Λαθρεμπόριο χρυσού: Αστυνομικός της VIP ήταν ο πληροφοριοδότης

Λαθρεμπόριο χρυσού: Αστυνομικός της VIP ήταν ο πληροφοριοδότης
Ενεχυροδανειστήριο στην Αθήνα Eurokinissi

Ο 28χρονος αστυνομικός έχει καταγραφεί στα τέλη Οκτωβρίου να καλεί στο τηλέφωνο ένα από αρχηγικά μέλη του κυκλώματος και να τον προειδοποιεί πως η Ασφάλεια ετοίμαζε αστυνομική επιχείρηση σε βάρος τους και πως όταν θα μάθαινε λεπτομέρειες θα τους ενημέρωνε εκ νέου

Ένας 28χρονος αστυνομικός που υπηρετούσε στην Υπηρεσία Προστασίας Επισήμων (VIP) ήταν ανάμεσα στους συλληφθέντες για του πολυπληθούς κυκλώματος των λαθρεμπόρων χρυσού.

Ο 28χρονος αστυνομικός έχει καταγραφεί από την τηλεφωνική παρακολούθηση, στα τέλη Οκτωβρίου να καλεί στο τηλέφωνο ένα από αρχηγικά μέλη του κυκλώματος και να τον προειδοποιεί πως η Ασφάλεια ετοίμαζε αστυνομική επιχείρηση σε βάρος τους και πως όταν θα μάθαινε λεπτομέρειες θα τους ενημέρωνε εκ νέου. Όντως η συγκεκριμένη αστυνομική επιχείρηση ετοιμαζόταν για τα τέλη Οκτωβρίου και αναβλήθηκε για υπηρεσιακούς λόγους για αργότερα.

Αυτή η αναβολή όμως ήταν αρκετή για να προδοθεί και ο ρόλος του συγκεκριμένου αστυνομικού, ο οποίος συνελήφθη και αναμένεται να διαταχθεί και ΕΔΕ σε βάρος του και βεβαίως να τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Σημειώνεται πάντως πως πέρα από τον ρόλο πληροφοριοδότη, δεν είχε άλλον ενεργό ρόλο στο κύκλωμα.

Ο χορός των εκατομμυρίων

Απίστευτα είναι τα κέρδη των μελών του κυκλώματος από το λαθρεμπόριο χρυσού των ενεχύρων και το κλοπιμαίων που κατέληγαν στην «μαύρη αγορά» της Τουρκίας.

Έλιωναν σε χυτήριο ενέχυρα και κλοπιμαία και διακινούσαν σε καθημερινή βάση κιλά από πλάκες χρυσού και αργύρου στην Τουρκία μέσω τουριστικών λεωφορείων με ασυνόδευτα πακέτα από την Αθήνα έως την Κωνσταντινούπολη, ενώ σε μία περίπτωση συνελήφθη ο οδηγός λεωφορείου στη Αλεξανδρούπολη που μετέφερε 12.000 ευρώ, 17 ράβδους χρυσού, βάρους 24,6 κιλών, εκτιμώμενης αξίας περίπου 600.000 ευρώ και ένα μεγάλο χρυσό νόμισμα.

Ο κύκλος εργασιών του κυκλώματος άγγιζε τα 400.000 ευρώ ημερησίως, ενώ είναι αδύνατο να υπολογιστεί σε αυτή την φάση με ακρίβεια το συνολικό κέρδος από την παράνομη δραστηριότητά τους που σίγουρα είναι κάτι εκατοντάδες εκατομμύρια…

Στη συνέχεια ξέπλεναν αυτά τα χρήματα με διάφορες επενδύσεις σε ακίνητη και κινητή περιουσία, τα ανακύκλωναν μέσω του ανοίγματος και άλλων ενεχυροδανειστηρίων στην επαρχία και ταυτόχρονα ξέπλεναν τα έσοδα από την Τουρκία με την εμπλοκή Κινέζων εμπόρων ρούχων που εμφάνιζαν εικονικές αγοραπωλησίες στη γειτονική χώρα.

Πρόκειται για ένα τεράστιο κύκλωμα κλεπταποδόχων και λαθρεμπόρων χρυσού, που δρούσε τουλάχιστον τα τελευταία 2-3 χρόνια με πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό, έναν Σύρο και έναν Τουρκοαρμένη που διακινούσαν στην μαύρη αγορά της Τουρκίας τις πλάκες χρυσού και αργύρου και ανάμεσα σε αυτούς επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο πολύ γνωστός Έλληνας επιχειρηματίας «Ριχάρδος» με πλήθος ενεχυροδανειστηρίων σε όλη την χώρα, αλλά και άλλα ενεχυροδανειστήρια, που πρόσφεραν την νομιμοφανή κάλυψη στο κύκλωμα.

Μάλιστα, τα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος κανόνιζαν τιμή αγοράς του χρυσού, σε αντίθεση με την διεθνώς καθορισμένη τιμή του από τα χρηματιστήρια και έτσι έβγαλαν σύντομα εκτός και τον ανταγωνισμό, ενώ ακριβώς λόγω της παράνομης δραστηριότητάς τους είχαν ανεξάντλητη πρόσβαση σε μετρητό χρήμα, που τους βοηθούσε όχι μόνο να χρηματοδοτούν τις παράνομες δραστηριότητές τους αλλά και να μαζέψουν όλο το χρυσό και το ασήμι από την αγορά.

Μέρος των χρυσαφικών που κατέληγαν σε πλάκες, αξίας πολλών εκατομμυρίων, δεν προέρχεται μόνο από την εκμετάλλευση ανθρώπων σε οικονομική ανάγκη μέσω ενεχύρων αλλά πιθανόν και από κλοπές-διαρρήξεις και ληστείες.

Η ίδια Υπηρεσία είχε εξαρθρώσει και την διαβόητη «Μαφία των Ρομά» με την δαιδαλώδη οργάνωση και την πολυετή δράση, υπεύθυνη για εκατοντάδες κλοπές και διαρρήξεις σε σπίτια στην Αττική και στην επαρχία. Μέσω αυτής της υπόθεσης που ακόμα απασχολεί τις Αρχές κατέληξαν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας στο συμπέρασμα πως οι κλεπταποδόχοι ρευστοποιούσαν τα κλοπιμαία σε τέτοια ενεχυροδανειστήρια.

 Βεβαίως οι Αρχές δεν θεωρούν ότι ήταν η μοναδική σπείρα τα κλοπιμαία της οποίας κατέληξαν μέσω των κλεπταποδόχων στα χυτήρια των ενεχυροδανειστών, αλλά με τον ίδιο τρόπο και μέσω κλεπταποδόχων, διοχετεύτηκαν στα ενεχυροδανειστήρια αυτά, κλοπιμαία της Γεωργιανής Μαφίας «Vor V Zakone» και άλλων μικρότερων εγκληματικών οργανώσεων που δρούσε συστηματικά με κλοπές, διαρρήξεις και ληστείες σε οικίες.
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα