Τσίπρας: ”Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δουλεύει για τα funds”

Διαβάζεται σε 5'
Τσίπρας: ”Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δουλεύει για τα funds”
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Επίθεση στην κυβέρνηση για το άρθρο 23 και για καθεστώς διαφθοράς από τον επικεφαλής της ΕΛ.Α.Σ, Αλέξη Τσίπρα.

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και ιδίως στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το οικονομικό επιτελείο άσκησε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό σταθμό στην Καλαμάτα, κατά την περιοδεία του στον νομό, εστιάζοντας στα ζητήματα των πλειστηριασμών και της διαφθοράς.

Αναφερόμενος στο άρθρο 23 για τα κόκκινα δάνεια, που αποσύρθηκε από την κυβέρνηση μετά τη γενικευμένη κατακραυγή, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως «κοροϊδεύει τον κόσμο ο κ. Πιερρακάκης και η κυβέρνηση, λέγοντας ότι θα διευκολύνει τους δανειολήπτες μέσα από το άρθρο 23, το άρθρο 23 που έδινε τη δυνατότητα να προχωράνε όχι μόνο σε πλειστηριασμούς, σε διαδικασίες πλειστηριασμού, χωρίς να υπάρχει πρωτίστως καμία δικαστική απόφαση, άρα ουσιαστικά λύνει τα χέρια».

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «είναι φανερό για ποιον δουλεύει αυτή η κυβέρνηση, ο κύριος Πιερρακάκης και ο κύριος Μητσοτάκης. Απέσυραν το άρθρο 23. Μας είπαν ποιος τους υπαγόρευσε να το νομοθετήσουν, να το φέρουν στη Βουλή; Για λογαριασμό ποιανού δουλεύουν; Ποια συμφέροντα εξυπηρετούν; Αυτές είναι απαντήσεις που ο ελληνικός λαός πρέπει να τις γνωρίζει».

Στη βάση αυτή, τόνισε ότι «ο μέσος πολίτης που μας παρακολουθεί, ανεξάρτητα επαναλαμβάνω, αν είναι δεξιός, αριστερός ή κεντρώος, να καταλάβει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι η πηγή μιας πολιτικής, είναι μάλλον ο αρχιτέκτονας μιας πολιτικής που τα δίνει όλα σε λίγους και ισχυρούς και τα παίρνει όλα από τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».

Μάλιστα, αναφέρθηκε συγκριτικά στην περίοδο που ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός. Όπως είπε, «τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η πλειοψηφία τους, θέματα πλειστηριασμών αναδείκνυαν μέχρι το 2019, από το 2019 και μετά ξεχάστηκε ότι υπάρχουν πλειστηριασμοί. Κι όμως, μόνο το 2025 και φέτος το ’26 έχουν διπλασιαστεί. Μόνο το 2025 έγιναν πέντε φορές περισσότεροι πλειστηριασμοί ακινήτων στη χώρα μας απ’ ό,τι όλη την πενταετία 2015-2019».

Πρόσθεσε επίσης πως «τον Δεκέμβρη του 2015, στις πρώτες δύσκολες μέρες των μνημονίων, ήρθε η τρόικα και επέβαλε ένα θεσμικό πλαίσιο που έδινε τη δυνατότητα να υπάρχουν servicers και funds και τη δυνατότητα, τη δυνατότητα από το 2015 έως και την ημέρα που έφευγα από το Μαξίμου δεν πέρασε ούτε ένα ευρώ στα funds από τις τράπεζες. Να τελειώνει αυτή η πλάκα. Ούτε ένα ευρώ! Διότι υπήρχε ένα αυστηρό πλαίσιο το οποίο θωράκισε τους ιδιοκτήτες και τους θωράκισε κυρίως μέσα από τη νομοθεσία που προέβλεπε ότι για κάθε μεταβίβαση πρέπει πρωτίστως να δίνεται η δυνατότητα στον δανειολήπτη να κάνει ρύθμιση».

Συνέχισε λέγοντας: «Έρχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ξεκινάει Δεκέμβρη του ’19 με μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις, με κυριότερη αυτή του σχεδίου προγράμματος Ηρακλής και δίνει στα funds τη δυνατότητα να λεηλατούν τους δανειολήπτες. Να μεταβιβάστηκαν μέσα σε τρία χρόνια το 97% των δανείων από τις τράπεζες στα funds και δόθηκε η δυνατότητα ασύδοτα να πάρουν αυτά τα κόκκινα δάνεια στο 20% της αξίας τους και να τα διεκδικούν από τους δανειολήπτες στο 80 και στο 90% και με μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις να προβλέπεται η ασυδοσία των πλειστηριασμών».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς και στα θέματα της διαφθοράς, εξαπολύοντας νέα επίθεση στον πρωθυπουργό.

Όπως τόνισε, «αυτή τη στιγμή που η χώρα βουλιάζει στη διαφθορά με αρχιερέα της διαφθοράς τον πρωθυπουργό της χώρας, τον κύριο Μητσοτάκη, διότι ποτέ άλλοτε η χώρα δεν είχε γίνει ο καλύτερος πελάτης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Την ώρα λοιπόν που βουλιάζει η βάρκα από τη διαφθορά, ο κύριος Μητσοτάκης πετάει τη σαβούρα, πετάει το έρμα για να σωθεί. Όμως το κάνει τόσο άτσαλα που γίνεται ακόμα πιο εμφανές πόσο ανερμάτιστος είναι και ο ίδιος αλλά και η κυβέρνησή του».

Ειδική αναφορά έκανε στην ανανέωση της θητείας του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, αλλά και στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όπως είπε, «γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν αυτός που ανανέωσε τη θητεία του κ. Πιτσιλή για τρίτη συνεχόμενη θητεία, ενώ ο νόμος προέβλεπε δύο θητείες. Άρα λοιπόν δεν έχει ευθύνες και η κυβέρνηση για την αδράνεια της ηγεσίας της ΑΑΔΕ σε καταγγελίες που ήταν εν γνώσει τους για τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή αυτών των επιχειρήσεων και τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας με βάση δημοσιεύματα; 25 στελέχη της ΑΑΔΕ χρηματίζονται από αυτή την επιχείρηση, την εταιρεία Χωριάτικο, ή για το γεγονός ότι οι κατώτερες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ είχαν στείλει ενημέρωση και προτάσεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα από τον Ιούνιο του 2025. Δεν έχει ευθύνη η κυβέρνηση γι’ αυτό;».

Και συνέχισε: «Ποια είναι η λογική λοιπόν, μια ανεξάρτητη αρχή η οποία έχει διαλυθεί, όπως έχουν διαλυθεί τα πάντα στη χώρα μας επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, ποια είναι η λογική σε αυτή την αρχή που ήταν ανίκανη να αντιμετωπίσει τέτοιες περιπτώσεις διαφθοράς, φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής που σχεδόν βούιζε όλη η κοινωνία γι’ αυτές να περάσει και τον ΟΠΕΚΕΠΕ εκεί; Τι θα κάνει λοιπόν η ΑΑΔΕ που δεν μπόρεσε να διαλευκάνει αυτές τις υποθέσεις με το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, που είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που έχει διαχειριστεί αυτή η κυβέρνηση;».

Συνολικά, επισήμανε πως «υπάρχουν ερωτήματα πάρα πολύ συγκεκριμένα που ζητάνε απαντήσεις και οι απαντήσεις προφανώς και δεν θα δοθούν από τη σημερινή κυβέρνηση και από τον κύριο Μητσοτάκη, ο οποίος προσπαθεί να εργαλειοποιήσει με κάθε τρόπο τις επιπτώσεις που ο ίδιος έχει επιφέρει. Είναι μια κυβέρνηση η οποία δημιουργεί τα προβλήματα και μετά εμφανίζεται ως αυτή που θα λύσει τα προβλήματα που μας δημιούργησε».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα