσαν μόλις 0,55 λεπτά την ημέρα για τη “φροντίδα” και “σίτιση” των ηλικιωμένων

Από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι οι υπεύθυνοι της δομής δαπανούσαν μόλις 0.55 λεπτά την ημέρα για την «σίτιση» και την «φροντίδα» των ηλικιωμένων και το modus operandi που ακολουθούσαν βασιζόταν στην μεγάλη λίστα αναμονής που είχαν και έτσι ουσιαστικά «ξεπάστρευαν» σύντομα τους τροφίμους για να ακολουθήσουν οι επόμενοι και να συνεχιστεί η ροή του χρήματος.

Τους υποσίτιζαν, τους έδιναν επίτηδες χαλασμένες και επικίνδυνες προς κατανάλωση τροφές και εντόσθια ζώων που προμηθεύονταν δωρεάν, τους έδιναν βαριά ηρεμιστικά με μη επαρκώς δικαιολογημένες ιατρικές πράξεις και τους έδεναν με ζώνες, δεν τους έπλεναν, δεν τους άλλαζαν συχνά τα σεντόνια και τα ρούχα και τους εγκατέλειπαν στις ακαθαρσίες τους και όλα αυτά οδηγούσαν στον μαρασμό τους και σύντομα στον θάνατό τους.

Αυτά προκύπτουν όλα από την σχετική έρευνα και δικογραφία που δείχνουν ότι στην πραγματικότητα αυτό το γηροκομείο λειτουργούσε σαν κρεματόριο.

Πρόσθετα, από τους υπόλοιπους 30 κατηγορούμενους συμπεριλαμβάνονται δύο συμβολαιογράφοι και δύο μεσίτες που εμπλέκονται σε απάτες που έγιναν με αγοραπωλησίες ακινήτων ηλικιωμένων σε Καστέλι Κισάμου και Χανιά και αφορά στην απάτη των 120.000 ευρώ, καθώς επίσης 12 υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων που δεν ήλεγχαν ως όφειλαν την συγκεκριμένη δομή.

Τονίζεται δε, από τις Αρχές ότι ενδεχομένως να ευθύνονται και για άλλους θανάτους για τους οποίους δεν βρέθηκε επαρκές αποδεικτικό υλικό το οποίο μπορεί να προκύψει όμως στη συνέχεια ενώ ανάμεσα στους θανάτους ήταν και εκείνος του πατέρα της γυναίκας που προχώρησε στην πρώτη καταγγελία και άνοιξε τον δρόμο για την διερεύνηση της πολύκροτης αυτής υπόθεσης.

Η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας

Η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας για την υπόθεση, αναφέρει: “Συνελήφθησαν, σήμερα (09.02.2022) το πρωί στα Χανιά, κατόπιν ενταλμάτων σύλληψης κ. Ανακριτή Χανίων που εκδόθηκαν την 04.02.2022, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, επτά (7) ημεδαποί (4 γυναίκες και 3 άνδρες) κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονίας, Νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων», πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών.

Ειδικότερα, κατόπιν πολύμηνης ,πολυσχιδούς και εμπεριστατωμένης αστυνομικής προανάκρισης που διενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων, η οποία αφορούσε στη διερεύνηση ύποπτων θανάτων ηλικιωμένων ατόμων που φιλοξενούνταν σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων σε περιοχή του Δήμου Χανίων, κατά το χρονικό διάστημα από 05-05-2009 έως 05-05-2021, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 36 ημεδαπών και αλλοδαπού η οποία υπεβλήθη στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων .

Εν συνεχεία την 04.02.2022 εκδόθηκαν από κ. Ανακριτή Χανίων τα σχετικά εντάλματα σύλληψης σε εκτέλεση των οποίων αστυνομικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας συνέλαβαν σήμερα (09.02.2022) 7 ημεδαπούς (3 άνδρες και 4 γυναίκες).

Σε νομότυπες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και οχήματα των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχεθήκαν συνολικά ως προερχόμενα από παράνομη δραστηριότητα, το χρηματικό ποσό των 105.855 ευρώ και κοσμήματα. Συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Ανακριτή Χανίων”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα