Μάρτυρες για Λουκμάν Σεζάντ: Ρατσιστικό έγκλημα, η δολοφονία του

Μάρτυρες για Λουκμάν Σεζάντ: Ρατσιστικό έγκλημα, η δολοφονία του

"Ρατσιστικό έγκλημα" χαρακτήρισαν την εν ψυχρώ δολοφονία του 27χρονου Πακιστανού εργάτη, στα Πετράλωνα, οι μάρτυρες που κατέθεσαν στη δίκη. Τι είπαν οι συνήγοροι των δραστών

Έγκλημα ρατσιστικής βίας χαρακτήρισαν οι μάρτυρες, που κατέθεσαν ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, τη δολοφονία του 27χρονου Πακιστανού εργάτη, Λουκμάν Σεχζάντ, πριν από έναν χρόνο, στα Πετράλωνα.

Στο δικαστήριο κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου, η οποία υποστήριξε πως οι κατηγορούμενοι για την εν ψυχρώ δολοφονία του 27χρονου, Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος, είχαν «φυλετικό κίνητρο». Επίσης, η μάρτυρας ανέφερε πως «το γεγονός ότι έκρυψαν τις πινακίδες από το μηχανάκι τους και όχι το μαχαίρι, συνάδει με την ασυδοσία που υπήρχε εκείνη την περίοδο και το πόσο θεωρούσαν ότι είχαν το ακαταδίωκτο».

Όπως επεσήμανε η βουλευτής, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 350 περιστατικά ρατσιστικής βίας και συμπλήρωσε: «Δεν είναι τυχαίο ότι ήρθε στη χώρα μας ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς υπάρχει ανησυχία στην Ευρώπη για το θέμα αυτό».

Κατάθεση έδωσε και η πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, Μαρία Κουβέλη, η οποία, επίσης, έκανε λόγο για «έγκλημα ρατσιστικής βίας» και υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι ο 27χρονος αλλοδαπός εργάτης δέχθηκε επτά μαχαιριές.

Νωρίτερα, κατέθεσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Δημ. Χριστόπουλος, ο μίλησε για έγκλημα με κίνητρο το ρατσιστικό μίσος, που εκδηλώνεται με κύριο χαρακτηριστικό την αδικαιολόγητη βία.

Ο επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας, Τζαβέντ Ασλάμ, στην κατάθεσή του, αναφέρθηκε στο θύμα χαρακτηρίζοντάς το ως ένα εργατικό παιδί που δεν είχε δώσει ποτέ αφορμές. Όπως είπε ο μάρτυρας «στην Ελλάδα ζουν περίπου 40.000 Πακιστανοί, οι μισοί από τους οποίους είναι στην Αθήνα. Τα πρώτα χρόνια πήραμε πολύ αγάπη αλλά τα τελευταία τρία δεχόμαστε συνέχεια επιθέσεις. Το 2012 βγήκαν και τα μαχαίρια. Ως πρόεδρος της Ένωσης Μεταναστών Εργατών έχω καταγράψει 700 περιστατικά βίας».

Κατηγορητήριο, χωρίς ρατσιστικά χαρακτηριστικά

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων ζήτησαν από το δικαστήριο να διατάξει την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των εντολέων τους, σε όποιο χρονικό βάθος αποφασίσει, προκειμένου, όπως είπαν, να αποδειχθεί ότι δεν έχουν σχέση με τη Χρυσή Αυγή.

Στο κατηγορητήριο που έχει συναχθεί σε βάρος των δύο νεαρών δεν αποδίδονται ρατσιστικά χαρακτηριστικά στο έγκλημα.

Ο Διονύσης Λιακόπουλος και ο Χρήστος Στεργιόπουλος κατηγορούνται και στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Η δίκη συνεχίζεται στις 14 Φεβρουαρίου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

"Έσπασαν καρδιές" οι γονείς του δολοφονημένου Πακιστανού εργάτη: "Δεν θέλω να τους συγχωρήσω"

Ελεύθεροι οι δύο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία μετανάστη, ως προς την κατηγορία ένταξης σε εγκληματική οργάνωση

SHARE:

24Media Network