Σκάνδαλο Siemens: Άγνοια δηλώνει ο Όσβαλντ

Σκάνδαλο Siemens: Άγνοια δηλώνει ο Όσβαλντ

Δεν είχε γνώση για ενδεχόμενες μίζες υποστηρίζει ο Ζαν Κλωντ Όσβαλντ. Ο τραπεζίτης -κατηγορούμενος σε 4 υποθέσεις- κατέθεσε σήμερα ως μάρτυρας στην έρευνα για τα Asrad

Δεν γνώριζε και δεν άκουσε τίποτα για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος που προερχόταν από τα εξοπλιστικά προγράμματα, ο τραπεζίτης Ζαν Κλωντ Όσβαλντ, ο οποίος συνελήφθη από τις αρχές ως κατηγορούμενος για τέσσερις υποθέσεις.

Αυτό φαίνεται πως θα είναι ο ισχυρισμός του και για τις τέσσερις δικογραφίες. Κι αυτό γιατί ο Ελβετός υπήκοος κατέθεσε ακριβώς το ίδιο και σήμερα, με την ιδιότητα του μάρτυρα για την υπόθεση της προμήθειας των αντιαεροπορικών ASRAD από τη γερμανική εταιρία ATLAS.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρίζεται ότι δεν έχει στη διάθεση του καμία λίστα με πολιτικά πρόσωπα που έπαιρναν μίζες, ούτε γνωρίζει οτιδήποτε για μίζες.

Παραδέχεται μόνο οτι άνοιξε στο παρελθόν έναν τραπεζικό λογαριασμό για τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνη Κάντα, αλλά υποστηρίζει πως δεν γνώριζε πως η προέλευση των χρημάτων που κατέληξαν σε αυτό το λογαριασμό προέρχονταν από μίζες. Ο Αντώνης Κάντας ο οποίος είναι επίσης κατηγορούμενος σε μια σειρά από υποθέσεις διαφθοράς έχει παραδεχτεί ότι πήρε μίζες κι έχει κατονομάσει τον Όσβαλντ ως τον τραπεζίτη που φρόντιζε για τη διακίνηση του "μαύρου" χρήματος.

Ο άνθρωπος που κατονομάζει ο Όσβαλντ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κατάθεσή του ως μάρτυρας ο Όσβαλντ "έδωσε" τον υφιστάμενό του, Φάνη Λυγινό, ο οποίος είναι επίσης κατηγορούμενος για τις ελληνικές αρχές, αλλά δεν έχει παρουσιαστεί ενώπιόν τους. Αυτό κατά τον Όσβαλντ είναι ο άνθρωπος που μπορεί να γνωρίζει για λίστες καταθετών που ξέπλεναν βρόμικο χρήμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Οσβαλντ υποστήριξε ότι δεν έχει ιδέα για μίζες, ωστόσο φέρεται να είπε ότι το σύστημα μπορεί να ...έμπαζε λίγο στην τράπεζα, αφού δεν τηρούνταν κατά γράμμα οι διαδικασίες για τα εμβάσματα που έφταναν στην Ελβετία. Φέρεται δε να εξήγησε πως οι παρατυπίες γινόντουσαν εν γνώσει των προισταμένων του, “αλλά ήταν μία συνήθης διαδικασία”.

Για τον πρώην γενικό διευθυντή Εξοπλισμών, Α. Κάντα, υποστήριξε ότι δεν γνώριζε πως επρόκειτο για πολιτικό πρόσωπο, τον θυμόταν όμως, όπως θυμόταν ότι τον βοήθησε να βγάλει στο εξωτερικό ένα μεγάλο ποσό.

Νομικές πηγές αναφέρουν ότι ο Όσβαλντ ρωτήθηκε για τους κατηγορουμένους στην υπόθεση του εξοπλιστικού Asrad, με τον πρώην τραπεζίτη να απαντά ότι θυμάται κάποια από τα ονόματα, χωρίς όμως να διευκρινίζει περαιτέρω.

Ο Ελβετός τραπεζίτης τις επόμενες ημέρες θα απολογηθεί και ως κατηγορούμενος για δυο εξοπλιστικά προγράμματα, την προμήθεια αυτοκινούμενων πυροβόλων από τη γερμανική εταιρία WEGMANN και την προμήθεια ιπτάμενων ραντάρ από τη σουηδική εταιρία Ericssson και τη βραζιλιάνικη Embraer. Ήδη έχει παραπεμφθεί σε δίκη για τις υποθέσεις της SIEMENS και των υποβρυχίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σκάνδαλο Siemens: Συνελήφθη ο τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Όσβαλντ

SHARE:

24Media Network