Συνελήφθη αρχαιοκάπηλος στο Μοναστηράκι με Ιωνικό κιονόκρανο από την Ακρόπολη

Συνελήφθη αρχαιοκάπηλος στο Μοναστηράκι με Ιωνικό κιονόκρανο από την Ακρόπολη

Πρόκειται για εύρημα μεγάλης αρχαιολογικής και ανυπολόγιστης οικονομικής αξίας το οποίο εκτιμάται πως έχει εντοπιστεί και αφαιρεθεί από την αρχαιολογικό χώρο της Αθήνας.

Συνελήφθη στο Μοναστηράκι, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Αττικής, ένας 51χρονος Έλληνας, για παράνομη κατοχή αρχαίου κινητού μνημείου.

Σε βάρος του σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για παράβαση των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών, για κατοχή από άγνωστο άτομο αρχαίων κινητών μνημείων, κλιμάκιο αστυνομικών της Ασφάλειας εντόπισε στο Μοναστηράκι τον 51χρονο και μετά από έρευνα σε οικία ιδιοκτησίας του, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα αρχαίο κινητό μνημείο.

Συνελήφθη αρχαιοκάπηλος στο Μοναστηράκι με Ιωνικό κιονόκρανο από την Ακρόπολη

Η κατασχεθείσα αρχαιότητα επιδείχθηκε σε αρμόδιο αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών , ο οποίος γνωμάτευσε ότι εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Χρονολογείται πιθανόν στην Πρόκειται για μαρμάρινο ιωνικό κιονόκρανο, σχεδόν ακέραιο, ο εχίνος του οποίου φέρει διακόσμηση ιωνικού κυματίου και τα προσκεφάλαια φέρουν διακόσμηση με ζωστήρες ενώ οι οφθαλμοί των ελίκων είναι επίπεδοι και στην άνω επιφάνεια φέρει, ακανόνιστες λαξεύσεις, τα εγχάρακτα γράμματα «ΙΓ», πιθανόν τεκτονικά σύμβολα καθώς και εγχάρακτο κεφάλι ανθρώπινης μορφής σε πλάγια όψη. Έχει μέγιστο σωζόμενο μήκος στις έλικες, 71 εκατοστά, άβακα 51x45 εκατοστά, κάτω επιφάνεια πλάτους 44,5 εκατοστά και μέγιστο ύψος στις έλικες 29 εκατοστά.

Είναι Κλασικής ή Ελληνιστικής περιόδου, σπουδαίας αρχαιολογικής αξίας και σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης ενώ το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο, είναι πως πιθανόν προέρχεται από την περιοχή της Ακροπόλεως, της Πλάκας ή και της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών…

Συνελήφθη αρχαιοκάπηλος στο Μοναστηράκι με Ιωνικό κιονόκρανο από την Ακρόπολη

Ο συλληφθείς, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και πλέον προτεραιότητα των Αρχών είναι να διαπιστώσουν τον ακριβή χώρο και τον ακριβή τρόπο με τον οποίο περιήλθε στην κατοχή του αρχαιοκάπηλου αυτό το μεγάλης αρχαιολογικής και ανεκτίμητης οικονομικής αξίας εύρημα στα χέρια του.

Ως προς αυτό, αναμένεται η πραγματογνωμοσύνη των αρμόδιων αρχαιολόγων και αν διαπιστωθεί ότι πρόκειται για μέρος μνημείου από αρχαιολογικό χώρο της Αθήνας, σαφώς θα πρέπει να αναζητηθούν και υπεύθυνοι για την αφαίρεσή του.

SHARE: