"Vor V Zakone": Πώς έπιασαν τον "Εσκομπάρ της Ευρώπης"

"Vor V Zakone": Πώς έπιασαν τον "Εσκομπάρ της Ευρώπης"
ΕΛ.ΑΣ.

Τουλάχιστον τρία χρόνια δρούσαν με την συγκεκριμένη δομή οι "Vor V Zakone" του "Εσκομπάρ της Ευρώπης" σε Θεσσαλονίκη, Γαλλία - Κινηματογραφικές σκηνές κατά τη σύλληψη, με τον οδηγό του "Νονού" να εμβολίζει όχημα της Αστυνομίας

Στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας κοινής ευρωπαϊκής αστυνομικής επιχείρησης κι έπειτα από ενδελεχή έρευνα, εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, η οποία δραστηριοποιούταν σε διαρρήξεις και κλοπές σε οικίες και διαμερίσματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία, όπου επίσης συνελήφθησαν 17 μέλη της οργάνωσης για κλοπές και διαρρήξεις στην Καέν και σε περιοχές της Βρετάνης και της Νορμανδίας.

Από τα πρώτα κιόλας στάδια της διεθνούς συνεργασίας Αστυνομικών Υπηρεσιών για την καταπολέμηση του οργανωμένου ρωσόφωνου εγκλήματος, που αντιπροσωπεύεται σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο από την εγκληματική ομάδα με την ονομασία "Vor V Zakone", υποστηρίχθηκε η έρευνα και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εμπλεκόμενων Κρατών - Μελών.

Στη χώρα μας η επιχείρηση οργανώθηκε και συντονίσθηκε από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 14 μελών της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και του διευθύνοντα την οργάνωση, 57χρονου Γεωργιανού Λάσα Σουσανασβίλι, γνωστός και ως «Παχάν», «Πατερούλης», «Το Λίπος» ή «Εσκομπάρ της Ευρώπης» , αλλά και δύο ακόμη ηγετικών στελεχών, Αρμένιοι, ηλικίας 56 και 49 ετών.

ΕΛ.ΑΣ.

Στην επιχείρηση η οποία εξελίχθηκε επί δύο ημέρες σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν πάνω από 100 αστυνομικοί από διάφορες Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής και κατά περίπτωση για αντίσταση και παράβαση του Νόμου περί Όπλων.

Ταυτοποιήθηκαν επίσης τα στοιχεία 12 ακόμη συνεργών τους, δέκα εκ των οποίων αποτελούσαν εκτελεστικά όργανα του κυκλώματος, 9 Γεωργιανοί και ένας Ρώσος, ενώ δύο εξ’ αυτών, ηλικίας 42 και 47 ετών ήταν αποδέκτες κλοπιμαίων που αφορούσαν σε ηλεκτρονικά είδη.

Ως προς το ιστορικό της υπόθεσης, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών προέκυψε η ένταξη των προαναφερόμενων μελών στην οργάνωση τουλάχιστον από τα μέσα του 2015 μέχρι και τη σύλληψη τους.

Σημειώνεται ότι, αρχικά και συγκεκριμένα απογευματινές ώρες της περασμένης Δευτέρας, συνελήφθησαν ο οδηγός και οι δύο συνοδοί – σωματοφύλακες του αρχηγού της οργάνωσης, οι οποίοι αντιστάθηκαν στη σύλληψή τους, ενώ ο οδηγός στην προσπάθειά του να διαφύγει εμβόλισε με την όπισθεν υπηρεσιακό όχημα που τον είχε εγκλωβίσει, τραυματίζοντας ελαφρά στο χέρι έναν αστυνομικό. Από την κατοχή τους κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ένα πυροβόλο πιστόλι που έφερε γεμιστήρα με 9 φυσίγγια με σφαίρα στη θαλάμη και δύο μαχαίρια.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης, τα οποία λειτουργούσαν με συγκεκριμένη δομή και σχεδιασμό, με σκοπό τον προσπορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους, ενεργούσαν με πυραμιδικό σύστημα “διοίκησης”, στην κορυφή του οποίου βρισκόταν ο 57χρονος συλληφθείς με βοηθούς τους δύο προαναφερόμενους ως ηγετικά στελέχη άντρες, που συντόνιζαν και κατηύθυναν τις κινήσεις των υπολοίπων μελών.

ΕΛ.ΑΣ.

Εννέα εκ των συλληφθέντων λειτουργούσαν ως φυσικοί αυτουργοί των διαφόρων εγκληματικών πράξεων, ενώ οι υπόλοιποι δύο συλληφθέντες είχαν αναλάβει το ρόλο του αποδέκτη των κλοπιμαίων και εκποιητή των κλεμμένων κοσμημάτων και χρυσαφικών, λόγω της ιδιότητάς τους ως ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων στη Θεσσαλονίκη.

Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης τους ήταν η διάπραξη δύο με τριών κλοπών την ίδια ημέρα, που πραγματοποιούνταν με διαφορετικές συνθέσεις, κυρίως πρωινές ώρες, που έλειπαν οι ιδιοκτήτες και με χρήση διαρρηκτικών εργαλείων. Ταυτόχρονα λάμβαναν μέτρα αντιπαρακολούθησης κάνοντας αυτοψίες στους χώρους των πιθανών στόχων, αλλά και χρησιμοποιώντας «τσιλιαδόρους» στην ευρύτερη περιοχή.

ΕΛ.ΑΣ.

Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε η διάπραξη τουλάχιστον 56 διαρρήξεων – κλοπών σε κατοικίες και διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης τον τελευταίο χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι η χρηματική αξία των κλοπιμαίων ξεπερνάει το 1.000.000 ευρώ.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων, παρουσία Δικαστικής Αρχής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 25.000 ευρώ, πλήθος κοσμημάτων, ηλεκτρονικών συσκευών και εγγράφων.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίζεται σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Οι έρευνες συνεχίζονται για τυχόν εντοπισμό και άλλων παθόντων.

Για την υπόθεση, ο διοικητής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης Ταξίαρχος Αβραάμ Αϊβαζίδης, δήλωσε: «Θα ήθελα να τονίσω ότι η υπόθεση που σας παρουσιάζουμε σήμερα αποτελεί μια από τις πλέον σημαντικές υποθέσεις που έχουν καταγραφεί στα αστυνομικά χρονικά της Θεσσαλονίκης, και συνολικά της χώρας μας, στο πεδίο της κακουργηματικής διάπραξης κλοπών και διαρρήξεων.

Η εξάρθρωση της πολυμελούς διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης, που ενέχεται σε κλοπές και διαρρήξεις από οικίες και διαμερίσματα σε Ελλάδα και Γαλλία, αποτελεί προϊόν συστηματικής και μεθοδικής έρευνας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αστυνομικής συνεργασίας.

ΕΛ.ΑΣ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχαν προηγηθεί επιχειρησιακές συναντήσεις σε Ελλάδα, Γαλλία και Ολλανδία, όπου πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή πληροφοριών, συσχετισμός αποδεικτικού υλικού και καθορισμός της στρατηγικής για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης ενώ ορίστηκαν και κοινές ημερομηνίες επιχειρησιακής δράσης σε Ελλάδα και Γαλλία.

Με τις συλλήψεις 14 μελών της εγκληματικής αυτής οργάνωσης αποδημήσαμε πλήρως ένα οργανωμένο δίκτυο, που ενέχεται σε δεκάδες υποθέσεις κλοπών και διαρρήξεων, που έλαβαν χώρα τον τελευταίο χρόνο στη Θεσσαλονίκη, με τη λεία των κλοπιμαίων να ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ.

Θέλω να συγχαρώ όλους τους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης που συμμετείχαν στον τακτικό σχεδιασμό, τις πολύμηνες έρευνες και στις επιχειρήσεις για τη σύλληψη των μελών της εγκληματικής αυτής οργάνωσης».

"Νο 1 κακοποιό του πλανήτη" είχε χαρακτηρίσει ο Ομπάμα "Το Λίπος"

«Το Λίπος» που έπεσε στα χέρια των ελληνικών Αρχών μετά από μία καλοσχεδιασμένη αστυνομική επιχείρηση, είχε συλληφθεί ξανά στην Ελλάδα το 2012, δυνάμει διεθνούς εντάλματος των Αρχών της Ισπανίας και της Γεωργίας. Η σύλληψή του είχε γίνει τότε σε πολύ γνωστό και υπερπολυτελές ξενοδοχείο στην Βουλιαγμένη, όπου ζούσε με πλαστά στοιχεία.

Μάλιστα, εκείνη την περίοδο έγινε και ένα «μίνι» διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των ισπανικών και των ελληνικών Αρχών που αρνούνταν να τον εκδώσουν και τελικά μετά από την καταδίκη σε πολυετή κάθειρξη, έκανε χρήση των ευνοϊκών όρων αποφυλάκισης για λόγους υγείας και αποφυλακίστηκε σχετικά πρόσφατα, με αποτέλεσμα να ξαναβρεθεί σε θέση ισχύος στην διοίκηση της πανίσχυρης Γεωργιανής Μαφίας φέροντας του τίτλο του «Παχάν» (Πατερούλη) της Vor V Zakone, που ειδικά μετά τον θάνατο του προκατόχου του φέρεται να μην έχασε και ποτέ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την εποχή που δικαζόταν στην Ελλάδα για πρώτη φορά, ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα τον είχε χαρακτηρίσει «νούμερο 1 κακοποιό του πλανήτη» και «Το Λίπος» είχε απαντήσει με …εξώδικο σε βάρος του!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αστυνομία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο σκοτεινός κόσμος των "Vor V Zakone"- Η ιστορία, η δράση και τα τατουάζ

“Vor V Zakone” - Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο “Εσκομπάρ της Ευρώπης”

Αρχηγός της διαβόητης “Vor v Zakone” ο “εγκέφαλος” της σπείρας που διέρρηξε 1.500 σπίτια σε όλη την χώρα

SHARE:

24Media Network