Υπόθεση Αγραφιώτου: Μεθοδικός ή απλά τυχερός ο δράστης;

Υπόθεση Αγραφιώτου: Μεθοδικός ή απλά τυχερός ο δράστης;

Τουλάχιστον 10 ημέρες θα περάσουν για να έχουν μία πληρέστερη εικόνα οι Αρχές για όσα έγιναν στο κλιμακοστάσιο. Έχουν εντοπιστεί δεκάδες "ορφανά" ίχνη DNA και αποτυπωμάτων αλλά όχι ύποπτος

Μεθοδικός ο δράστης, προσεκτικός ή απλά τόσο τυχερός όσο δύσκολα έχουν υπάρξει δολοφόνοι μετά από μία τόσο αιματηρή δολοφονία;

Είναι ένα ερώτημα που βασανίζει της Αρχές για τον δράστη της φρικτής δολοφονίας σε βάρος της 69χρονης Ελευθερίας Αγραφιώτου, που δύσκολα μπορούν να εξηγήσουν πως μπορεί να έγινε μία τόσο σφοδρή συμπλοκή με το θύμα μέσα σε ένα τόσο κλειστό χώρο και να μην έχει αφήσει πλήθος ιχνών. Αυτό εξηγείται με είτε με τρεις διαφορετικούς τρόπους είτε με συνδυασμό αυτών.

Πιο συγκεκριμένα, είτε ο δράστης ήταν εξαιρετικά μεθοδικός και προσεκτικός και είχε λάβει όλα τα πιθανά μέτρα αυτοπροστασίας για να μην αφήσει ίχνη, όπως γάντια κλπ. είτε καθάρισε επιμελώς ότι άγγιξε, (κάτι σχεδόν αδύνατο) είτε ήταν κάτι παραπάνω από τυχερός αφού πολλά από τα σημεία που θα τον πρόδιδαν όπως τα ρούχα του θύματος και το σώμα της, έχουν αλλοιώσει λόγω της προχωρημένης αποσύνθεσης τα όποια ευρήματα.

Αυτά όλα μπορεί να λειτούργησαν και συνδυαστικά, αλλά με την υπόθεση ότι έγιναν έτσι και με την μανία των χτυπημάτων, προκύπτει είτε ο δράστης να είχε σεξουαλικό κίνητρο και η επιλογή του θύματος να ήταν τυχαία αλλά με προμελέτη του χώρου και των κινήσεών του, αν και όλα δείχνουν ότι το θύμα εισήλθε στο κλιμακοστάσιο και έτρεξε προς τον πάνω όροφο, σε μία προσπάθεια να σωθεί και εκεί την ακολούθησε ο δράστης είτε να υπήρχε προσωπικό κίνητρο και τότε η προμελέτη να έλαβε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις ακόμα και μανία.

Τα δεκάδες “ορφανά” ευρήματα

Αυτό που έχει πραγματικά δυσκολέψει τις Αρχές είναι ότι έχει εντοπίσει δεκάδες αποτυπώματα και ίχνη γενετικών υλικών αλλά σε σημεία που όπως λένε οι αστυνομικοί δεν προδίδουν δράστη, δηλαδή στην κουπαστή της σκάλας, στις πόρτες του κλιμακοστασίου σε τοίχους κλπ., που αυτά απλά μπορεί να ανήκουν στον οποιοδήποτε πελάτη του σουπερμάρκετ που κάποια στιγμή χρησιμοποίησε το κλιμακοστάσιο.

Αντιθέτως, τσάντα, προσωπικά αντικείμενα, κλειδιά, κινητό κλπ., αυτά είναι “καθαρά” που σημαίνει ότι ο δράστης ούτε καν ασχολήθηκε με αυτά, ή εάν το έκανε το έκανε τρομερά προσεκτικά και ύστερα τα άφησε εκεί. Το ίδιο ισχύει για το αυτοκίνητο του θύματος κλπ. Οι Αρχές θα προχωρήσουν τώρα σε μία τρισδιάστατη απεικόνιση του χώρου με την χρήση των ψηφιακών φωτογραφιών που έχουν στη διάθεσή τους κατά την αυτοψία και την αναπαράσταση στον χώρο, μέσω των οποίων θα προσπαθήσουν να συγκεκριμενοποιήσουν με ακρίβεια τα σημεία που θα μπορούσαν να προδώσουν τον δράστη ώστε να βοηθήσουν και τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια στον τεράστιο όγκο των ευρημάτων που έχουν και να τα ιεραρχήσουν με απόλυτη προτεραιότητα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα “κλειδώσουν” σημεία με ακρίβεια που πιθανόν ο δράστης χτύπησε το θύμα σε τοίχο και ήρθε σε επαφή με το θύμα, από τα ίχνη αίματος όπως αυτά έχουν απλωθεί και στον χώρο.

Στο σημείο αυτό, υπενθυμίζεται ότι για την Αστυνομία είναι σημαντικό για να μπορέσουν να έχουν “ύποπτο” τα ίδια ευρήματα να εμφανίζονται τουλάχιστον δύο φορές και στο ίδιο σημείο.

Πρόσθετα, οι Αρχές εξετάζουν τις τηλεφωνικές επαφές του θύματος ενώ θα περάσουν και σε έλεγχο των τηλεφωνικών επαφών προς τρίτους από τα άτομα αυτά, π.χ., η περίπτωση του τηλεφωνικού τσακωμού που είχε το θύμα για κάποια οικονομική εκκρεμότητα και υπάρχει σχετική μαρτυρία γι αυτό σε κατάστημα γνωστής αλυσίδας αρτοποιείου, ή οι επαφές που είχαν άτομα με τα οποία επικοινωνούσε συχνότερα το θύμα και ανήκουν στο στενό της περιβάλλον. Οικιακή βοηθός, συγγενείς, στενό φιλικό περιβάλλον. Ταυτόχρονα, γίνεται μία έρευνα για να μπορέσει να διαπιστωθεί κάποια τυχόν προσωπική σχέση του θύματος, μήπως μπορέσουν οι Αρχές να γίνουν σοφότερες και προς αυτή την κατεύθυνση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα