Ειδο-μένουμε άνθρωποι: Το ζευγάρι των ηλικιωμένων που πήρε στο σπίτι τους πρόσφυγες

Ειδο-μένουμε άνθρωποι: Το ζευγάρι των ηλικιωμένων που πήρε στο σπίτι τους πρόσφυγες

Το ζευγάρι των γερόντων που άνοιξαν το σπίτι τους για τους πρόσφυγες μας δίνει το καλύτερο παράδειγμα συμπεριφοράς. Τα δάκρυα ευγνωμοσύνης για την πράξη τους (Vid)

Άλλοι συμπατριώτες μας καίνε στρατόπεδα στα οποία θα φιλοξενούνταν πρόσφυγες, άλλοι καίνε αποθήκες στις οποίες θα αποθηκεύονταν τρόφιμα για τους ανθρώπους που έρχονται εδώ, άλλοι καταστρέφουν με τρακτέρ τους χώρους στέγασης και άλλοι ενεργοποιούν τα πιο άμεσα αντανακλαστικά τους για να αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση με επιτόπια αλληλεγγύη.

Ευτυχώς τα ξενοφοβικά κρούσματα είναι η μειοψηφία μιας και η πλειοψηφία των Ελλήνων, στέκεται με παραδειγματική ανθρωπιά στο πλάι των προσφύγων που μένουν εγκλωβισμένοι εντός των συνόρων, αναμένοντας στωικά την εφαρμογή των διεθνών αποφάσεων, ζώντας υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες.

Το γερμανικό δημόσιο κανάλι ARD βρίσκεται και αυτό στην Ειδομένη για να καταγράψει την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν στον εκεί καταυλισμό που έχει στηθεί. Παιδιά βρεγμένα, άρρωστα, πρόσφυγες που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στη λάσπη, αναμένοντας το άνοιγμα των συνόρων. Η κατάσταση δεν περιγράφεται με λέξεις. Ο ρεπόρτερ του ARD καταγράφει τις εικόνες από σπίτι ηλικιωμένων που βρίσκεται κοντά στο σημείο στέγασης όπου ζουν συνολικά 13.000 άτομα, εκ των οποίων οι 7.000 είναι ανήλικα παιδιά.

Όπως φαίνεται στα πλάνα, πρόσφυγες μπαίνουν και βγαίνουν στο σπίτι ενώ μια κοπέλα φιλάει τα χέρια των ηλικιωμένων για να τους ευχαριστήσει.

“Δεν κάνουμε τίποτα ιδιαίτερο” λένε οι ίδιοι και δακρύζουν μιλώντας για τα όσα βλέπουν το τελευταίο διάστημα.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ από την Ειδομένη, εδώ

Σύνορα κλειστά, άθλιες οι συνθήκες

H επιδείνωση του καιρού με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις νεροποντές, η κωλυσιεργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσει μια οριστική λύση και τα κλειστά σύνορα στη λεγόμενη “βαλκανική διαδρομή” αυξάνουν τα προβλήματα των χιλιάδων ανθρώπων που διαμένουν κάτω από ντροπιαστικές συνθήκες στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. “Προτεραιότητά μας είναι να αδειάσει η Ειδομένη τις επόμενες ημέρες”, δηλώνει ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης.

Με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιώργος Κυρίτσης, διέψευσε δημοσιεύματα που τον φέρουν να δήλωσε ότι θα γίνει εκκένωση της περιοχής από την Αστυνομία διευκρινίζοντας ότι “σχεδιάζουμε να έχουμε στην Ειδομένη αρκετό κόσμο που να μιλάει τις γλώσσες των προσφύγων και να διανείμουμε ενημερωτικά φυλλάδια για να εξηγούμε στους πρόσφυγες την κατάσταση και ότι υπάρχουν δομές διαθέσιμες για τη φιλοξενία τους”.

Η μετακίνηση των προσφύγων θα γίνεται με λεωφορεία σταδιακά όσο ετοιμάζονται νέες δομές για τη φιλοξενία τους και ανάλογα με τις διαθέσιμες θέσεις και στις υπάρχουσες δομές. Προτεραιότητα θα δοθεί στις οικογένειες με παιδιά.

Σήμερα, Πέμπτη, θα μεταφερθούν από το λιμάνι του Πειραιά περίπου 1.000 άτομα σε χώρους στη Λάρισα, τον Βόλο, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.

Περίπου 300 με 400 πρόσφυγες αναμένεται να μεταφερθούν από τον Πειραιά στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται προκαταρκτικές εργασίες από το στρατό σε δύο χώρους στη Φιλιππιάδα και τα Δολιανά Ηπείρου που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα