Σημίτης: Είχα απόλυτη εμπιστοσύνη στον Τσοχατζόπουλο. Έγιναν αθλιότητες

Σημίτης: Είχα απόλυτη εμπιστοσύνη στον Τσοχατζόπουλο. Έγιναν αθλιότητες
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο Εφετέιο για να καταθέσει στην δίκη του πρωην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου για τα εξοπλιστικά την Τετάρτη 13 Μαΐου 2015. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

"Είναι εξαιρετικά λυπηρό ότι οι αθλιότητες έγιναν επί πρωθυπουργίας μου όταν στόχος ήταν να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τη χώρα", είπε ο Κ. Σημίτης στο δικαστήριο, ενώ ανέφερε ότι δεν γνωρίζει κάτι περί δωροδοκιών

Για “αθλιότητες” οι οποίες “έγιναν επι πρωθυπουργίας μου” έκανε λόγο ο Κ. Σημίτης, κατά την κατάθεσή του στη δίκη για το “μαύρο πολιτικό χρήμα”, με πρωταγωνιστή τον Άκη Τσοχατζόπουλο, εκφράζοντας μάλιστα, τη λύπη του, καθώς στόχος της κυβέρνησης ήταν “να αναβαθμισουμε και να εκσυχρονίσουμε τη χώρα”.

Ο πρώην πρωθυπουργός συνεχίζει την κατάθεσή του ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, κάτω από το βλέμμα του καταδικασθέντα υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος μέχρι τώρα δεν έχει μιλήσει. Στο ακροατήριο αναμένει τη σειρά του για να καταθέσει και ο Β. Βενιζέλος, στο πλευρό του οποίου βρίσκεται η κόρη του.

Ειδική αναφορά έκανε στο πρόσωπο του Ακη Τσοχατζόπουλου, αναφέροντας ότι του είχε απόλυτη εμπιστοσύνη. “Εδειχνα εμπιστοσύνη στο σύστημα του υπουργείο Δικαιοσύνης και στον υπουργό. Δεν ήταν ο οποιοσδήποτε. Είχε διατελέσει αναπληρωτής πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια ασθένειας του Ανδρ. Παπανδρέου, από το ’76 ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και επί 20 και πλέον χρόνια το δεύτερο πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ”, είπε ο Κ. Σημίτης, υπογραμμίζοντας ότι οι εισηγήσεις του Ακη Τσοχατζόπουλου είχαν “ιδιαίτερη βαρύτητα. Δεν ήταν κάποιος νέος υπουργός”.

Για τα υποβρύχια κατέθεσε: “Έχουμε σήμερα 2015 δεν μπορείτε να περιμένετε από εμένα να θυμηθώ συζήτηση που έχει γίνει το 1999 και 2001 σε σχέση με τα υποβρύχια και οποιοδήποτε άλλο όπλο. Μόνιμη επιδίωξη της κυβέρνησης ήταν να υπάρχει μία συμπαραγωγή διότι τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν δουλευαν και ήταν ζημιογόνα. Το ΚΥΣΕΑ αποφάνθηκε ότι είναι σκόπιμο να υπάρξει συμπαραγωγή”.

Η δωροδοκία

Σε ερώτηση της προέδρου, αν μπορούσε να χωρέσει δωροδοκία στην προμήθεια των εξοπλιστικών, ο μάρτυρας απάντησε: “Δεν γνωρίζω τίποτα. Θα έλεγα ότι μπορεί να γίνει, αφού έγινε… Δεν ξέρω πώς”. 

Υπεράσπιση Τσοχατζόπουλου: Δεν απεδείχθη κύριε μάρτυς. Αυτό ερευνάται.

Σημίτης: Δεν ισχυρίστηκα ότι αποδείχθηκε. Εδώ παίζουν δύο πράγματα ρόλο, το ένα είναι οι τιμές, που δεν είναι όπως οι τιμές των αυτοκινήτων. Οι τιμές δεν είναι γνωστές καθορίζονται ανά περίπτωση και από τη διαπραγμάτευση. Προφανώς έχει μια δυνατότητα να το παίξει να παει παραπάνω ή παρακάτω. Αυτά δεν είναι ελέγξιμα. Εδω όπως προέκυψε απο τη διαδικασία υπήρχαν πληρωμές σε τρία επίπεδα, στον αναπληρωτή διευθυντή, στο διευθυντή Εξοπλισμών και στο ανώτατο όριο στον υπουργό. Οταν αυτοί οι πρωταγωνιστές συνεργάζονται, τότε αυτό είναι δυνατό.

Πρόεδρος: Ξέρετε αν δωροδοκήθηκε ο Τσοχατζόπουλος;

Σημίτης: Όχι βέβαια, δεν έχω καμία γνώμη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα