Θέλει να επιστρέψει τα χρήματα ο Τάσος Μαντέλης

Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ "SIEMENS" ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ»// Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ   ΤΑΣΟΣ ΜΑΝΤΕΛΗΣ.(EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ "SIEMENS" ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ»// Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΤΑΣΟΣ ΜΑΝΤΕΛΗΣ.(EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Ο πρώην υπουργός κατηγορούμενος για τα "μαύρα ταμεία" της Siemens, επιδιώκει ευνοϊκότερη μεταχείριση, ζητώντας να προσφέρει το ποσό, με το οποίο κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε

Ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση προσδοκά για τον εαυτό του ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης, κατηγορούμενος για σκέλος του περιβόητου σκανδάλου για τα "μαύρα ταμεία" της Siemens, υποστηρίζοντας πως θα επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο τα χρήματα που κατηγορείται ότι έλαβε από το γερμανικό κολοσσό.

Χθες ο κατηγορούμενος για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος κατέθεσε σχετικό αίτημα στον εισαγγελέα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου εκδικάζεται η υπόθεση εδώ και μερικούς μήνες.

Στη δήλωση αναφέρεται ότι σύμφωνα με το βούλευμα, φέρεται να έχει απαιτήσει ως δωροδοκία 450.000 γερμανικά μάρκα (230.000 ευρω), ενώ -όπως λέει, έχει δεσμευθεί ποσό ύψους 174.000 ευρώ. Αναφέρει λοιπόν πως προσφέρει άλλες 56.000 ευρώ, τα οποία κατέθεσε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Κατόπιν αυτού και βάση του νόμου που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2014 ζητεί ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση.

Τα χρήματα -εφόσον το αίτημα γίνει δεκτό από τη Δικαιοσύνη- αναμένεται να καταλήξουν στον ειδικό λογαριασμό, στον οποίο καταλήγουν χρήματα που φέρονται ότι προήλθαν από δωροδοκία, ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο.

Πάντως, σύμφωνα με το νόμο που επικαλείται η υπεράσπιση Μαντέλη, προσφέρεται η ευνοϊκότερη μεταχείριση κατηγορουμένων σε περίπτωση που εξαλειφθεί η ζημία του Δημοσίου. Όμως, από αυτή εξαιρούνται νυν και πρώην κρατικοί αξιωματούχοι, όπως υπουργοί, πρώην υπουργοί και γενικοί γραμματείς.

Εισαγγελικές πηγές αναφέρουν δε πως το δικαστήριο αναμένεται να λάβει υπόψη την κίνηση αυτή από την πλευρά του, χωρίς όμως να είναι βέβαιη η τελική έκβαση για τον πρώην υπουργό αλλά και για τον συγκατηγορούμενό του Γ. Τσουγκράνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σχετικός νόμος προβλέπει πως σε περίπτωση απόσβεσης της ζημίας η ποινή εν προκειμένω που έχει οροφή τα 20 χρόνια μπορεί να πέσει ακόμα και στα 3. Αντίστοιχα, για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, που συμφωνούν στο εν λόγω αίτημα και αντιμετωπίζουν ισόβια κάθειρξη, η ποινή τους μειώνεται μέχρι τα 15 έτη.

Η δίκη κατά του Τ. Μαντέλη και ακόμη τέσσερα άτομα για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αφορά σε σκέλος για την υπογραφή της σύμβαση 8002/97 για την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ.

Η εμπλοκή του πρώην υπουργός σχετίζεται με τον τραπεζικό λογαριαςμό, που έφερε την κωδική ονομασία "Α. Roccos", καθώς σε ένα ιδιόχειρο σημείωμα εμφανιζόταν να εμβάζονται σε δύο δόσεις 450.000 γερμανικά μάρκα (200.000 γερμανικά μάρκα το 1998 και 250.000 γερμανικά μάρκα  το 2000). Τα χρήματα φέρονται να προήλθαν από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και να διακινήθηκαν την περίοδο 2001-2007 κυρίως σε Αθήνα και Νέα Υόρκη. Ο Τ. Μαντέλης πάντως έχει ισχυριστεί ότι τα ενλόγω ποςόα είναι χορηγία της Siemens για την προεκλογική του καμπάνια.

Κατά τη διαδικασία, το ελληνικό Δημόσιο έχει ζητήσει ως παράσταση πολιτικής αγωγής αποζημίωση, ύψους 500.000 ευρώ από τον πρώην υπουργό και καθέναν από τους 4 συγκατηγορούμενους του που φέρονται να τον συνέδραμαν στη νομιμοποίηση της μίζας. Ο ΟΤΕ διεκδικεί συμβολικό πόσο 10 ευρώ με επιφύλαξη για περαιτέρω απαίτηση από τα αστικά δικαστήρια στο μέλλον.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δικαιοσύνη
SHARE:

24Media Network