Κύκλωμα διακινούσε αλλοδαπούς από την Ελλάδα προς την Βρετανία με πλαστά έγγραφα

Κύκλωμα διακινούσε αλλοδαπούς από την Ελλάδα προς την Βρετανία με πλαστά έγγραφα

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην διευκόλυνση της παράνομης εξόδου αλλοδαπών από την επικράτεια προς χώρες της Ευρώπης, κυρίως προς την Μεγάλη Βρετανία, με τη χρήση ταξιδιωτικών έγγραφων είτε πλαστών είτε τρίτων προσώπων

Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας διευκόλυναν την παράνομη έξοδο αλλοδαπών από τη επικράτεια προς χώρες της Ευρώπης, με τη χρήση ταξιδιωτικών εγγράφων είτε πλαστών είτε τρίτων προσώπων.

Στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και στην Αθήνα, συνελήφθησαν τέσσερις Έλληνες, ηλικίας 22, 28, 33 και 46 ετών, μέλη της σπείρας, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό. Επιπλέον, ταυτοποιήθηκε 31χρονος Αλβανός συνεργός τους ο οποίος διαμένει στην Μεγάλη Βρετανία, όπου κατέληγαν και οι περισσότεροι διακινούμενοι αλλοδαποί.

Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας, της διευκόλυνσης παράνομης εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών, της κατοχή εγγράφων τρίτων προσώπων καθώς και για παράβαση του Νόμου περί όπλων.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, το Τμήμα Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων, πραγματοποιούσε έρευνα τους τελευταίους μήνες, με σκοπό την αποδόμηση εγκληματικού κυκλώματος διεθνικού χαρακτήρα, το οποίο δραστηριοποιούνταν, τουλάχιστον από το 2017, στην κατάρτιση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και στη διευκόλυνση εξόδου αλλοδαπών από την επικράτεια προς χώρες της Ευρώπης, μέσω αεροδρομίων.

Ως προς τον τρόπο δράσης του, ο 46χρονος ο οποίος είχε αρχηγικό ρόλο, ήταν υπεύθυνος για τον εντοπισμό αλλοδαπών και για την οργάνωση του σχεδίου της διακίνησης. Ταυτόχρονα, βοηθητικά στον εντοπισμό των αλλοδαπών, λειτουργούσε και ο 31χρονος διαμένων στο εξωτερικό.

Οι συναντήσεις με τους υποψήφιους "πελάτες" αλλοδαπούς, πραγματοποιούνταν σε καφετέρια στον Κολωνό, ιδιοκτησίας ενός εκ των συνεργών του.

Επιπλέον, ο 46χρονος αναλάμβανε και την κατάλληλη προετοιμασία των αλλοδαπών, δίνοντας τους οδηγίες για την συμπεριφορά τους, τους προμήθευε με όλα τα απαραίτητα είδη ένδυσης και αξεσουάρ, ώστε να προσομοιάζουν με ταξιδιώτες ενώ ακόμη τους συνόδευε, είτε ο ίδιος είτε οι υπόλοιποι συνεργοί, στα αεροδρόμια αναχώρησης.

Σημειώνεται ότι, οι κατευθυντήριες οδηγίες δίνονταν αδιάκοπα μέχρι και μετά την άφιξη τους στους προορισμούς.

Ως προς τη διακίνηση, αυτή πραγματοποιούνταν είτε με πλαστά, είτε με γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα, δικά τους με πλαστή σφραγίδα εισόδου, ή τρίτων προσώπων, στις περιπτώσεις όπου ο υπό διακίνηση αλλοδαπός προσομοίαζε με τον πραγματικό κάτοχο. Περαιτέρω, το κόστος της διακίνησης ανέρχονταν στο ποσό των 13.000 ευρώ.

Από τις έρευνες, σε οικίες και χώρους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλαστά και απολεσθέντα ελληνικά δελτία ταυτότητας, ελληνικές άδειες οδήγησης, κάρτες τραπεζών, βιβλιαρίων τραπεζών, σημειώσεις, συσκευή ελέγχου γνησιότητας εγγράφων, μικροποσότητα ηρωίνης, πιστόλι, κάμερες ασφαλείας, πλήθος ψηφιακών μέσων (κινητά, υπολογιστές κλπ) και το χρηματικό ποσό των 5.030 ευρώ. Επιπλέον, κατασχέθηκε αυτοκίνητο και μοτοσυκλέτα.

Ως προς το ποινικό παρελθόν, ο 46χρονος είχε απασχολήσει στο παρελθόν για τέλεση ίδιων αδικημάτων το 2014. Περαιτέρω, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθη ένας υπό διακίνηση αλλοδαπός στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, καθώς δύο ακόμη για κατοχή ναρκωτικών.

Επισημαίνεται ότι, η προδικαστική έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση εντάχθηκε στη Δράση 2.2 της Ευρωπαϊκής Πολυτομεακής Πλατφόρμας Καταπολέμησης Εγκληματικών Απειλών, στην οποία ηγείται η χώρα μας και στοχεύει στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών, μέσω της Ανατολικής Μεσογειακής Οδού.

Ακόμη, καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας αναπτύχθηκε στενή συνεργασία με τους φορείς του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων, το οποίο συνυπογράφηκε το 2016 από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και το Διευθυντή της Europol, στοχεύοντας στην καταπολέμηση δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται και η ενεργή συνδρομή του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Καταπολέμηση της Παράνομης Διακίνησης Ανθρώπων της EUROPOL , μέσω της διάθεσης αναλυτικής υποστήριξης, της πραγματοποίησης επιχειρησιακών συναντήσεων καθώς και μέσω της διευκόλυνσης της επικοινωνίας με λοιπά ενδιαφερόμενα Κράτη Μέλη. Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αστυνομία
SHARE:

24Media Network