Εισαγγελέας Αρείου Πάγου: Να μην αναγνωριστεί ο σύννομος βίος στον Κορκονέα

Εισαγγελέας Αρείου Πάγου: Να μην αναγνωριστεί ο σύννομος βίος στον Κορκονέα
Επαμεινώνδας Κορκονέας EUROKINISSI

Τι εισηγήθηκε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για την απόφαση αποφυλάκισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα, δολοφόνου του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Του είχε αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Την πεποίθηση ότι θα πρέπει να αναιρεθεί η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας ως προ το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, με την οποία αποφυλακίστηκε ο πρώην ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας, εισηγήθηκε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Παρούσα στη δικαστική αίθουσα ήταν τόσο η Τζίνα Τσαλικιάν όσο και η αδελφή του Αλέξη, Αρετή Γρηγοροπούλου. Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η εισαγγελική πρόταση το Μικτό Εφετείο Λαμίας καλείται να συνεδριάσει εκ νέου αποφασίζοντας μόνο επί του συγκεκριμένου ελαφρυντικού και της ποινής κάθειρξης που θα επιβληθεί στον Επ. Κορκονέας.

Σύμφωνα με τον Β. Πλιώτα, ο σύννομος βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο, που αποτελεί σοβαρή ένδειξη αλλά όχι δεσμευτική για το δικαστήριο, αλλά με το σεβασμό των αγαθών της καθημερινής ζωής. «Το λευκό ποινικό μητρώο δεν συνδέεται με τη σύννομη ζωή, έτσι ώστε να χορηγηθεί το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου» ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η απόφαση για την αναγνώριση του ελαφρυντικού στον Κορκονέα στερείται ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας. Μάλιστα, τόνισε ότι αγνοήθηκαν πραγματικά περιστατικά που δείχνουν την έλλειψη σεβασμού του κατηγορούμενου σε μια σειρά από αγαθά, όπως και η κατάθεση της μητέρας του άτυχου νέου.

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, συνήγοροι της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ζήτησαν να έχουν το λόγο επί της αναίρεσης, αλλά η Ολομέλεια, μετά από διάσκεψη, αποφάνθηκε κατά πλειοψηφία ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο δικονομικά.

Κατά την αποχώρησή της από το δικαστικό Μέγαρο η μητέρα του 15χρονος μαθητή, Τζινα Τσαλικιάν, δήλωσε ότι το νήμα της ζωής του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου κόπηκε: «Αν ζούσε σήμερα θα ήταν ένα παλικάρι 29 χρόνων. Ο δολοφόνος του κυκλοφορεί ελεύθερος».

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι της οικογένειας, Νίκος και Ζωή Κωνσταντοπούλου υποστήριξαν πως αν δεν γίνει δεκτή η αναίρεση του Εισαγγελέα, αυτό θα αποτελέσει ενθάρρυνση για τον επόμενο εγκληματία παιδιού, καθώς και ότι «οι αποφάσεις που υπαγορεύονται από διάφορες σκοπιμότητες υπονομεύουν την αξιοπιστία δικαιοσύνης και την εμπιστοσύνη του πολίτη σε αυτή».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα