Βαθιά δικτυωμένος στις Αλβανικές Αρχές ο 'Εσκομπάρ' των Βαλκανίων

Βαθιά δικτυωμένος στις Αλβανικές Αρχές ο 'Εσκομπάρ' των Βαλκανίων

Δύο οι «εγκέφαλοι» του τεράστιου καρτέλ διακίνησης χασίς και κοκαΐνης από Αλβανία και Ελλάδα σε δυτική, κεντρική Ευρώπη και Σκανδιναβία-Ο Αλβανός είχε τις φυτείες και το γενικό πρόσταγμα και ο Έλληνας τις «μαϊμού» μεταφορικές με τα φορτηγά (Pics)

Εξαρθρώθηκε διεθνές καρτέλ ναρκωτικών, τα μέλη του οποίου δραστηριοποιούντο στην μεταφορά, με φορτηγά αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών, μεγάλων ποσοτήτων ακατέργαστης και κατεργασμένης κάνναβης καθώς και κοκαΐνης, μεταξύ διαφόρων χωρών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας αλλά και της Αλβανίας, με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση τους στην Ευρώπη.

Από τη Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής συνελήφθησαν 15 άτομα, εκ των οποίων, 13 Έλληνες και δύο Αλβανοί, ενώ κατασχέθηκαν πάνω από 678 κιλά ακατέργαστης κάνναβης και ποσότητα κατεργασμένης κάνναβης.

Βαθιά δικτυωμένος στις Αλβανικές Αρχές ο 'Εσκομπάρ' των Βαλκανίων

Κατασχέθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, ταχύπλοο σκάφος, 5 φορτηγά αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών, τρεις επισυρόμενοι θάλαμοι, Ι.Χ. αυτοκίνητο, καραμπίνα, πιστόλι κρότου, 21 φυσίγγια, το χρηματικό ποσό των 14.940 ευρώ, 39 συσκευές κινητής τηλεφωνίας, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και πλήθος εγγράφων σχετιζόμενων με την δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης.

Εκτιμάται ότι από την πολυετή παράνομη δράση της εγκληματικής οργάνωσης και την ευρεία εξάπλωση της σε διάφορες χώρες, τα παράνομα κέρδη της ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Κυριακή, σε οργανωμένες αστυνομικές επιχειρήσεις που εκτυλίχθηκαν παράλληλα, υπό τον συντονισμό Αξιωματικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Αφίδνες - Ασπρόπυργο - Γλυκά Νερά - Υμηττό - Κορυδαλλό - Σαλαμίνα - Καλλιθέα - Κηφισιά), στη Ζάκυνθο και στη Βέροια, συνελήφθησαν 15 μέλη της οργάνωσης. Μέλη της εγκληματικής οργανώσεως και συνεργοί των ανωτέρω τυγχάνουν επίσης δύο Έλληνες και δύο Αλβανοί που διαμένουν στο εξωτερικό.

Βαθιά δικτυωμένος στις Αλβανικές Αρχές ο 'Εσκομπάρ' των Βαλκανίων

Ειδικότερα, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών μετά από πολύμηνες έρευνες, σε συνεργασία με το Γραφείο D.E. A. της Πρεσβείας Η.Π.Α. Αθηνών, σχετικά με την εγκληματική δράση των μελών της εγκληματικής οργάνωσης που βρίσκονταν στην Ελλάδα και τη διενέργεια εκτεταμένων εξακριβώσεων, συλλογή πληροφοριακού υλικού και διασταυρώσεις δεδομένων αναλύσεως εγκληματολογικών πληροφοριών, προέκυψε η δομή, ο τρόπος ενέργειας οι τακτικές της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και η διεθνική της δράση, τόσο σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης όσο και σε χώρες των Βαλκανίων.

Η μεθοδολογία δράσης της εγκληματικής οργάνωσης ήταν πολυεπίπεδη και εκτείνετο σε όλο το φάσμα των υποδομών που απαιτούντο για την πραγματοποίηση των διεθνών οδικών μεταφορών, μέσω και υπό την κάλυψη των οποίων πραγματοποιούντο οι παράνομες μεταφορές των ναρκωτικών.

Ειδικότερα, διέθετε μεταφορικές εταιρείες με την χρήση «αχυρανθρώπων» σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες ταξινομούντο τα φορτηγά αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών που διέθεταν, ούτως ώστε να αποφεύγεται η στοχοποίησή τους σε περίπτωση κατασχέσεως μεταφερομένων ναρκωτικών και να καθίσταται δυσχερής ο εντοπισμός και η συσχέτισή τους με τα υποκρυπτόμενα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Αναφορικά με τη διακίνηση ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης από την Αλβανία προς την Ελλάδα και Δυτική Ευρώπη, ο 44χρονος Αλβανός «εγκέφαλος» της οργάνωσης Κ. Μ. που διαμένει στους Άγιους Σαράντα, ήταν επιφορτισμένος με το ρόλο του χρηματοδότη, αλλά και τη διεύθυνση των μεταφορών από την Αλβανία προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, οδικώς με φορτηγά αυτοκίνητα, αλλά και δια θαλάσσης με ταχύπλοα σκάφη. Όλες οι φυτείες χασίς βρίσκονται στην Αλβανία και τις είχε όλες υπ’ ευθύνη του.

Βαθιά δικτυωμένος στις Αλβανικές Αρχές ο 'Εσκομπάρ' των Βαλκανίων

Ανέγγιχτος ο «Εσκομπάρ» των Βαλκανίων εξαιτίας των σχέσεών του με το αλβανικό Κράτος και τις Αρχές

Ο Αλβανός «εγκέφαλος» Κ.Μ. που πλέον θεωρείται θέμα χρόνου να συλληφθεί από τις αλβανικές Αρχές και δεν αποκλείεται εφόσον συλληφθεί και …μιλήσει να προκαλέσει σκάνδαλα στην γειτονική χώρα, ζούσε επί σειρά ετών πολυτελή βίο με σκάφη, βίλες κλπ. και είχε τεράστια πρόσβαση σχεδόν σε όλες τις κρατικές δομές της Αλβανίας με αποτέλεσμα να δρα ανενόχλητος.

Μάλιστα ήταν εκείνος που ερχόταν σε επαφή με τα «αφεντικά» του Βελγίου, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας, κλπ., όπου κατέληγαν οι τεράστιες ποσότητες κάνναβης και αρκετές ποσότητες κοκαΐνης και εκείνος που φρόντιζε για την ύπαρξη αποθηκών σε κάθε χώρα που κατέληγε το «εμπόρευμά» του.

Η κάνναβη μπορεί στην χώρα μας και γενικά στα Βαλκάνια να πωλείται σχετικά φθηνά σε σχέση με άλλα ναρκωτικά όμως ειδικά στις σκανδιναβικές χώρες εξαιτίας της δυσκολίας στην πρόσβαση, η τιμή της φτάνει ακόμα και να επταπλασιάζεται, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι αν για παράδειγμα στην Ελλάδα κατά μέσο όρο ένα κιλό κάνναβης πωλείται έναντι 2,500 ευρώ, σε μία σκανδιναβική χώρα, η αντίστοιχη ποσότητα πωλείται έναντι 15-17.000 ευρώ το κιλό!

Βαθιά δικτυωμένος στις Αλβανικές Αρχές ο 'Εσκομπάρ' των Βαλκανίων

Ο Έλληνας «εγκέφαλος» και συνεργάτης

Άμεσος συνεργάτης του και συντονιστής της μεταφοράς, της προσωρινής αποθήκευσης και διαμετακόμισης μέσω Ελλάδος, ήταν ο 46χρονος Έλληνας συλληφθείς Γ.Α. από την Νίκαια, ο οποίος ήταν υπεύθυνος και με την παραλαβή των χρηματικών πόρων για την χρηματοδότηση των μεταφορών, την ανεύρεση και στρατολόγηση υποστηρικτικών μελών καθώς και επαγγελματιών αυτοκινητιστών, προκειμένου να εκτελούν τα δρομολόγια ως οδηγοί των φορτηγών αυτοκινήτων, μέσα στα οποία κρύβονταν οι ποσότητες των ναρκωτικών.

Αναφορικά με τη διακίνηση των ναρκωτικών από και προς την Δυτική Ευρώπη, οι δρώντες σε επιχειρηματικό επίπεδο σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως Ολλανδία και Βέλγιο, ο 50χρονος Αλβανός που διαμένει στο εξωτερικό και ο 59χρονος Έλληνας συλληφθείς, ήταν επιφορτισμένοι με την οργάνωση και συντονισμό, σε συνεννόηση με άλλα εγκληματικά δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών της Ευρώπης, παρανόμων μεταφορών μεταξύ των διαφόρων Ευρωπαϊκών χωρών, διαθέτοντας παράλληλα στις χώρες αυτές αποθηκευτικούς χώρους.

Βαθιά δικτυωμένος στις Αλβανικές Αρχές ο 'Εσκομπάρ' των Βαλκανίων

Επιπρόσθετα ο 52χρονος συλληφθείς Έλληνας, βασικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης στην Ελλάδα, ιδιοκτήτης εταιρείας εμπορίου μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, ήταν επιφορτισμένος με τον εφοδιασμό της εγκληματικής οργάνωσης με φορτηγά αυτοκίνητα και ρυμουλκούμενα οχήματα, με την ανεύρεση νομίμων φορτίων που θα χρησιμοποιούντο ως κάλυψη των παρανόμων μεταφερόμενων ναρκωτικών και την ανεύρεση οδηγών για την πραγματοποίηση των παρανόμων μεταφορών.

Την μετασκευή μερών των φορτηγών αυτοκινήτων με ειδικές κρύπτες αποκρύψεως είχαν αναλάβει δύο Έλληνες - μέλη της σπείρας - οι οποίοι πραγματοποιούσαν τις ειδικές κατασκευές αποκρύψεως (κρύπτες) σε συνεργεία φορτηγών αυτοκινήτων που διατηρούσαν στην περιοχή του Ασπροπύργου, έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών.

Επιπρόσθετα, σε αρκετές περιπτώσεις συλλήψεων μελών της οργάνωσης, το καρτέλ έστελνε διάφορα χρηματικά ποσά στους συλληφθέντες ή σε μέλη των οικογενειών τους, με προφανή σκοπό την μη αποκάλυψη της δομής της εγκληματικής οργανώσεως, κάτι που το κατάφερε για σειρά ετών.

Επίσης μέλος της εγκληματικής οργάνωσης που ζει μόνιμα στη Βουλγαρία, ήταν επιφορτισμένος με το ρόλο της διεκπεραίωσης των απαιτούμενων διαδικασιών για την ίδρυση εικονικών εταιρειών «βιτρίνα» και της ταξινόμησης εγγραφής σε αυτές των φορτηγών αυτοκινήτων, στο όνομα «αχυρανθρώπων» σε διάφορες χώρες της Ευρώπης (κυρίως στην Αυστρία και τη Βουλγαρία).

Παλιότερες υποθέσεις που συνδέονται με το καρτέλ

Στις 25 Ιανουαρίου 2014, από τις Λιμενικές Αρχές του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών, κατελήφθη 62χρονος Βούλγαρος, να μεταφέρει, με σκοπό την εξαγωγή από την Ελλάδα, ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους 451 κιλών και 355 γραμμαρίων περίπου, εντός φορτηγού αυτοκινήτου διεθνών μεταφορών με επισυρόμενο. Στην εν λόγω υπόθεση κατηγορήθηκε ως ηθικός αυτουργός ένας 59χρονος Έλληνας, μέλος της οργάνωσης.

Στις 4 Δεκεμβρίου 2014, σε συνοριακό σταθμό στα σύνορα Σερβίας-Σκοπίων, κατελήφθη από τις Αρχές της Σερβίας, ένας Έλληνας να κατέχει ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους 678.500 γραμμαρίων σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη εντός επισυρόμενου θαλάμου φορτηγού διεθνών μεταφορών συνιδιοκτησίας με 52χρονο Έλληνα συλληφθέντα μέλος της οργάνωσης.

Στις 19 Απριλίου 2015, κατελήφθη από τις Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ένας 38χρονος Έλληνας, να κατέχει 23 κιλά κοκαΐνης σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη εντός φορτηγού διεθνών μεταφορών, το οποίο οδηγούσε ο ίδιος και με επισυρόμενο θάλαμο ιδιοκτησίας εταιρείας συμφερόντων του 50χρονου Αλβανού, μέλους της οργάνωσης που διαμένει στο εξωτερικό.

Στις 30 Απριλίου 2015 στην περιοχή Kulata Βουλγαρίας κατελήφθη Έλληνας να κατέχει 531 κιλά ακατέργαστης κάνναβης εντός φορτηγού αυτοκινήτου διεθνών μεταφορών με επισυρόμενο θάλαμο, το οποίο οδηγούσε ο ίδιος, ιδιοκτησίας εταιρείας συμφερόντων 33χρονου συλληφθέντα Έλληνα μέλους της οργάνωσης.

Τελικά, περί στα τέλη Απριλίου του 2016 από τα μέλη του εγκληματικού κυκλώματος οργανώθηκε η μεταφορά και εισαγωγή στην Ελλάδα από την Αλβανία μεγάλης ποσότητας ακατέργαστης κάνναβης της οποίας η παραλαβή θα πραγματοποιείτο στην Ζάκυνθο.

Το χρονικό της εξάρθρωσης

Κατόπιν όλων αυτών στις μισή ώρα μετά τις 11 το πρωί της περασμένη Κυριακής, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών προέβησαν στη Ζάκυνθο στη σύλληψη 5 μελών της οργάνωσης και στην κατάσχεση των 678 κιλών και 500 γραμμαρίων ακατέργαστης κάνναβης καθώς και των φορτηγών μεταφοράς και αποθήκευσής της , ταυτόχρονα δε στην Πάτρα όπου είχαν πλεύσει, συνελήφθησαν και άλλα δύο μέλη της οργάνωσης και κατασχέθηκε ταχύπλοο σκάφος.

Με τη συνδρομή των Λιμενικών Αρχών της Ζακύνθου ερευνήθηκε εξονυχιστικά η νησίδα όπου είχαν προσωρινώς αποθηκευθεί τα ναρκωτικά, ενώ άνδρες του Λιμενικού συνέδραμαν και στην μεταφορά κρατουμένων, κατασχεθέντων και των επιχειρησιακών ομάδων κατά την αποχώρησή τους από τη νήσο Ζάκυνθο.

Σε έρευνες σε περιοχές της Αττικής (Γλυκά Νερά, Νίκαια, Καλλιθέα, Αφίδναι, Υμηττό, Παγκράτι), στην Ζάκυνθο και στην Βέροια, σε οικίες και οχήματα των προαναφερομένων εμπλεκομένων βρέθηκαν όλα τα κατασχεθέντα που προαναφέρθηκαν.

Βαθιά δικτυωμένος στις Αλβανικές Αρχές ο 'Εσκομπάρ' των Βαλκανίων

Οι αστυνομικές επιχειρήσεις συνεχίζονται και επεκτείνονται και σε άλλες χώρες, ενώ ήδη στην Ευρώπη -στην παρούσα φάση στο Βέλγιο- κατόπιν στενής συνεργασίας της Δίωξης Ναρκωτικών με τις εκεί διωκτικές Αρχές έχουν συλληφθεί δύο Αλβανοί και έχουν κατασχεθεί 100 κιλά κάνναβης (σε μορφή σοκολάτας).

Από τη μεθοδολογία δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, την ιεραρχική της δομή, τα χρησιμοποιούμενα μέσα για την ασφαλή μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων, τη γεωγραφική της εξάπλωση στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια, τις συσχετισθείσες ανωτέρω αναφερόμενες υποθέσεις και τις συναφείς σημαντικές κατασχέσεις ποσοτήτων ναρκωτικών, προκύπτει η εκ μέρους των μελών της κατάρτιση επαγγελματικής υποδομής για την αδιάλειπτη δράση τους στη διακίνηση ναρκωτικών.

Εκτιμάται ότι από την πολυετή παράνομη δράση της εγκληματικής οργάνωσης και την ευρεία εξάπλωση της σε διάφορες χώρες, τα παράνομα κέρδη της ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών

Και άλλες συλλήψεις για ναρκωτικά στο αεροδρόμιο από τις διαδρομές των καρτέλ της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης

Πρόσθετα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, στο πλαίσιο στοχευόμενων ελέγχων, για την αποτροπή εισαγωγής ναρκωτικών ουσιών στη χώρα μας, εντόπισαν και συνέλαβαν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» δύο αλλοδαπούς.

Ειδικότερα:

Στις 5 Μαΐου 2016 συνελήφθη ένας 48χρονος από την Τανζανία, ο οποίος αφίχθη αεροπορικώς στη χώρα μας, προερχόμενος από τις Βρυξέλλες, διότι μετέφερε, δια της μεθόδου της καταπόσεως, μέσα σε 65 αυτοσχέδια «αυγά», ποσότητα ηρωίνης 1.060 γραμμαρίων και την επόμενη ημέρα συνελήφθη μία 25χρονη Βραζιλιάνα, η οποία αφίχθη αεροπορικώς στη χώρα μας, προερχόμενη από το Σάο Πάολο Βραζιλίας, μέσω Ζυρίχης, διότι μετέφερε επιμελώς κρυμμένες στα τοιχώματα της αποσκευής της, τέσσερις συσκευασίες με ποσότητα κοκαΐνης, συνολικού βάρους 1.576 γραμμαρίων.

Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες αποτελούν μέλη ευρύτερων κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών από χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης προς τη χώρα μας.

SHARE: